Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sundsvall driver öppen källkod

Sundsvall kallas ibland för Norrlands Silicon Valley. Kommunen jobbar gärna med öppen källkod och nu pressar de sina leverantörer att göra samma sak.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Mostphotos 24 november 2017 digit

– Just nu är vi inne i en omfattande digital transformation och vi upphandlar otroligt många nya verksamhetssystem men vi försöker också göra saker på nya sätt. Öppenhet är ett av våra nyckelord i vår it-strategi och det tänker vi på nu när vi upphandlar. Att utgå ifrån användarna och medborgarna är också viktigt för oss, säger Linda Gustafsson, it-direktör på Sundsvalls kommun.

Varför är öppenhet så viktigt?

– Det har lite att göra med historiken som vi kommuner har varit med om. Vi är 290 kommuner som alla köper liknande it-system, så på så sätt är marknaden ganska begränsad. Som det har varit tidigare har utmaningen varit att leverantörerna på marknaden haft i sin affärsmodell att de låser inne mycket av informationen. Det har gjort det svårt för oss att flytta via system och sprida den vidare. Det här har varit ett problem för oss eftersom vi då inte kan dra lika stor nytta av investeringarna; informationen är ju guldet i våra system.

Är det ni som pressat leverantörerna?

– Ja, jag vill ju vara lite kaxig och hävda så faktiskt. Det är ju nämligen så Sundsvalls kommun har arbetat länge med att utveckla i open source och det har varit ett sätt för oss att trycka på marknaden att gå mot en mer öppenhet. Det fantastiska nu när vi är uppe i två stora systemupphandlingar, en för barn- och utbildning och en för socialtjänsten, är att vi ser att det börjar hända grejor. Det är en helt annan sak nu när vi är ute hos leverantörerna än vad det har varit tidigare. Det är viktigt för oss eftersom man får ut så mycket mer av systemen när man kan integrera dem med varandra och bygga en mer flexibel och tillgänglig it-infrastruktur, både för oss själva internet i kommunen, men också för medborgarna.

Ni har IoT-lösningar på gång tillsammans med Mittuniversitetet?

– Det är ett jättespännande projekt inom Mittuniversitetets Smartprojekt som vi har ett samverkansavtal med. Det är universitetet, Miljökontoret, Mittsverige Vatten och externa leverantörer på marknaden som tillsammans tittar på hur man kan via sensorer hitta oljeläckage i vattenledningarna. Så som man har jobbat tidigare har krävt betydligt mer resurser, men tack vare de här sensorerna kan man upptäcka potentiella läckage mycket tidigare och jobba förebyggande på ett helt annat sätt.

Kan andra kommuner ta del av era framgångar?

– Ja, vi är duktiga på att samverka med de andra kommunerna i länet. Vi kallar oss för Good Tech Region eftersom vi arbetar mycket med teknologi som ska stötta välfärdsutmaningarna.

Vad kan svenska kommuner bli bättre på?

– Vi samverkar mycket idag men vi behöver samverka ännu mer och bjuda in och låta medborgare och den externa marknaden att hjälpa oss mycket mer med utmaningarna. Det innebär att vi behöver upphandla på andra sätt än vad vi gör idag.

– Dessutom tror jag att om det finns kommuner som är duktiga inom ett visst område, låt de göra jobbet och sprida till oss andra, så att alla kan nyttja det. Det kan inte gärna ligga i det kommunala självstyret att vi får bestämma exakt hur vi ska handlägga ett bygglov exempelvis utan det måste finnas annat som det är mer värdefullt för oss att fokusera på med tanke på de utmaningar vi har.

Rekommenderad läsning

tidaholmWEBB.jpg

Open source i Tidaholm

22 nov 2017 digit

Istället för att uppfinna en egen lösning i varje kommun behövs en plattform för gemensamma erfarenheter. David Olsson, it-chef Tidaholms kommun, ser stora skillnader mellan industrin och kommunal verksamhet.

rentav städ ab.jpg
video

Inget gör så rent som VR

7 nov 2017 digit

Lokalvårdsföretaget Rentav Städ & Miljövård satsar på virtual reality i både utvecklings- och rekryteringssyfte. Innan man börjar städa får man dra på sig glasögonen och träna i VR.

en herde är ute med sina får i ett stort landskap.jpg

Azure är lika med ansvar

21 maj 2018 digit

Microsofts molntjänst växer med nya funktioner och användningsområden. När stora moln breder ut sig krävs också en ansvarsfull hantering av molnets innehåll, enligt Nicole Herskowitz, general manager för Microsoft Azure.

snip anders olsson.JPG
video

Gävle kommun i behov av fokusskifte

23 sep 2016 ledarskap

Anders Olsson, it-utvecklingschef på Gävle kommun, vill inom kommunen se mer samarbete verksamheter emellan - på så sätt kan en bättre digital funktionalitet skapas. 

BILD F-kassa.PNG
video

Försäkringskassans it-lösning för nyanlända

21 sep 2016 digit

För nyanlända innebär första månaderna i Sverige många kontakter med flera olika myndigheter. Genom ett tätt samarbete mellan it och verksamheten har Försäkringskassan nu utvecklat en it-lösning som underlättar för alla.

gavle stad.jpg
video

Fritt att surfa i Gävle

21 sep 2017 digit

Med 600 accesspunkter för omvårdnad redan från starten rivstartar Gävle sin satsning på gratis wifi med enkel tillgång till kommunens hela verksamhet.

kollgegacoach 960640.jpg
video

Gävle satsar på kollegacoacher

25 sep 2017 digit

Gävle kommun jobbar framgångsrikt med kollegacoacher i skolan och skulle gärna se att det sprider sig även till andra områden inom kommunen.

tre punkiga tuffa ungdomar på gatan tittar hemlighetsfullt mot kameran.jpg
video

Öppen källkod för jobbsökare

17 sep 2018 digit

Med open source-plattformen jobtechdev.se vill Arbetsförmedlingen hitta ett nytt sätt att samverka med marknaden. Utvecklare kan nu ta del av verktyg för att bygga tjänster för rekryterare och arbetssökande.

varnamo-960640.jpg

Värnamo växer varaktigt

4 dec 2018 digit

Värnamo hoppas på att fler flyttar till den småländska kommunen. Planen är att vara 40 000 invånare år 2035 och för att det ska ske krävs samhällsnära tjänster, ett ökat fokus på hållbarhet och att rekrytera nya talanger.