Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Stopp för nättroll

Snabbheten i sociala medier eller bristande empati i skydd av skärmen? Det finns flera förklaringar till näthat mellan skolelever. På Brunnsboskolan i Göteborg är en attitydförändring på nätet med hjälp av normkritik en del av svenskundervisningen.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 8 december 2017 it i skolan

AdobeStock_114038216_2.jpg

– Många elever känner igen sig när vi pratar om mobbning och trakasserier på nätet. När vi frågar om de blivit kränkta säger de nej, men när vi frågar om de fått ta emot elaka kommentarer på sina inlägg är svaret ja. Det verkar också finnas könsskillnader, där tjejerna lägger upp selfies som får både vänliga och elaka kommentarer, medan killarnas inlägg visar när de deltar i olika aktiviteter och det blir en annan typ av kommentarer, säger Hanna Davidsson på Brunnsboskolan på Hisingen.

På Brunnsboskolan arbetar Hanna Davidsson och hennes kollega Anna Jutnäs med att förändra attityderna kring könsroller och andra normer i sociala medier. Båda lärarna undervisar i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 7 till 9 och arbetet mot näthat pågår under ungefär en termin i 8:an.

Vi pratar till exempel om normer kring tjejers och killars olika roller och på så sätt uppmärksammar vi strukturella skillnader i samhället.

Hanna Davidsson , lärare i svenska på Brunnsboskolan

Gilla hata horan

Bakgrunden var att nätmobbningen på skolan ökade under en period och något behövdes göras för att vända utvecklingen. Hanna Davidsson och Anna Jutnäs har hittat värdefullt arbetsmaterial som utgångspunkt för undervisningen.

– Vi har dels använt Svt-serien #Hashtag som finns på play, dels boken Gilla hata horan som organisationen Friends gett ut en lärarhandledning till. Materialen innehåller övningar och diskussioner som stämmer med läroplanen i svenska, till exempel att utgå från och reflektera kring egna upplevelser.

Nättroll i alla åldrar

Hanna Davidsson ser flera möjliga förklaringar till den tuffa kulturen i sociala medier.

– Jag tror att det dels handlar om hela gilla och dela-kulturen som öppnar för snabb kommunikation utan tid för reflexion. Sedan är det nog så att många i skydd av skärmen glömmer kopplingen till sitt vanliga liv och människorna som ingår i det. Problemet är ju inte heller isolerat till ungdomar, vi ser ju att vuxna i många lägen tyvärr beter sig likadant.

Anna hanna_2.jpg

Anna Jutnäs och Hanna Davidsson undervisar i normkritik på Brunnsboskolan.

Reflexion är just en nyckelfaktor för att förändra attityder och ett mål med klassens normkritiska övningar och diskussioner.

– Vi pratar till exempel om normer kring tjejers och killars olika roller och på så sätt uppmärksammar vi strukturella skillnader i samhället. Nu kopplar vi också ihop arbetet med den aktuella #metoo-rörelsen. Det blir väldigt spännande diskussioner och mitt och Annas intryck är att många av eleverna också resonerar och tänker kring dessa frågor på ett nytt sätt, avslutar Hanna Davidsson.

 

Rekommenderad läsning

Analog programmering lyfter förskolan

20 dec 2017 it i skolan

glad flicka malar.jpg glad flicka malar.jpg glad flicka malar.jpg

Med kommandon som 'sträck ut vänster arm' eller 'gå två trappsteg' blir programmering konkret och tillgängligt för förskolebarnen på Hisingen. När det är dags för riktiga robotar knäcker alla koden.

Göteborgs stad räddar nätbarn

27 jun 2016 säkerhet

ann-charlotte ohlsson1 pixlr.jpg ann-charlotte ohlsson1 pixlr.jpg ann-charlotte ohlsson1 pixlr.jpg

Företaget Netclean utvecklar tekniska lösningar som upptäcker, spårar och blockerar barnpornografiska bilder och filmer. Runt årsskiftet började Göteborg använda sig av tekniken.
– Fler kommuner och företag borde installera en dylik programvara för att skydda barnen, säger Ann-Charlotte Ohlsson, projektledare på Göteborgs stad. 

Kampen om västkustens it-proffs

1 sep 2016 ledarskap

11699422-fontan-poseidon-i-goteborg-2.jpg 11699422-fontan-poseidon-i-goteborg-2.jpg 11699422-fontan-poseidon-i-goteborg-2.jpg

I ena ringhörnan: en liten kuststad. I andra hörnan: Sveriges näst största stad. Hur lockar lillebror Varberg it-talangerna ifrån storebror Göteborg?
 Kontorstid är inte viktigt, vi går efter devisen frihet under ansvar, säger Anders Boustedt, CIO, Varbergs kommun.

Appar underlättar för hemtjänsten i Göteborg

19 okt 2016 digit

ronald caous snip.JPG ronald caous snip.JPG ronald caous snip.JPG video

10 000 medarbetare i Göteborgs stad kommer snart att göra en stor del av administrationen med hjälp av en smart mobil. Piloten omfattar 700 personer i hemtjänsten där ett antal appar kommer att underlätta.
– Tänk digitalt först och fråga användarna hur de vill jobba, tipsar Ronald Caous, projektledare e-samhället i Göteborgs stad.

Bjurfors om att möta 00-generationen

19 okt 2016 digit

snip bjurfors.JPG snip bjurfors.JPG snip bjurfors.JPG video

Bjurfors är en av Sveriges största mäklare av fastigheter. Kraven på it-avdelningen är solklara: ständig tillgänglighet, kunna jobba var som helst och mobile first. Madelene Johansson, it-chef på Bjurfors, beskriver framtidens utmaningar.

Bättre vård med patientwebb

6 apr 2017 it i vården

2825698-nurse-is-checking-old-woman-s-blood-pressure2.jpg 2825698-nurse-is-checking-old-woman-s-blood-pressure2.jpg 2825698-nurse-is-checking-old-woman-s-blood-pressure2.jpg

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har tagit hjälp av en ny grupp experter i utvecklingen av sin patientwebb. Med ”Min berättelse” blir erfarenheter av kronisk sjukdom en hjälp för andra och bidrar till att utveckla sjukhusets verksamhet.

Hackathon för ökad integration

21 apr 2017 Digit

Lorna Bartram2.jpg Lorna Bartram2.jpg Lorna Bartram2.jpg

Appen Pairent hjälper nyanlända barnfamiljer att få kontakt. Lösningen är resultatet av ett hackathon på temat integration som arrangerats av Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola.

Virtuella provrum lyfter Lindex

16 okt 2017 digit

lindex-winter-party-collection-47_2.jpg lindex-winter-party-collection-47_2.jpg lindex-winter-party-collection-47_2.jpg

Kortare time to market med virtuella provrum för att kunna jobba med mode via videolänk mellan Asien och Sverige, och nära samarbeten mellan designers över stora geografiska avstånd är några resultat av Lindex digitalisering. Samtidigt utvecklas det fysiska mötet i butiken.

Azure gör Apak agilt

17 okt 2017 digit

fruktWEBB.jpg fruktWEBB.jpg fruktWEBB.jpg video

Familjeföretaget Apak levererar bland annat specialförpackningar till Volvo Cars och ICA och har vuxit snabbt det senaste året. Med knappt 70 medarbetare krävs en flexibel it och Azure och Windows 10 har hjälpt företaget att bli effektivt.