Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Flera språk på förskolan

Två av tre förskolebarn får inte tillräckliga möjligheter att utveckla sitt modersmål. Förskolläraren Mahroo Khousravi jobbar enligt en metod som ger barnen kunskap om både sitt och de andra barnens språk.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 23 februari 2018 it i skolan

– Det är viktigt för barn att utveckla sitt modersmål eftersom det stärker deras identitet. Ju bättre barnen blir på sitt modersmål desto bättre blir de på att lära sig ett annat språk, ett andraspråk. Massor av forskning visar att om dessa språk utvecklas parallellt så berikar de varandra, säger Mahroo Khousravi, förskollärare på Bosgårdens pedagogiska enhet i Mölndal.

Lever vi upp till det i Sverige?

– Nej, enligt Skolinspektionens kvalitetsgranskning för år 2017 visar att två tredjedelar av våra förskolor varken uppmuntrar eller erbjuder barnen möjlighet att utveckla sitt modersmål.

Kan digitala verktyg vara till hjälp med det?

– Ja, vi använder oss mycket av Ipads, där det finns ett stort utbud med sagor och sånger på alla möjliga språk. Men det finns också flerspråkiga pedagogiska appar som vi kan använda där de bästa är dem vi kallar för kreativa appar, där man skapar sitt eget innehåll. Med dem kan vi till exempel fota föremål, eller siffror, och be vårdnadshavare spela in orden på sitt modersmål. Det finns också memoryspel, och möjlighet att skapa sina egna flerspråkiga böcker.

Läs mer: Kodning på dagis 

Så varje barn får ett eget arkiv?

– Vi brukar säga alla barn, alla språk, alla dagar. När vi gör en film eller ett spel så kan alla få möjlighet att använda det och barnen kan välja själva. Till exempel om jag som barn vill lära mig lite av min kompis modersmål oavsett vad man själv har för modersmål.

Läs mer: Lapparna som slår apparna

Har du några tips till andra förskollärare?

– Att försöka få in det i förskolans vardag så att det blir en naturlig del av allt annat man gör. Börjar man se på det som något extra som man måste hitta tid för kan det snabbt istället bli en belastning. Enligt läroplanen ska man utveckla barnens modersmål och det är lika viktigt som alla andra mål och det är fritt fram att bestämma själv hur man som förskollärare ska lägga upp det.

Rekommenderad läsning

tablet unge.jpg

Airwatch har koll på skolplattorna

29 sep 2017 it i skolan

Jönköpings kommun använder MDM-lösningen Airwatch till skolornas Ipads. Resultatet är bland annat bättre struktur, högre effektivitet och mindre kostnader.

emmaskolan.jpg
video

Emmaskolan: Från kaos till klockrent

19 jun 2017 it i skolan

När Emmaskolan i Angered började med Ipads var nätverket för långsamt för att undervisningen skulle kunna fungera. Med en ny lösning och ett tätt samarbete med Cisco har problemen lösts. Alexandra Ågren, pedagog Emmaskolan och Peter Jerhamre berättar om lösningen och resultatet.

larare-leder-grupparbete-2.jpg

"Håll ut och håll om"

19 feb 2018 it i skolan

Alla lärare var inte positiva till att införa plattor i undervisningen på Nya Munken i Linköping. Med rätt utbildning, en plan och uthållighet så är idag allt på plats.

barn på skärstad förskola i skogen med digitalt mikroskop.png
video
ett samarbete mellan atea skola och voister

Kod och kryp i förskolan

21 aug 2019 it i skolan

Med hjälp av ett äggformat mikroskop kopplat till en platta kan barnen upptäcka naturen på ett nytt sätt. Skärstads förskola jobbar även med andra digitala verktyg, för att lära barnen grunderna i programmering och att knäcka mattekoden. 

flicka ligger och tittar i platta.jpg
video

Skolan som vände trenden

8 aug 2019 it i skolan

Skolan Te Akau Ki Papamoa på Nya Zeeland hade tidigare stora utmaningar och många underkända elever. Genom hängivna lärare som stegvis introducerade plattor och digitala verktyg i klassrummen har eleverna engagerats och nu presterar mer än hälften av eleverna likvärdigt eller bättre jämfört med kraven i läroplanen.

Lund 960640
video

Lunds smarta klassrum

7 maj 2020 it i skolan

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

äldrevård eskilstuna.jpg
video

Viva Omsorg gör jobbet i Eskilstuna

13 mar 2017 it i vården

En app och en platta har gjort jobbet både enklare och säkrare för medarbetarna i hemtjänsten i Eskilstuna kommun. För drygt ett år sedan startade piloten och nu används tekniken fullt ut.

old couple.jpg

FocusCuras nya lösning för hjärtpatienter

14 jun 2017 it i vården

E-hälsoföretaget FocusCura lanserade nyligen plattformen Heartguard för kroniskt hjärtsjuka patienter. Istället för att besöka sjukhus kan patienten nu göra många av kontrollerna i hemmet.