Vinnova finansierar Metoo

flicka sitter ensam vid ett staket och ser ledsen ut.jpg

Metoo hack arrangerades i Göteborg av bland andra Rebecka Gustin i slutet av februari och blev en succé. Nu tar man vidare minst en av sina idéer till innovationsmyndigheten Vinnova.

– Det var en helt fantastisk och rolig dag. Vi var ungefär 90 personer totalt på hacket, där de flesta ingick i något av de 16 olika arbetslagen. Utöver dem hade vi coacher på plats, bland annat forskare. Det var häftigt att se den samverkan som uppstod när forskarna fick komma nära det här konstruktiva idé- och utvecklarsammanhanget samtidigt som de olika lagen kunde ta del av relevant statistik och forskning från akademin, säger Rebecka Gustin, en av upphovsmakarna av #MeToo Hack.

Ansökan till Vinnova

Det var i ljuset av de omskakande metoo-upproren i höstas och i vintras som Rebecka Gustin tillsammans med sin make samt med vänner, tog initiativet att samla människor för att tillsammans utveckla konstruktiva digitala verktyg för att motverka den rådande sexismen i samhället och alla de övergrepp som har begåtts.

Läs mer: Metoo-hackaton i Göteborg

Det första hacket var allt det som Rebecka och hennes vänner bara hade vågat hoppas på. Och efter att ha samlat ihop de grupper som var mest angelägna om att ta vidare sin idé, har man nu skickat sitt första bidrag till Vinnova för att söka om ekonomiskt stöd.

Deltagarna arbetar verkligen för en förändring.

Rebecka Gustin, arrangör Metoo hack

– Det fanns med en representant från Vinnova på första hacket, för att utlysa om att det går att ansöka om ekonomiska medel under ett projekt de har som kallas för normkritisk innovation. Sagt och gjort och nu har vi skickat in ett av bidragen som kallas för Safe spaces, säger Rebecka Gustin.

Safe spaces

Safe spaces ska handla om att försöka nå ut till ungdomar och förstå hur trygga, eller snarare otrygga, de kan uppleva de allmänna platser som de vistas på i vardagen.

– Tanken var först att göra en app där barn och unga kan rapportera, men vi kom snabbt fram till att ungdomar inte lättvindigt laddar ner nya appar. Ett första steg blir därför att gå ut och fråga ungdomar hur de skulle vilja använda ett sådant här verktyg, säger Rebecka Gustin.

Projektet Safe spaces kommer till en början ha sin utgångspunkt i en stadsdel i Göteborg, och görs i samarbete med bland annat Stena Fastigheter.

Läs mer: Jag har fått döda djur med posten

metoo hack-gänget samlat.jpg

#Me Too Hack-arrangörerna i Göteborg. Rebecka Gustin sittandes i mitten.

Hemliga Hemla

Safe spaces är alltså det bidraget som var först i mål, om man så vill, men det finns en handfull till idéer som i skrivande stund är under utveckling. Ett av dem kallas för Hemla, där tanken är att den ska fungera som en slags chattbot dit barn på låg- och mellanstadiet kan skriva hemlisar.

Om det är en hemlis som Hemla tycker att man ska berätta om så berättar den det för barnet. Detta gör den eftersom den är förprogrammerad att reagera på vissa ord och fraser som kan anses vara allvarliga och som barnen borde kontakta en vuxen och berätta om.

– Förhoppningen är att Hemla på sikt med hjälp av AI kan bli ännu bättre på att lära känna barnen för att göra sig mer förtroendeingivande, säger Rebecka Gustin. 

Det finns även ytterligare ett verktyg på gång, men den riktar sig till lite äldre barn och unga tonåringar och kommer dessutom vara kopplad till arbetsgruppen Elevhälsan på skolor.

Verktyg för vuxna

Läs mer: Stopp för nättroll

Många av förslagen i pipen riktar sig till barn och ungdomar, inte minst eftersom det är viktigt att så tidigt som möjligt förändra beteenden. Men på hacket fanns det förstås också en del grupper som arbetade med att utveckla verktyg för arbetsplatser; verktyg som riktar sig till vuxna.

– Två av grupperna tittar lite på samma, ganska grundläggande, fenomen som hur lång tid pratar män och hur lång tid pratar kvinnor när de sitter i möten. Skulle man kunna samla in data om hur detta ser ut, borde man på en arbetsplats kunna hitta sätt för att dels jämna ut en eventuell snedfördelning, dels få sig en tankeställare om det här med att ta plats i förhållande till hur mycket man lyssnar. Det kan vara ett sätt att lyfta på locket som annars kan vara svårt, säger Rebecka Gustin.

tjej klistrar upp postitlappar på en whiteboard på me too hack2.jpg

Idéarbetet i full gång på #MeToo Hack

Hur upplever du att engagemanget ser ut nu när den stormigaste perioden verkar ha lagt sig, i alla fall i medierna?

– Engagemanget är fortfarande väldigt stort, i alla fall från de jag är i kontakt med och de flesta som var med i första hacket. Sedan dess har vi haft ett uppföljningshack och nu planerar vi faktiskt till och med att ha en stående tid en kväll varannan vecka där vi kan mötas och peppa varandra i våra olika projekt. Det är faktiskt också så att det ska anordnas ett liknande hack i Stockholm av ett gäng som heter Now what, där några av dem deltog på Metoo hack. Det är häftigt och det visar på att det verkligen rör på sig och att metoo inte bara var en storm som blåste in och sen blåste bort, utan att människor verkligen är engagerade och vill arbeta för en förändring och ett bättre samhälle, säger Rebecka Gustin.

 

26 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Stina Gränfors

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng