Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kriget mot hackarna

Hackarna blir allt mer sofistikerade och idag bör alla företag räkna med att utsättas för en cyberattack. Men James McNab, chef för cybersäkerhet på Cisco, menar att det trots många utmaningar går att ligga steg före de kriminella.

Text fredrik adolfsson Foto Fredrik Kron 2 februari 2018 säkerhet

– Vi ser tre tydliga teman; dels att de kriminella är välorganiserade, välfinansierade och att hotbilden hela tiden förändras. Det är också svårt för företagen att å ena sidan utveckla sin säkerhetsinfrastruktur så att den ger gott skydd, å andra sidan inte gör systemen alltför komplexa och svåradministrerade. Här är också säkerhetsbranschens diversifiering en utmaning, där vissa företag litar på 30-50 lösningar från olika leverantörer och kämpar dagligdags för att den helheten ska fungera effektivt. Den tredje utmaningen är bristen på kompetens och arbetskraft inom it-säkerhet, där det finns 1 till 2 miljoner presumtiva arbetstillfällen men inga sökande.

Varför ökar hotet från hackare?

– Utvecklingen verkar bero på att hackarna blir allt mer sofistikerade i sin jakt på dagens ekonomiska hårdvaluta som är data. Tyvärr är de kriminella också mycket framgångsrika och det i sin tur ökar deras motivation i en negativ spiral. Det mycket stora antalet organisationer med svagheter i sina säkerhetssystem spelar hackarna i händerna och det är ett problem vi behöver fokusera på för att vända utvecklingen.

Vad ska vi se upp med under 2018? ­

– Om jag kunde förutspå framtiden skulle jag vara rik och pensionerad nu - men det vi kan säga med säkerhet är att inom överskådlig framtid kommer området cybersäkerhet kännetecknas av stora och hastigt påkomna utmaningar och förändringar. Precis som i fjol kommer vi att drabbas av omfattande cyberattacker där malware sprids snabbt via distributionskedjan. Här bör företag och organisationer tänka när och inte om och förbereda sig för den verkligheten.

Några tips på vägen till företag som kämpar med säkerheten?

– All erfarenhet visar att den mänskliga faktorn är den svaga säkerhetslänken. Vi är nyfikna av naturen och det är frestande att klicka på den där bilagan med okänd avsändare. Som regel har vi ett bra säkerhetsmedvetande i vårt dagliga liv och låser ytterdörren, men vi är mindre försiktiga i vår digitala verklighet. Här är det arbetsgivarnas uppgift att utveckla en företagskultur kring säkerhet som hjälper de anställda att vara uppmärksamma och fatta rätt beslut. Jag rekommenderar till exempel utbildningar i cybersäkerhet som ett bra sätt att skapa medvetenhet bland medarbetarna.

Rekommenderad läsning

mcnab.jpg

Kundens tillit numera CIO:s ansvar

20 maj 2016 ledarskap

Idag är det omöjligt att skydda verksamheten till hundra procent, därför krävs nya säkerhetsstrategier, säger James McNab, ansvarig för cybersäkerhet på Cisco.

RubaBorno_960x640.jpg

Automation ett krav för IoT-säkerhet

21 feb 2017 säkerhet

Den stora explosionen av uppkopplade enheter gör att automation är nödvändig för att övervaka alla attackytor. Det sade Ruba Borno, vp Growth innovation på Cisco, under Cisco Live i Berlin.

Cisco-IoT-videobild_960x640.jpg
video

Ny IoT-teknik från Cisco övervakar pipelines

28 feb 2017 cisco live

Stabila deterministiska nätverk och IoT-baserad lågenergisensorer för bland pipelines och andra vidsträckta industrier var några av de nya tekniska innovationerna Albert Mitchell, marknadsingenjör på Cisco, demonstrerade under Cisco Live.

mormorhackingWEBB.jpg
video

”Din mormor kan vara en hackare”

12 sep 2017 säkerhet

Ransomware och andra malware gör att säkerhet alltid är i fokus. Eric Howard, Cisco och Chung-wai Lee, Cisco Sverige, ger tips hur du skyddar dig och snabbast kommer tillbaka efter en attack.

sjuksköterska tittar imponderat på en sjukhusapparat.jpg
video

VGR säkrar med Cisco

31 jan 2018 säkerhet

Säkerhet för vården är livsviktig. För att trygga både dagens och framtidens it-miljö har VGR tecknat ett säkerhetsavtal med Cisco.

sddefault (1).jpg
video

Devnet som utvecklare

6 feb 2018 digit

Behovet av att snabbt utveckla och testa nya lösningar är stort. För några år sedan lanserade Cisco Devnet som har blivit en allt mer betydande verksamhet för bolaget. Under Cisco Live kunde besökare koda chatbottar och krossa brandväggar.

smart-stad-960640.jpg
video

Framtidens intuitiva nät

8 feb 2018 digit

Ciscos intuitiva nätverk skyddar för hot som malware och har en inbyggd machine learning. Under Cisco Live lanserades Cisco DNA Center Assurance. 

cool-lejonhane-med-koll.jpg
video

Anfall är bästa cyberförsvar

1 okt 2018 säkerhet

Det är inte självklart att världens cyberbrottslingar har ett övertag i sina onda avsikter. I själva verket är angriparen ofta den svaga länken i attackkedjan. Just därför kan miljarder cyberattacker stoppas varje dag. Det berättar Martin Lee på cybersäkerhetsföretaget Cisco Talos Intelligence Group.