Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Open source i Tidaholm

Istället för att uppfinna en egen lösning i varje kommun behövs en plattform för gemensamma erfarenheter. David Olsson, it-chef Tidaholms kommun, ser stora skillnader mellan industrin och kommunal verksamhet.

Text Tim Leffler Foto Mostphotos, Voister 22 november 2017 digit

tidaholmWEBB.jpg

Gammalt kraftverk vid ån Tidan i Tidaholm.

– Jag skulle vilja se ännu bredare samverkan kommuner emellan och samarbeten som inte nödvändigtvis tar hänsyn till kommungränser. I 290 kommuner i Sverige har vi i stort sätt samma frågor och utmaningar och därför hade någon form av grundplattform underlättat; en open source-plattform där vi kan dela våra erfarenheter, säger David Olsson, it-chef på Tidaholms kommun.

Äldreomsorg och kartor

David Olsson är ödmjuk inför den breda och komplexa utmaningen som det innebär att söka utveckla en kommuns verksamheter som ska göra nytta både för medarbetare och för kommuninvånare.

Förenklar vi för medborgare och företag utvecklas vi samtidigt.

David Olsson , It-chef, Tidaholms kommun

– Det första jag har slagits av efter mina tre månader som it-chef här är hur brett en kommun arbetar och hur det på så sätt är väldigt olikt företagsvärlden. Mycket av mitt fokus nu handlar om att lära känna användarna i kommunens verksamheter, och komma underfund med hur jag kan bidra till att vi utvecklas på bästa sätt.

Äldreomsorg, stödboende, kartor och nät, för att inte nämna skolan. Många är områdena som man som it-chef på en kommun behöver ha insyn, utveckla, och inte minst digitalisera.

– Men just ordet digitalisering vänder jag mig lite emot. Det blir lite som att någon utomstående från verksamheten ska komma och leverera digitala plattformar till höger och vänster. Jag kallar det hellre för verksamhetsutveckling med stöd av it. Jag är mer en stödfunktion och hjälp för att verksamheterna ska kunna utvecklas var och en på sitt sätt.

Omvärldsbevakning

Utöver att den spännvidd en kommun har som sitt verksamhetsområde kan vara svår att jämföra med hur företag ser ut i näringslivet, är även omvärldsbevakning något som inte alltid sker lika naturligt som på de företag David Olsson tidigare arbetat för.

– Jag arbetade tidigare på Volvo, vilket innebar en ständig omvärldsbevakning. Det är ju inte riktigt lika enkelt för en kommun som Tidaholm. Men med det sagt försöker vi delta i olika typer av relevanta mässor och jag träffar mina motsvarigheter i andra Skaraborgskommuner för att få ett hum om hur snacket går om säkerhet, datalagring och allt annat som man måste ta hänsyn till när verksamheter ska utvecklas.

Digitala medarbetare

I dagsläget driftar man mycket av infrastrukturen själva på kommunen men undersöker även för- och nackdelarna med att helt eller delvis använda någon form av molntjänst.

Digitala medarbetare tittar man också på för att på sikt kunna automatisera ”tråkgörat”, som David Olsson uttrycker det: monotona arbetsuppgifter som datorer istället kan syssla med så att personalen kan lägga sitt krut på annat.

I nuläget har man dock lite mer brinnande saker att ta itu med.

davidolssonWEBB.jpg

David Olsson, it-chef Tidaholms kommun

– Ett ordentligt kopparnät och en mobiltäckning som fungerar överallt. Man kan ha jättefina digitala lösningar, men utan en fungerande infrastruktur gör de ingen nytta. Till syvende och sist finns ju kommunen till för våra medborgare och våra företag. Förenklar vi situationen för dem så utvecklas hela kommunen på köpet.

Rekommenderad läsning

Karlstad kommun ställer krav

26 sep 2017 ledarskap

karlstad2WEBB.jpg karlstad2WEBB.jpg karlstad2WEBB.jpg video

Ett framgångsrikt digitaliseringsarbete ställer krav på hela organisationen. I Karlstad kommun får samtliga ledningsgrupper arbeta med vad det konkret innebär för dem.

Sundsvall driver öppen källkod

24 nov 2017 digit

sundsvallWEBB.jpg sundsvallWEBB.jpg sundsvallWEBB.jpg video

Sundsvall kallas ibland för Norrlands Silicon Valley. Kommunen jobbar gärna med öppen källkod och nu pressar de sina leverantörer att göra samma sak.

Allt fler har en plan för sin digitalisering

20 maj 2016 ledarskap

lotta-ungerth.jpg lotta-ungerth.jpg lotta-ungerth.jpg

Det är fantastiskt att fler än hälften, 54 procent, av de it-proffs som besökte Atea IT-arena i höstas, har en plan för hur de ska digitalisera sin verksamhet. Det anser Charlotta Ungerth, CIO på Atea, när hon kommenterar undersökningen där 2 700 deltagare svarade.

Så digitaliserar ett energibolag

21 sep 2016 digit

bild jäMTKRAFT.PNG bild jäMTKRAFT.PNG bild jäMTKRAFT.PNG video

Med vindkraftsparker, portföljförvaltning, elhandel och många kunder har Jämtkraft alla möjligheter att dra fördel av digitaliseringen. Joachim Spejare, it-chef på Jämtkraft berättar om arbetet.

Försäkringskassans it-lösning för nyanlända

21 sep 2016 digit

BILD F-kassa.PNG BILD F-kassa.PNG BILD F-kassa.PNG video

För nyanlända innebär första månaderna i Sverige många kontakter med flera olika myndigheter. Genom ett tätt samarbete mellan it och verksamheten har Försäkringskassan nu utvecklat en it-lösning som underlättar för alla.

SCA storsatsar och bygger nytt datacenter

22 sep 2016 digit

SCA Snip.JPG SCA Snip.JPG SCA Snip.JPG video

SCA bygger ut deras massafabrik i Timrå för en kostnad av åtta miljarder i den största industriinvesteringen någonsin i Norrland. Bygget inkluderar även en stor it-satsning i och med ett nytt datacenter, och på it-avdelningen är Magnus Sjödin infrastrukturansvarig.

"Med Surface Hub skulle man kunna följa lektionerna hemifrån"

23 sep 2016 it i skolan

snip oscar frisendahl.JPG snip oscar frisendahl.JPG snip oscar frisendahl.JPG video

Göranssonska skolan i Sandviken blev en gång i tiden prisat som årets teknikskola, men nu har andra skolor kommit ikapp och gått förbi digitalt. Det vill läraren Oscar Frisendahl ändra på, och som en del i spanar han bland annat in Surface Hub.