Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kriget mot hackarna

Hackarna blir allt mer sofistikerade och idag bör alla företag räkna med att utsättas för en cyberattack. Men James McNab, chef för cybersäkerhet på Cisco, menar att det trots många utmaningar går att ligga steg före de kriminella.

– Vi ser tre tydliga teman; dels att de kriminella är välorganiserade, välfinansierade och att hotbilden hela tiden förändras. Det är också svårt för företagen att å ena sidan utveckla sin säkerhetsinfrastruktur så att den ger gott skydd, å andra sidan inte gör systemen alltför komplexa och svåradministrerade. Här är också säkerhetsbranschens diversifiering en utmaning, där vissa företag litar på 30-50 lösningar från olika leverantörer och kämpar dagligdags för att den helheten ska fungera effektivt. Den tredje utmaningen är bristen på kompetens och arbetskraft inom it-säkerhet, där det finns 1 till 2 miljoner presumtiva arbetstillfällen men inga sökande.

Varför ökar hotet från hackare?

– Utvecklingen verkar bero på att hackarna blir allt mer sofistikerade i sin jakt på dagens ekonomiska hårdvaluta som är data. Tyvärr är de kriminella också mycket framgångsrika och det i sin tur ökar deras motivation i en negativ spiral. Det mycket stora antalet organisationer med svagheter i sina säkerhetssystem spelar hackarna i händerna och det är ett problem vi behöver fokusera på för att vända utvecklingen.

Vad ska vi se upp med under 2018? ­

– Om jag kunde förutspå framtiden skulle jag vara rik och pensionerad nu - men det vi kan säga med säkerhet är att inom överskådlig framtid kommer området cybersäkerhet kännetecknas av stora och hastigt påkomna utmaningar och förändringar. Precis som i fjol kommer vi att drabbas av omfattande cyberattacker där malware sprids snabbt via distributionskedjan. Här bör företag och organisationer tänka när och inte om och förbereda sig för den verkligheten.

Några tips på vägen till företag som kämpar med säkerheten?

– All erfarenhet visar att den mänskliga faktorn är den svaga säkerhetslänken. Vi är nyfikna av naturen och det är frestande att klicka på den där bilagan med okänd avsändare. Som regel har vi ett bra säkerhetsmedvetande i vårt dagliga liv och låser ytterdörren, men vi är mindre försiktiga i vår digitala verklighet. Här är det arbetsgivarnas uppgift att utveckla en företagskultur kring säkerhet som hjälper de anställda att vara uppmärksamma och fatta rätt beslut. Jag rekommenderar till exempel utbildningar i cybersäkerhet som ett bra sätt att skapa medvetenhet bland medarbetarna.

2 februari 2018 Uppdaterad 12 januari 2021 Reporter fredrik adolfsson säkerhet Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Hemarbete 960640
Ett samarbete med Cisco

Webex för hybridarbete

9 apr 2021 digit

Framtidens medarbetare är hybrida. Cisco Webex pandemisäkrar det fysiska kontoret, gör digitala möten mer interaktiva och tryggar med hjälp av end-to-end kryptering. 

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

Checkpoint Hackare 960640

Kapitalbolag nätfiskas

8 jun 2020 säkerhet

Cyberkriminella använder sig alltmer av social engineering för att via mejl komma över riktigt stora summor pengar. Just nu är det ett stort fokus på riskkapitalbolag.

glidflygare på väg att kasta sig ut från en klippa2.jpg
video

Så säkrar Cisco

7 apr 2020 digit

Utvecklare vill snabbt testa nya funktioner medan it fokuserar på säkerheten och mitt emellan står CIO:n som både vill ha snabbhet och säkerhet. Därför bygger nu Cisco framtidens säkerhetslösningar.

stor stor maskin som gräver i stenbrott.jpg
video

Ciscos nya ögon

17 mar 2020 digit

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

mamma och flicka plockar grönsaker i en affär.jpg
video

Icas nya nät

11 mar 2020 digit

Ica gör sig redo för nästa generations nätverk med ACI, Application Centric Infrastructure. Förhoppningen är att det ska leda till en enklare förvaltning och underhåll, samtidigt som bolagets tjänster kan levereras snabbare och säkrare. Det berättar Walter Stern under Cisco Live i januari. 

två resväskor på en flygplats med ett flygplaan i bakgrunden.jpg
video
ett samarbete mellan cisco och voister

Flyg med wifi 6

3 mar 2020 digit

Företag och organisationer har börjat anamma wifi 6-tekniken och samtidigt anpassas allt fler klienter för nästa generations nätverk. Med kortare svarstider och bättre applikationsupplevelse kommer flygplatser och shoppingcenter tjäna på att växla upp sina nät. 

en bit blåbärstårta och en bit hallontårta.jpg
video

Cisco taggar Halmstad

18 feb 2020 digit

Genom att använda taggar i nätverket får Halmstad kommun större kontroll på vem som har tillgång till vad. Just nu pågår ett test, och faller allt väl ut kommer det att ske i större omfattning framöver.

coronavirus1.jpg

AI mot corona

10 feb 2020 digit

Aktörer i både USA och Kina använder sig av AI och maskininlärning för att stoppa spridningen av coronaviruset. Samtidigt utnyttjar hackare allmänhetens ökande oro genom phishing-mejl med farliga länkar.