Gandcrab 2.0 slår till

crab.jpg

Gisslanprogrammet Gandcrab har under den senaste månaden infekterat runt 53 000 datorer runt om i världen. Europol och Bitdefender tog fram en gratistjänst som skydd men nu slår hackarna tillbaka.

I måndags verkade en lösning på problemen med Gandcrab vara inom räckhåll. Säkerhetsföretaget Bitdefender hade tillsammans med Europol och rumänsk polis tagit fram ett verktyg som låser upp filerna som Gandcrab har krypterat.

Men i Gandcrabs andra version så hjälper inte lösningen mot krypteringen. Hackarna har i den uppdaterade versionen även förbättrat säkerheten i sina servrar, och de hotar offren med att deras data försvinner om de testar sig på något dekrypteringsverktyg. 

För utsatta går det att se vilken variant man råkat ut för genom att läsa namnet på filerna som krypterats. I den nya versionen har ordet CRAB adderats i slutet. 

Europols, rumänska polisens och Bitdefenders dekrypteringsverktyg är gratis, går vid namn Free Gandcrab Ransomware Decryption Tool och går att ladda ner från sajten No more ransom, projektet mot ransomware som startades av bland annat Intel Security och Interpol och som nu har cirka 120 partners.

I vissa av de 53 000 fallen uppges Gandcrab ha begärt sina offer på summor upp till fem miljoner kronor.

Läs mer: Slutet för ransomware? 

Källa: Bitdefender, Europol, Bleepingcomputer 

7 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng