Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Säkrare skog med laser

mellanskog-960640.jpg

Skogsägarföreningen Mellanskog digitaliserar på många olika fronter. För att göra verksamheten mer mobil har de utvecklat en fältapp, och samtidigt har de börjat använda sig av laserdata och planerar även en framtida drift med drönare.

Mellanskogs nya app har de fått tillgång av genom deras systerförening, Södra Skogsägarna, som är verksamma i skogen söder om Mellanskog. Deras arkitekter skissade på appar som sedan en handfull andra skogsägarföreningar i Sverige och Norge nappade på.

– På så sätt kan vi utnyttja varandras lärdomar och dra nytta av varandra. Vi växeldrar utvecklingen kan man säga, säger Fredrik Rosén, verksamhetsutvecklare på Mellanskog. 

I appen kan de anställda bland annat se potentiella och befintliga kunder och få tillgång till kartdata som behövs för att ge rådgivning till skogsägare.

 Den innehåller kartor med inbyggt affärsstöd för våra mobila iOS-enheter, som all vår fältpersonal fått tillgång till. Genom appen kan vi även förbereda åtgärdsförslag, liknande offerter, och nu när våren kommer så ska man kunna skriva kontrakt i de mobila enheterna – direkt med kunden på plats och i en förlängning även på distans med hjälp av till exempel bank-id.

Läs mer: Norrskogs app gör Sveriges skog digital

Laserdata förenklar planering

Nyligen har de också börjat använda sig av laserdata i sitt skogsarbete. Datan tankar de in från Lantmäteriets återförsäljare, där ett nationellt styrt flygarbete ligger bakom alla turer. Sedan tolkas datan och via smarta beräkningar av Sverige ser de riskerna för bland annat ytvatten och markfuktighet för att kunna planera jobben i skogen, bland annat så att skogsmaskiner inte ska behöva passera riskområden där de kan tänkas få körskador.

– Med dessa markfuktighetskartor kan vi se hur troligt det är att marken är för blöt och svag för att bära en skogsmaskin. Men appen i sig gör ingen tolkning, beräkningarna ligger inte i själva appen utan det är färdigtolkat material. 

Kopplat till appen är däremot Mellanskogs nya drönartester. Drönare har de tänkt använda främst vid extraordinära tillfällen men också för mer nischade uppdrag.

– Vid storm, skogsbrand eller dylikt är drönare ett av de snabbaste sätten för oss att hjälpa våra medlemmar att få en överblick över deras skog.  Sen kan man koppla informationen från drönaren till befintligt kartmaterial i appen och fylla på med attributdata – så att skogsmaskiner sedan kan komma dit direkt och börja jobba.

– Vi skulle också kunna låta drönare flyga i slag, samla in och skapa en helt ny mosaik av flygbilder.

Läs mer: Laserscanning revolutionerar skogen

Vad ser ni för fördelar med att digitalisera er inom så många fronter?

– Framförallt ser vi en ökad mobilitet och en förenklad hantering av vissa arbetsmoment. Vi får ju tillgång till datan exakt när vi behöver den, tidigare behövde man komma in till kontoret för att komma åt diverse arkiv. Nu behöver man inte åka in till kontoret bara för att hämta saker, vilket sparar mycket tid och arbete för oss.

– Sedan har ju inte vi som organisation något egenintresse att vara främst inom digitalisering egentligen, utan vi gör det endast för att erbjuda skogsägarna en optimal service. Det kommer vi fortsätta med – digitaliseringen ger oss en ökad effektivitet och kvalitet, och än har vi bara börjat, avslutar Fredrik Rosén. 

6 mars 2018 Uppdaterad 4 oktober 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Covid19 Tracker

Faran med smittspårning

29 sep 2020 säkerhet

Forskare i Sverige och Danmark har hittat svagheter i digitala verktyg för spårning av covid-19. Datahanteringen och integriteten är två problem med de offentligt finansierade apparna.

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Nedbrunnen Bil

It mot kriminalitet

2 sep 2020 säkerhet

Regeringen inrättar ett råd för att digitalisera och därigenom utveckla rättsväsendet. Arbetet ska leda till effektivare ärendehantering och ökade analys- och uppföljningsmöjligheter. 

Dator Kaffe Och Telefon Mot Orange Bakgrund

Samsung i Windows 10

26 aug 2020 digit

I nya Windows 10 kommer de som har en Samsungtelefon att kunna öppna sina appar på datorn. Det är ett steg mot att kunna spegla appar på datorn, något som Microsoft vill arbeta för.

coronaviruset.jpg

App hittar corona

10 mar 2020 digit

Många är oroliga för framfarten av coronaviruset och antalet smittade ökar. Nu jobbar forskare intensivt för att under de närmaste veckorna lansera en app som på mindre än en minut kan berätta om du är frisk eller bör söka läkare för Covid-19-provtagning.

karlskrona-hustak.jpg

Mer kod i Karlskrona

26 feb 2020 it i skolan

När Karlskrona kommun anställde en programmerare blev det en snabb utveckling som sparar tid för anställda, elever och lärare. Först ut var digital blankett- och vaccinationshantering och snart kommer en chattbot och en e-hälsoapp, som flera andra kommuner har visat intresse för. 

hand håller i papperflygplan.jpg

Inga fler kvitton

6 feb 2020 digit

Enklare hantering av kvitton blev resultatet när Ekonomibyrån valde ett digitalt redovisningsverktyg. Dessutom får kunderna bättre koll på sina kostnader och under 2019 korades Ekonomibyrån till bästa redovisningsbyrå.

tre unga munkpojkar i tibet går med varsitt paraply i tempel.jpg

Västerås visar vägen

30 jan 2020 digit

För att öka teknikintresset startade Västerås Expectrum där etablerade och nya bolag samarbetar med elever. Upplägget har väckt intresse, både från andra kommuner men hubben har även haft mer långväga besök. 

icasupermarket.jpg

IoT retails framtid

15 jan 2020 digit

Hela 67 procent av alla kunder i detaljhandeln ser mobila tekniklösningar som det bästa sättet att ge en snabbare shoppingupplevelse. 76 procent vill även ha individanpassade upplevelser via mobilen. Det visar en ny rapport från IoT- och mobilitetsföretaget Soti.