Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Stopp för nättroll

Snabbheten i sociala medier eller bristande empati i skydd av skärmen? Det finns flera förklaringar till näthat mellan skolelever. På Brunnsboskolan i Göteborg är en attitydförändring på nätet med hjälp av normkritik en del av svenskundervisningen.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 8 december 2017 it i skolan

AdobeStock_114038216_2.jpg

– Många elever känner igen sig när vi pratar om mobbning och trakasserier på nätet. När vi frågar om de blivit kränkta säger de nej, men när vi frågar om de fått ta emot elaka kommentarer på sina inlägg är svaret ja. Det verkar också finnas könsskillnader, där tjejerna lägger upp selfies som får både vänliga och elaka kommentarer, medan killarnas inlägg visar när de deltar i olika aktiviteter och det blir en annan typ av kommentarer, säger Hanna Davidsson på Brunnsboskolan på Hisingen.

På Brunnsboskolan arbetar Hanna Davidsson och hennes kollega Anna Jutnäs med att förändra attityderna kring könsroller och andra normer i sociala medier. Båda lärarna undervisar i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 7 till 9 och arbetet mot näthat pågår under ungefär en termin i 8:an.

Vi pratar till exempel om normer kring tjejers och killars olika roller och på så sätt uppmärksammar vi strukturella skillnader i samhället.

Hanna Davidsson , lärare i svenska på Brunnsboskolan

Gilla hata horan

Bakgrunden var att nätmobbningen på skolan ökade under en period och något behövdes göras för att vända utvecklingen. Hanna Davidsson och Anna Jutnäs har hittat värdefullt arbetsmaterial som utgångspunkt för undervisningen.

– Vi har dels använt Svt-serien #Hashtag som finns på play, dels boken Gilla hata horan som organisationen Friends gett ut en lärarhandledning till. Materialen innehåller övningar och diskussioner som stämmer med läroplanen i svenska, till exempel att utgå från och reflektera kring egna upplevelser.

Nättroll i alla åldrar

Hanna Davidsson ser flera möjliga förklaringar till den tuffa kulturen i sociala medier.

– Jag tror att det dels handlar om hela gilla och dela-kulturen som öppnar för snabb kommunikation utan tid för reflexion. Sedan är det nog så att många i skydd av skärmen glömmer kopplingen till sitt vanliga liv och människorna som ingår i det. Problemet är ju inte heller isolerat till ungdomar, vi ser ju att vuxna i många lägen tyvärr beter sig likadant.

Anna hanna_2.jpg

Anna Jutnäs och Hanna Davidsson undervisar i normkritik på Brunnsboskolan.

Reflexion är just en nyckelfaktor för att förändra attityder och ett mål med klassens normkritiska övningar och diskussioner.

– Vi pratar till exempel om normer kring tjejers och killars olika roller och på så sätt uppmärksammar vi strukturella skillnader i samhället. Nu kopplar vi också ihop arbetet med den aktuella #metoo-rörelsen. Det blir väldigt spännande diskussioner och mitt och Annas intryck är att många av eleverna också resonerar och tänker kring dessa frågor på ett nytt sätt, avslutar Hanna Davidsson.

 

Rekommenderad läsning

glad flicka malar.jpg

Analog programmering lyfter förskolan

20 dec 2017 it i skolan

Med kommandon som 'sträck ut vänster arm' eller 'gå två trappsteg' blir programmering konkret och tillgängligt för förskolebarnen på Hisingen. När det är dags för riktiga robotar knäcker alla koden.

Modell mot guld.jpg

En bild ljuger alltid

10 jan 2018 it i skolan

Idag drivs sociala medier i allt högre grad av bilder och filmer som formar vår världsbild. På Nordlyckeskolan är källkritik ur ett bildperspektiv en självklar del av undervisningen.

metoo hack i göteborg med initiativtagarna framför en spårvagn.jpg

Metoo-hackaton i Göteborg

11 jan 2018 digit

I februari arrangeras #MeToo Hack i Göteborg. Målet är att skapa digitala verktyg som kan användas för att motverka sexuella övergrepp och trakasserier.

skymning_vid hisingen.jpg

Grönt datacenter i Göteborg

16 jan 2018 digit

Ett klimatsmart datacenter ska möta den ökande efterfrågan på lokaler för fysiska servrar och annan utrustning i Göteborg.

Zcooly_Hack_Robot5 tjejhack.jpg

Tjejhack i Göteborg

9 feb 2018 it i skolan

Under sportlovet kan tjejer programmera och bygga robotar på Zcooly i Göteborg.

liten pojke med gul tröja sitter med sin nalle i en sjukhussäng och ler mot någon utanför bilden.jpg

Sjukhus testar smarta glasögon

20 feb 2018 it i vården

Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska utvärdera smarta glasögon för anestesipersonal. Lösningen är ett handsfree, avancerat beslutstödsverktyg med direkt tillgång till larm från medicinteknisk utrustning och delning av data mellan vårdpersonal om specifika vårdsituationer.

två små barn sitter och tittar i en ipad.jpg
video

Flera språk på förskolan

23 feb 2018 it i skolan

Två av tre förskolebarn får inte tillräckliga möjligheter att utveckla sitt modersmål. Förskolläraren Mahroo Khousravi jobbar enligt en metod som ger barnen kunskap om både sitt och de andra barnens språk.

flicka sitter ensam vid ett staket och ser ledsen ut.jpg

Vinnova finansierar Metoo

26 mar 2018 digit

Metoo hack arrangerades i Göteborg av bland andra Rebecka Gustin i slutet av februari och blev en succé. Nu tar man vidare minst en av sina idéer till innovationsmyndigheten Vinnova.

 

goteborg-och-lappstitet-i-skymning3.jpg

Testbädd 2.0

23 apr 2018 digit

Testbädd Göteborg ska med innovation och digitalisering framtidssäkra hela regionen. Projektet är resultatet av ett samarbete mellan bland annat Rise, Chalmers, Göteborgs universitet och näringslivet.