Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Stopp för nättroll

AdobeStock_114038216_2.jpg

Snabbheten i sociala medier eller bristande empati i skydd av skärmen? Det finns flera förklaringar till näthat mellan skolelever. På Brunnsboskolan i Göteborg är en attitydförändring på nätet med hjälp av normkritik en del av svenskundervisningen.

– Många elever känner igen sig när vi pratar om mobbning och trakasserier på nätet. När vi frågar om de blivit kränkta säger de nej, men när vi frågar om de fått ta emot elaka kommentarer på sina inlägg är svaret ja. Det verkar också finnas könsskillnader, där tjejerna lägger upp selfies som får både vänliga och elaka kommentarer, medan killarnas inlägg visar när de deltar i olika aktiviteter och det blir en annan typ av kommentarer, säger Hanna Davidsson på Brunnsboskolan på Hisingen.

På Brunnsboskolan arbetar Hanna Davidsson och hennes kollega Anna Jutnäs med att förändra attityderna kring könsroller och andra normer i sociala medier. Båda lärarna undervisar i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 7 till 9 och arbetet mot näthat pågår under ungefär en termin i 8:an.

Vi pratar till exempel om normer kring tjejers och killars olika roller och på så sätt uppmärksammar vi strukturella skillnader i samhället.

Hanna Davidsson , lärare i svenska på Brunnsboskolan

Gilla hata horan

Bakgrunden var att nätmobbningen på skolan ökade under en period och något behövdes göras för att vända utvecklingen. Hanna Davidsson och Anna Jutnäs har hittat värdefullt arbetsmaterial som utgångspunkt för undervisningen.

– Vi har dels använt Svt-serien #Hashtag som finns på play, dels boken Gilla hata horan som organisationen Friends gett ut en lärarhandledning till. Materialen innehåller övningar och diskussioner som stämmer med läroplanen i svenska, till exempel att utgå från och reflektera kring egna upplevelser.

Nättroll i alla åldrar

Hanna Davidsson ser flera möjliga förklaringar till den tuffa kulturen i sociala medier.

– Jag tror att det dels handlar om hela gilla och dela-kulturen som öppnar för snabb kommunikation utan tid för reflexion. Sedan är det nog så att många i skydd av skärmen glömmer kopplingen till sitt vanliga liv och människorna som ingår i det. Problemet är ju inte heller isolerat till ungdomar, vi ser ju att vuxna i många lägen tyvärr beter sig likadant.

Anna hanna_2.jpg

Anna Jutnäs och Hanna Davidsson undervisar i normkritik på Brunnsboskolan.

Reflexion är just en nyckelfaktor för att förändra attityder och ett mål med klassens normkritiska övningar och diskussioner.

– Vi pratar till exempel om normer kring tjejers och killars olika roller och på så sätt uppmärksammar vi strukturella skillnader i samhället. Nu kopplar vi också ihop arbetet med den aktuella #metoo-rörelsen. Det blir väldigt spännande diskussioner och mitt och Annas intryck är att många av eleverna också resonerar och tänker kring dessa frågor på ett nytt sätt, avslutar Hanna Davidsson.

 

8 december 2017 Uppdaterad 13 december 2017 Reporter anne hammarskjöld it i skolan Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Poseidonstatyn I Göteborg

Kvantdatorns svenska ryck

19 mar 2021 digit

Chalmers tekniska högskola tar täten i utveckling och forskning kring kvantdatorer när den årliga budgeten för Wallenberg Centrum for Quantum Technology, WACQT, dubbleras. Redan idag är Chalmers kvantbitar bland de bästa i världen.

It Kille 960640

För gammal för tech

17 mar 2021 digit

Åldersdiskriminering är vanligt inom it och tech. Äldre medarbetare antas vara mindre uppdaterade om ny teknik och ha svårare för att bearbeta och lära sig nya saker. Det visar en ny studie. 

Buss Göteborg

Gratis busstrafik

22 jan 2021 digit

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Celler 960640

ML läser virus

22 dec 2020 digit

Fysiker vid Göteborgs universitet har tagit fram en programvara som mäter krafter som verkar på mikroskopiska partiklar. Utvecklingen kan vara viktig för att förstå partiklarnas struktur och funktion.

Båt 960640

Första 3D-båten

21 dec 2020 digit

Europas första 3D-printade båt har sjösatts i Göteborg. 3D-utskrift av båtar ska bland annat kunna öka designfriheten och sänka kostnaderna.

Tiger 960640

Data mot utrotning

18 dec 2020 digit

Ett nytt program, baserat på offentligt tillgänglig data, ska kunna förutsäga utrotningar av djur. Det menar en forskargrupp vid Göteborgs universitet.orgs universitet.

Gaming Beroende

Hjälp mot spelberoende

4 nov 2020 digit

Den första mottagningen för dataspelsberoende har öppnat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. I Skåne och Stockholm startas liknande satsningar.

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.