Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norrskogs app gör Sveriges skog digital

skog 960640.jpg

Nu kan Sveriges skogsägare ta med sig surfplattan ut i skogen och via geopositionering registrera varenda fallet träd, svampställe, vindfälle eller vad man nu vill. Och allt sker via Norrskogs nya app.

Norrskog har utvecklat en app för skogsägare där de kan se hela sin skogsbruksplan anpassad för både mobiltelefon och surfplatta. Efter nedladdning sparas skogsbruksplanen i appen och skogsägarna kan ge sig ut i skogen och anteckna detaljer om deras ägor - varav allt registreras via GPS-koordinater och skogsägarna kan se exakt vad som finns var.

 Man kan notera var det finns vindfällen, insektsskador, kultur- eller fornlämningar. Det ska underlätta att se vad det är för skog man äger, helt enkelt, och man kan lätt koppla kommentarer och bilder till samma yta, säger Maria Edman, verksamhetscontroller på Norrskog.

 Det går också att märka ut lite mer kuriosaliknande saker såsom svampställen, stugor eller vad man nu kan tänkas vara intresserad av.

När man sedan tagit sin vända ute i det gröna kan man antingen dela uppgifterna på sociala medier eller maila in dem till skogsrådgivaren, och efter det så gör skogsrådgivaren och skogsägaren upp en plan kring vad som behövs göras framöver.

Kan locka yngre till skogen

Maria Edman tror också att det kan bli så att den nya applikationen lockar yngre människor. Om man är son eller dotter till en skogsägare kan man enkelt ladda ner appen och orientera sig i föräldrarnas skog.

 Det blir roligare med mer interaktion i skogen, och jag tror att både den nya och den äldre generationen uppskattar att visuellt kunna se vad det är för något man äger. Det här kan bli ett sätt att mötas lite över generationsgränserna och än så länge har omdömena på appen endast varit positiva.

I en värld som allt mer går mot digitalisering och interaktion såg Norrskog appen som en möjlighet att kunna möta framtiden på ett modernare sätt. Maria Edman menar att just skogsbranschen bygger väldigt mycket på personliga kontakter och där möjliggör de digitala redskapen andra sätt att kunna kommunicera på.

 Kommunikationen mellan skogsägare och skogsrådgivare kan nu ske hela tiden - den här appen möjliggör en helt annan dialog. Man kan ha en personlig kontakt utan att varje gång behöva träffas fysiskt, vilket självklart kan förenkla för många när vi bor i ett så skogstätt och avlångt land.

Kommer appen alltid bara vara ämnad åt skogsägare eller kan den finnas tillgänglig för alla någon gång?

– Det är inte säkert hur det blir, i dagsläget så handlar det om rättigheter till kartmaterial och så vidare. Frågan har varit uppe men vi har ingen lösning på det just nu. 

10 februari 2017 Uppdaterad 4 oktober 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit

Rekommenderad läsning

Bild Tagen Innifrån Sara Kulturhus Ut På Omgivningen

Smart från start i kulturhus

26 apr 2021 digit

När Sara kulturhus i Skellefteå invigs i september blir det världens högsta trähus. Byggnaden har det senaste inom it, en genomtänkt automation och för att skapa tillgänglighet för alla finns appen Min personliga vän. 

Träd Sedda I Marken Ur En 360Vy

Träddata bättre i molnet

21 apr 2021 digit

Haglöf Sweden utvecklar mätverktyg för vård och avverkning av skog och har kunder över hela världen. I appen Haglöf Link kan kunder ladda upp och ta del av analyser och övervakning av sin skog och framöver finns planer hur AI kan förbättra verktyget.  

Coopanställd Scannar Vara Med App

Coop scannar hållbarhet

15 apr 2021 digit

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Flera Micar Uppställda Mot Grön Bakgrund

Så funkar Clubhouse

4 feb 2021 digit

I sociala medieplattformen Clubhouse sker samtal i virtuella rum och två miljoner användare är redan anslutna. Appen spås bli det nya, heta forumet, men det har redan rests krav på bättre moderering av samtalen.

Kottar Mot Vit Bakgrund

Drönare kastar frön

22 dec 2020 digit

USA:s brandhärjade delstater tar hjälp av drönare för att återskapa förlorad skog. Drönarna täcker 20 hektar mark per dag och är sex gånger snabbare jämfört med manuell skogsplantering.

Träd Efter En Skogsbrand

It stoppar bränder

16 okt 2020 digit

Nu ska smart teknik hjälpa till att upptäcka skogsbränder. MSB hoppas att kombinationen av satelliter, drönare och kameror ska hjälpa till att bekämpa bränder. 

Sjalvkorande I Skogen

Självkörande i skogen

8 okt 2020 digit

Forskare vid Luleå tekniska universitet har utvecklat en autonom skogsmaskin. Programmerad för att jobba på egen hand och utrustad med sensorer för att läsa sin omgivning kan den vara början på stora förändringar inom skogs- och jordbruket.

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Handla Mat Helsingborg

Tinder för hjälp

7 sep 2020 digit

Med en ny app kopplar Helsingborgs stad ihop volontärer med personer i behov av hjälp. Under coronapandemin får bland annat personer i riskgrupper hjälp med att låna böcker, hämta paket och handla mat.