Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Norrskogs app gör Sveriges skog digital

Nu kan Sveriges skogsägare ta med sig surfplattan ut i skogen och via geopositionering registrera varenda fallet träd, svampställe, vindfälle eller vad man nu vill. Och allt sker via Norrskogs nya app.

Text Fredrik Adolfsson 10 februari 2017 digit

skog 960640.jpg

Norrskog har utvecklat en app för skogsägare där de kan se hela sin skogsbruksplan anpassad för både mobiltelefon och surfplatta. Efter nedladdning sparas skogsbruksplanen i appen och skogsägarna kan ge sig ut i skogen och anteckna detaljer om deras ägor - varav allt registreras via GPS-koordinater och skogsägarna kan se exakt vad som finns var.

 Man kan notera var det finns vindfällen, insektsskador, kultur- eller fornlämningar. Det ska underlätta att se vad det är för skog man äger, helt enkelt, och man kan lätt koppla kommentarer och bilder till samma yta, säger Maria Edman, verksamhetscontroller på Norrskog.

 Det går också att märka ut lite mer kuriosaliknande saker såsom svampställen, stugor eller vad man nu kan tänkas vara intresserad av.

När man sedan tagit sin vända ute i det gröna kan man antingen dela uppgifterna på sociala medier eller maila in dem till skogsrådgivaren, och efter det så gör skogsrådgivaren och skogsägaren upp en plan kring vad som behövs göras framöver.

Kan locka yngre till skogen

Maria Edman tror också att det kan bli så att den nya applikationen lockar yngre människor. Om man är son eller dotter till en skogsägare kan man enkelt ladda ner appen och orientera sig i föräldrarnas skog.

 Det blir roligare med mer interaktion i skogen, och jag tror att både den nya och den äldre generationen uppskattar att visuellt kunna se vad det är för något man äger. Det här kan bli ett sätt att mötas lite över generationsgränserna och än så länge har omdömena på appen endast varit positiva.

I en värld som allt mer går mot digitalisering och interaktion såg Norrskog appen som en möjlighet att kunna möta framtiden på ett modernare sätt. Maria Edman menar att just skogsbranschen bygger väldigt mycket på personliga kontakter och där möjliggör de digitala redskapen andra sätt att kunna kommunicera på.

 Kommunikationen mellan skogsägare och skogsrådgivare kan nu ske hela tiden - den här appen möjliggör en helt annan dialog. Man kan ha en personlig kontakt utan att varje gång behöva träffas fysiskt, vilket självklart kan förenkla för många när vi bor i ett så skogstätt och avlångt land.

Kommer appen alltid bara vara ämnad åt skogsägare eller kan den finnas tillgänglig för alla någon gång?

– Det är inte säkert hur det blir, i dagsläget så handlar det om rättigheter till kartmaterial och så vidare. Frågan har varit uppe men vi har ingen lösning på det just nu. 

Rekommenderad läsning

mellanskog-960640.jpg

Säkrare skog med laser

6 mar 2018 digit

Skogsägarföreningen Mellanskog digitaliserar på många olika fronter. För att göra verksamheten mer mobil har de utvecklat en fältapp, och samtidigt har de börjat använda sig av laserdata och planerar även en framtida drift med drönare.

träd-skog-960640.jpg

Se all skog i mobilen

5 apr 2018 digit

Nu finns Skogsstyrelsens båda tjänster Skogliga grunddata och Skogens pärlor även tillgängliga via två appar.

ekorre_i_tall.jpg

Guld och digitala skogar

12 jan 2018 ledarskap

Med rötterna i 1800-talet är det inte helt enkelt att förändra skogsnäringen. Men för Norrskog låg medlemmarnas bästa i den digitala skogen och en webbplats och en app gör förvaltningen enklare och mer flexibel.

lastbilschaufför som sitter i hytten och tittar i sin vänstra backspegel.jpg

Chaufförernas bästa vän

30 jan 2018 digit

Effektivare jobb och mindre pappersarbete blev resultatet när HeidelbergCement utvecklade en egen app. Efter introduktionen i Sverige väntar Norge och Danmark och därefter står fler länder på tur.

polisen-960640.jpg

Polisens viktigaste vapen

7 jun 2018 digit

För polisen har mobilen skapat ett informationsövertag som har gått om batongen vad gäller viktiga redskap. Under terrordådet i Stockholm skapades en app på en timme med bilder på den misstänkte gärningsmannen, vilket bidrog till det snabba gripandet.

deedster-app-miljö-960640.jpg

Svensk app räddar klimatet

28 aug 2018 digit

Om alla länder levde som vi i Sverige skulle det behövas fyra jordklot. Deedster är appen som ska få Sverige, och framöver världen, att agera mer hållbart.

app-gamification-960640.jpg

Gamification-app mot arbetslöshet

19 okt 2018 digit

Föreningen Jobba i Västerås har släppt en första version av en gamification-app som ska få fler ungdomar till bristyrken, och på så sätt minska arbetslösheten. 

klok-som-en-uggla.jpg

Mer flis för skogen

6 jul 2018 digit

Med webbverktyget Flis av Flis i Skogskunskap kan skogsägare räkna ut hur mycket skogsbränsle som går att ta ut i ett bestånd, men också vilka konsekvenser uttaget får för beståndets tillväxt och ekonomi.

vadstena_1.jpg

Digital omsorg ger mer tid åt dem som behöver det

16 maj 2016 digit

Vadstena kommun har genom ett nytt digitalt verktyg lyckats kapa bort fyrtio minuters administration från personalen inom hemtjänsten varje dag. Det får både personalen och brukarna att må bättre när det finns mer tid att till exempel ta en kaffe.