Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så jobbar Skövde smart

E-klient, DelaDigitalt, SmartareVälfärd och ÖppnaData är exempel på gemensamma lösningar som flera kommuner i Sverige delar. Det är helt rätt väg att gå, menar Theres Ahlberg, chef för teknikenheten i Skövde kommun.

Text Tim Leffler Foto Mostphotos, Voister 7 december 2017 digit

skövdeWEBB.jpg

– För tio-tolv år sedan var den största utmaningen att tackla volymökningen av olika it-tjänster. Nu ställs det andra krav på oss som att effektivisera verksamheten genom smarta it-lösningar. På ett sätt är det ett kvitto på att vi har kommit långt med de grundläggande tjänsterna.

Smör och bröd

Theres Ahlberg kallar det för smör och bröd-funktioner, det vill säga att det täcker de mest basala funktionerna som hennes teknikenhet levererar. Alltifrån mobila enheter, datorer och trådlöst till de senaste operativsystemen och fungerande programvaror – sådant som är en förutsättning för att verksamheten i en kommun ska fungera.

Det är min förbannade plikt att se till att våra verksamheter kan bli mer digitala.

Theres Ahlberg , chef för teknikenheten, Skövde kommun

Nu finns det en förväntan på att man dessutom ska leverera fler smaker, som Theres Ahlberg uttrycker det.

– Förr fick jag många frågor om datorer och olika sorters nätverkslösningar. Idag tas dessa saker för givna och det pratas betydlig mer om mobila lösningar. Vårdpersonalen vill inte ha bärbara datorer utan andra mobila enheter och de kanske inte vill ha SITHS-kort för att logga in, utan sms istället.

Samverkan är viktigt

Skövde kommun är inte ensamma i sitt uppdrag att leverera it-tjänster till kommunens verksamheter och därför måste kommuner ta hjälp av varandra och av andra samhällsinstanser för att skapa mer, enligt Theres Ahlberg.

Ett gott exempel på lyckade samarbetsprojekt är e-klient i samverkan.

– När landstinget under 2012 bestämde sig för att alla skulle gå över till Windows 7 tog man ett samlat grepp och skapade en likvärdig klientplattform för samtliga regioner. Under åren har e-klient växt och under 2015 blev även vi kommuner inbjudna att ansluta oss till e-klient. I dagsläget är vi ca 15 anslutna kommuner.

E-klient i samverkan är bara ett av många nationella initiativ kring digitalisering. Det finns många fler att nämna som till exempel DelaDigitalt, SmartareVälfärd, ÖppnaData, med flera.

Precis som i Tidaholm och Sundsvall är samverkan en av de mest centrala byggstenarna i Skövde kommun. Ju mer samverkan kommuner emellan desto snabbare och bättre kan man utveckla sina verksamheter – och på så sätt skapa ett mervärde för sina invånare.

– Vi måste kunna göra detta tillsammans. Om Västerås har plockat fram ett väl fungerande journalsystem behöver inte vi göra det utan kan ju då istället kopiera deras arbeta, säger Theres Ahlberg.

Allt mer digitala

På toppen av bygget står it-chefen och ser till så att allt fungerar som det ska. Och digitalisering är ingenting som helt plötsligt kommer att upphöra.

theresWEBBB.jpg

Theres Ahlberg.

– De nya generationerna av kommuninvånarna har helt andra krav. De är inte intresserade av tekniken i sig utan kravet är att allt ska fungera smärtfritt. Att det är så högt i tak gör det så klart till en utmaning men så ska det vara. Det är min förbannade plikt som drift-chef att se till att det finns förutsättningar för våra verksamheter att fortsätta bli mer digitala. Och en viktig hållning i det arbetet är att inte bli unik, utan att samverka med andra kommuner och se sig om efter smarta lösningar, säger hon.

Rekommenderad läsning

Benders rustar för digitaliseringsboom

19 okt 2017 ledarskap

bendersWEBB.jpg bendersWEBB.jpg bendersWEBB.jpg

Det är hög tid för byggföretag att komma ikapp sina motsvarigheter i andra branscher. Det menar Mathias Olsson, operativchef på byggföretaget Benders.

AI gör Västtrafik personligt

20 okt 2017 digit

spårvagnWEBB.jpg spårvagnWEBB.jpg spårvagnWEBB.jpg video

Mer riktad information som gäller just dig och en enkelhet för alla som inte är vana att resa kollektivt. Det är några av målen när Västtrafik digitaliserar. 

Från papper till appar i Kungälv

2 nov 2017 it i vården

fästingWEBB.jpg fästingWEBB.jpg fästingWEBB.jpg video

I Kungälvs kommun sköts snart all läkemedelshantering helt digitalt. Utmaningarna har varit att hitta lösningar som ger rätt effekt och samtidigt bygga infrastrukturen.

Regionen som jobbar med Teams

14 nov 2017 digit

sjukhus 4.jpg sjukhus 4.jpg sjukhus 4.jpg video

Region Västmanland använder alltmer av de olika delarna i Office 365. Senaste tillskottet är Teams.  

Webbhotellet Loopia storsatsar

27 okt 2017 digit

webbhotell 960640.jpg webbhotell 960640.jpg webbhotell 960640.jpg video
Nästan hälften av alla svenska företag saknar fortfarande en hemsida. Webbhotellet Loopia i Västerås satsar nu på att bli störst i Norden.

"Mellanmjölk från regeringen"

26 okt 2017 it i skolan

skolbarnWEBB.jpg skolbarnWEBB.jpg skolbarnWEBB.jpg video

I Skellefteå kommun hade man väntat sig något skarpare innehåll när beslutet om digitaliseringsstrategin från regeringen offentliggjordes i förra veckan. Men med programmeringsämnets intåg i kursplanerna vet man ändå var man skall lägga sitt krut.

”Nästa år har vi en robot”

27 okt 2017 digit

marieWEBB.png marieWEBB.png marieWEBB.png video

Skellefteås invånare vill vara trygga och självständiga, samtidigt som de är med och skapar morgondagens kommun. För kommunens medarbetare kan det handla om att få mer tid att konsultera – och låta en robot kontrollera handlingar.

Fibra fixar den smarta staden

20 okt 2017 digit

Vasteras.jpg Vasteras.jpg Vasteras.jpg video
Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora. 

Umia väljer molnet

3 nov 2017 digit

Umia 960640.jpg Umia 960640.jpg Umia 960640.jpg

Installationsföretaget Umia satsar på molnet och säljer ut all sin it-drift. Det ska spara pengar, få verksamheten mer flexibel och göra så att medarbetarna kan fokusera på annat.