Metoo-hackaton i Göteborg

metoo hack i göteborg med initiativtagarna framför en spårvagn.jpg

Initiativtagarna bakom #MeToo Hack.

I februari arrangeras #MeToo Hack i Göteborg. Målet är att skapa digitala verktyg som kan användas för att motverka sexuella övergrepp och trakasserier.

– När metoo-upproren drog igång började tankarna genast snurra, och ju fler upproren blev, desto mer kände jag att det inte bara får bli en mediafluga som flyger förbi och sen glöms bort av allmänheten. Jag och min man som är programmerare började diskutera ifall man skulle kunna hitta digitala verktyg för att belysa och motverka sexuella kränkningar. Därefter föddes idéen om att engagera fler, säger Rebecka Gustin.

MeToo Hack kommer att äga rum den tredje februari i Göteborg. Bland de 100 anmälda finns bland annat personer inom juridik, programmering och psykologi. Tillsammans ska de söka utveckla digitala produkter ur idéer som redan nu ramlat in till Metoo hacks hemsida. 

– Det har gått väldigt snabbt. Vi drog igång i mitten av november och nu är vi ett tiotals personer som jobbar stenhårt med det här. Det är väldigt kul att det blev fullt efter bara några dagars öppen registrering, säger Rebecka Gustin.

I kraft av sin utbildning och yrkesroll som socionom är Rebecka Gustin van att hantera och diskutera frågor som rör samhällsstrukturer och hur normer påverkar vårt sätt att tänka och hur vi tolkar oss själva och andra. 

– Jag har varit feminist sedan jag var barn och har under alla år uppmärksammat hur kvinnor och kvinnors synsätt blir förminskade i olika sammanhang. Vi har ju kommit en bit i Sverige i dessa frågor, men hela metoo-rörelsen får ändå ses som ett tufft uppvaknande och att det finns mycket mer att göra, säger Rebecka Gustin. 

Experthjälp och open source

Förslag som redan kommit in är till exempel anonyma medarbetarundersökningar gällande sexuella trakasserier eller övergrepp, med vilken man kan ta tempen på hur kulturen inom företaget ser ut. Eller varför inte guiden ”Ragga med Respekt”, som lyfter att det finns respektfulla sätt att flirta på.

Tanken är att vem som helst kan gå in och fylla på med idéer fram till hackatonet hålls och dessa tillsammans med nya idéer som kommer upp under dagen ska kunna mynna ut till produkter. Under dagen kommer deltagarna sitta i grupper och arbeta fram en plan på digitala verktyg.

– Det kommer att finnas en hel del experter på plats som kan svara på frågor om sexuella trakasserier och dess utbredning i samhället, men även experter som sedan kan hjälpa till med själva utformningen. Två representanter från Vinnova kommer också att närvara och tala om deras nystartade satsning kring normkritiska innovationer, säger Rebecka Gustin. 

rebecka_gustin1.jpg

Rebecka Gustin

Vilka målgrupper riktar ni er till?

– Det finns nog inget som säger att sådana här digitala verktyg har någon begränsning, men det är klart att man i själva utformningen måste tänka vilken målgrupp man riktar sig till. Är det en tjänst som ska användas under events och festivaler? Är det tänkt för företag eller privatpersoner? Vuxna eller barn? Att tidigt försöka rikta sig till barn är något jag tror mycket på, men det är inte alltid så lätt att veta hur man ska beröra sådana här ämnen med barn. Förhoppningen är att vi med det här initiativet kan komma en bit på vägen. Med det sagt är det inget som görs i en handvändning, utan vi ser det mer som ett maraton som vi kommer att följa upp och där hackatonet i Göteborg blir startskottet, säger Rebecka Gustin.  

 

11 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Stina Gränfors

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng