Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sundsvall driver öppen källkod

Sundsvall kallas ibland för Norrlands Silicon Valley. Kommunen jobbar gärna med öppen källkod och nu pressar de sina leverantörer att göra samma sak.

– Just nu är vi inne i en omfattande digital transformation och vi upphandlar otroligt många nya verksamhetssystem men vi försöker också göra saker på nya sätt. Öppenhet är ett av våra nyckelord i vår it-strategi och det tänker vi på nu när vi upphandlar. Att utgå ifrån användarna och medborgarna är också viktigt för oss, säger Linda Gustafsson, it-direktör på Sundsvalls kommun.

Varför är öppenhet så viktigt?

– Det har lite att göra med historiken som vi kommuner har varit med om. Vi är 290 kommuner som alla köper liknande it-system, så på så sätt är marknaden ganska begränsad. Som det har varit tidigare har utmaningen varit att leverantörerna på marknaden haft i sin affärsmodell att de låser inne mycket av informationen. Det har gjort det svårt för oss att flytta via system och sprida den vidare. Det här har varit ett problem för oss eftersom vi då inte kan dra lika stor nytta av investeringarna; informationen är ju guldet i våra system.

Är det ni som pressat leverantörerna?

– Ja, jag vill ju vara lite kaxig och hävda så faktiskt. Det är ju nämligen så Sundsvalls kommun har arbetat länge med att utveckla i open source och det har varit ett sätt för oss att trycka på marknaden att gå mot en mer öppenhet. Det fantastiska nu när vi är uppe i två stora systemupphandlingar, en för barn- och utbildning och en för socialtjänsten, är att vi ser att det börjar hända grejor. Det är en helt annan sak nu när vi är ute hos leverantörerna än vad det har varit tidigare. Det är viktigt för oss eftersom man får ut så mycket mer av systemen när man kan integrera dem med varandra och bygga en mer flexibel och tillgänglig it-infrastruktur, både för oss själva internet i kommunen, men också för medborgarna.

Ni har IoT-lösningar på gång tillsammans med Mittuniversitetet?

– Det är ett jättespännande projekt inom Mittuniversitetets Smartprojekt som vi har ett samverkansavtal med. Det är universitetet, Miljökontoret, Mittsverige Vatten och externa leverantörer på marknaden som tillsammans tittar på hur man kan via sensorer hitta oljeläckage i vattenledningarna. Så som man har jobbat tidigare har krävt betydligt mer resurser, men tack vare de här sensorerna kan man upptäcka potentiella läckage mycket tidigare och jobba förebyggande på ett helt annat sätt.

Kan andra kommuner ta del av era framgångar?

– Ja, vi är duktiga på att samverka med de andra kommunerna i länet. Vi kallar oss för Good Tech Region eftersom vi arbetar mycket med teknologi som ska stötta välfärdsutmaningarna.

Vad kan svenska kommuner bli bättre på?

– Vi samverkar mycket idag men vi behöver samverka ännu mer och bjuda in och låta medborgare och den externa marknaden att hjälpa oss mycket mer med utmaningarna. Det innebär att vi behöver upphandla på andra sätt än vad vi gör idag.

– Dessutom tror jag att om det finns kommuner som är duktiga inom ett visst område, låt de göra jobbet och sprida till oss andra, så att alla kan nyttja det. Det kan inte gärna ligga i det kommunala självstyret att vi får bestämma exakt hur vi ska handlägga ett bygglov exempelvis utan det måste finnas annat som det är mer värdefullt för oss att fokusera på med tanke på de utmaningar vi har.

24 november 2017 Uppdaterad 23 september 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron, Mostphotos

Rekommenderad läsning

Böcker På Ett Bibliotek

Malmö först i Sverige

27 jan 2021 digit

Ett nytt och intelligent logistiksystem på biblioteken i Malmö stad ska göra det enklare för låntagarna och underlätta för personalen. Malmö är först i Sverige med det nya systemet och flera andra kommuner har redan visat intresse.

Ritad Gul Stjärna

Säffle bäst på Facebook

13 jan 2021 digit

Säffle är bäst i Sverige på att engagera sina medborgare på Facebook. En återkommande tonalitet, saklighet och att inte jaga gilla-markeringar är några av nycklarna till framgång.

Ett Trevligt Badrum

Dolda fel på video

25 nov 2020 digit

Tidigare krävdes en fysisk kontroll av dolda fel i fastigheter, men nu kan det mesta granskas via ett videomöte. Advokatfirman Sigvardsson i Sundsvall är specialiserad på just dolda fel och kan numera utföra uppdrag över hela landet, varav de flesta via video.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

En Stor Snäcka På En Strand

AI-kapten korsar Atlanten

29 okt 2020 digit

År 1620 seglade fartyget Mayflower från Plymoth i England till Cape Cod i nuvarande Massachusetts. Nu är det dags igen, men den här gången finns varken en mänkslig kapten eller besättning ombord. Allt sköts av en AI.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag.