Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Norrskogs app gör Sveriges skog digital

Nu kan Sveriges skogsägare ta med sig surfplattan ut i skogen och via geopositionering registrera varenda fallet träd, svampställe, vindfälle eller vad man nu vill. Och allt sker via Norrskogs nya app.

Text Fredrik Adolfsson 10 februari 2017 digit

skog 960640.jpg

Norrskog har utvecklat en app för skogsägare där de kan se hela sin skogsbruksplan anpassad för både mobiltelefon och surfplatta. Efter nedladdning sparas skogsbruksplanen i appen och skogsägarna kan ge sig ut i skogen och anteckna detaljer om deras ägor - varav allt registreras via GPS-koordinater och skogsägarna kan se exakt vad som finns var.

 Man kan notera var det finns vindfällen, insektsskador, kultur- eller fornlämningar. Det ska underlätta att se vad det är för skog man äger, helt enkelt, och man kan lätt koppla kommentarer och bilder till samma yta, säger Maria Edman, verksamhetscontroller på Norrskog.

 Det går också att märka ut lite mer kuriosaliknande saker såsom svampställen, stugor eller vad man nu kan tänkas vara intresserad av.

När man sedan tagit sin vända ute i det gröna kan man antingen dela uppgifterna på sociala medier eller maila in dem till skogsrådgivaren, och efter det så gör skogsrådgivaren och skogsägaren upp en plan kring vad som behövs göras framöver.

Kan locka yngre till skogen

Maria Edman tror också att det kan bli så att den nya applikationen lockar yngre människor. Om man är son eller dotter till en skogsägare kan man enkelt ladda ner appen och orientera sig i föräldrarnas skog.

 Det blir roligare med mer interaktion i skogen, och jag tror att både den nya och den äldre generationen uppskattar att visuellt kunna se vad det är för något man äger. Det här kan bli ett sätt att mötas lite över generationsgränserna och än så länge har omdömena på appen endast varit positiva.

I en värld som allt mer går mot digitalisering och interaktion såg Norrskog appen som en möjlighet att kunna möta framtiden på ett modernare sätt. Maria Edman menar att just skogsbranschen bygger väldigt mycket på personliga kontakter och där möjliggör de digitala redskapen andra sätt att kunna kommunicera på.

 Kommunikationen mellan skogsägare och skogsrådgivare kan nu ske hela tiden - den här appen möjliggör en helt annan dialog. Man kan ha en personlig kontakt utan att varje gång behöva träffas fysiskt, vilket självklart kan förenkla för många när vi bor i ett så skogstätt och avlångt land.

Kommer appen alltid bara vara ämnad åt skogsägare eller kan den finnas tillgänglig för alla någon gång?

– Det är inte säkert hur det blir, i dagsläget så handlar det om rättigheter till kartmaterial och så vidare. Frågan har varit uppe men vi har ingen lösning på det just nu. 

Rekommenderad läsning

Säkrare skog med laser

6 mar 2018 digit

mellanskog-960640.jpg mellanskog-960640.jpg mellanskog-960640.jpg

Skogsägarföreningen Mellanskog digitaliserar på många olika fronter. För att göra verksamheten mer mobil har de utvecklat en fältapp, och samtidigt har de börjat använda sig av laserdata och planerar även en framtida drift med drönare.

Se all skog i mobilen

5 apr 2018 digit

träd-skog-960640.jpg träd-skog-960640.jpg träd-skog-960640.jpg

Nu finns Skogsstyrelsens båda tjänster Skogliga grunddata och Skogens pärlor även tillgängliga via två appar.

Ny vårdapp gör hemtjänsten säkrare

12 maj 2016 digit

vadstena.jpg vadstena.jpg vadstena.jpg

I appen Viva omsorg finns all information hon behöver om de vårdtagare hon ska besöka. Sedan i höstas är vårdappen navet i Vadstena kommuns omsorgsverksamhet.

Digital omsorg ger mer tid åt dem som behöver det

16 maj 2016 digit

vadstena_1.jpg vadstena_1.jpg vadstena_1.jpg

Vadstena kommun har genom ett nytt digitalt verktyg lyckats kapa bort fyrtio minuters administration från personalen inom hemtjänsten varje dag. Det får både personalen och brukarna att må bättre när det finns mer tid att till exempel ta en kaffe.

"Är som Lego för vuxna"

26 maj 2016 digit

lego.jpg lego.jpg lego.jpg

Appar är ett utmärkt sätt att driva innovation och vice versa. Det är dessutom ett signum för molnmogna företag. Det menar Anders Wendt, affärsområdesrepresentant på Microsoft.

Så digitaliserar ett energibolag

21 sep 2016 digit

bild jäMTKRAFT.PNG bild jäMTKRAFT.PNG bild jäMTKRAFT.PNG video

Med vindkraftsparker, portföljförvaltning, elhandel och många kunder har Jämtkraft alla möjligheter att dra fördel av digitaliseringen. Joachim Spejare, it-chef på Jämtkraft berättar om arbetet.

Försäkringskassans it-lösning för nyanlända

21 sep 2016 digit

BILD F-kassa.PNG BILD F-kassa.PNG BILD F-kassa.PNG video

För nyanlända innebär första månaderna i Sverige många kontakter med flera olika myndigheter. Genom ett tätt samarbete mellan it och verksamheten har Försäkringskassan nu utvecklat en it-lösning som underlättar för alla.

Vårdapp minskar behovet av tolkar

31 mar 2017 it i vården

Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg

Med appen Daqatra träffar patienter en läkare via videolänk för rådgivning på arabiska, persiska, dari och kurdiska. Resultatet är tryggare patienter som klarar sig utan tolkar.