Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Årets viktigaste utnämning

En präst, ett landstingsråd och en vice president digital business har en sak gemensam. De jobbar alla, på ett utomordentligt sätt, med digitalisering av sin respektive verksamhet och är just därför nominerade till Årets digitaliseringsledare.

Text Elisabeth Nore 3 mars 2017 årets digitledare

MontageDigitledareFärdig.jpg

Branschen har länge talat om att verksamhet och it-avdelning behöver samarbete för smarta, effektiva lösningar. Digitalisering av verksamheten kräver modiga och framåtlutade chefer. Därför är tidningen Chefs utnämning Årets digitaliseringsledare speciellt viktig. Samtliga nominerade finalister är djärva personer som har lyckats utöver det vanliga.

Michelle Kadir är vice president digital business på Sony Music och jobbar med att förena ny teknik med nya affärsmodeller. Allt sedan studierna på KTH har hon på olika sätt jobbat med att omsätta digitalisering i verksamheten.

– Digitalisering är inte längre ett särbegrepp utan en så viktig del av vår verksamhet att det har blivit genomgående för allt. Det är dags att vi slutar prata om digitalisering som något separat, vi är redan igenom den övergångsfasen, säger Michelle Kadir.

Musikbranschen är en av de branscher som kommit längst i sin digitala transformation. Sjukvården har allt att vinna på att med hjälp av digitala lösningar jobba säkert och effektivt. Några har kommit längre men det finns så mycket kvar att göra.

– Bra teknik kan lösa många av vårdens problem. Hur kommer det sig till exempel att vi upplever en personalbrist inom vården, trots att vi har mer vårdpersonal per capita än vad vi någonsin haft? Det kan till stor del förklaras av omodern 1990-talsteknik som faxar och stationära datorer som stjäl massor av onödig tid från medarbetarna, förklarar Daniel Forslund, innovationslandstingsråd för Liberalerna i Stockholms läns landsting. 

Daniel Forslund har lång erfarenhet av ehälsa och digitalisering inom vården, bland annat från socialdepartementet i regeringskansliet samt på innovationsmyndigheten Vinnova.

– Vården ska finnas på patientens villkor, men har länge varit någon slags undantagszon från smarta digitala lösningar. Så kan det inte vara längre.

Monica Eckerdal är prästen som uppgraderade den 60 år gamla telefontjänsten jourhavande präst till ett virtuellt rum med chatfunktion. Jourhavande präst kan nu vara tillgänglig för betydligt fler och är ett bra exempel på när teknik underlättar och eldsjälar driver utvecklingen.

– Virtuella rum innebär en bättre överblick. Man kan se att nu sitter vi tolv präster utspridda över hela landet, vi blir som ett arbetslag. Förut satt man bara ensam och väntade på samtal från 112. Nu kan man också se hur många som försöker nå oss, den vetskapen hade vi inte förut.

Den 9 mars utses Årets digitaliseringsledare. Utöver de tre nominerade finalisterna händer det mycket annat i Sveriges företag och offentlig verksamhet. Läs och inspireras av de övriga nominerade som har intervjuats av Voister. 

Arbetet att digitalisera Sverige är igång - men vi har fortfarande mycket kvar att göra.

Rekommenderad läsning

"Alla företag måste bli mjukvaruföretag"

28 dec 2016 årets digitledare

JonasOchArash12_fotoMagnusLiamKarlsson_960x640.jpg JonasOchArash12_fotoMagnusLiamKarlsson_960x640.jpg JonasOchArash12_fotoMagnusLiamKarlsson_960x640.jpg

Arash Gilan är vice vd på Viva Media och författare till boken ”Get digital – or die trying”. Han är en av de nominerade till tidningen Chefs pris för Årets digitaliseringsledare. För honom och hans bolag är målet med digitaliseringen tydligt: att förändra marknadsföringen i grunden.

"Digitalisering kräver kommunikativt ledarskap"

29 dec 2016 årets digitledare

inger_lindhe1_960x640.jpg inger_lindhe1_960x640.jpg inger_lindhe1_960x640.jpg

Inger Lindhe, chef för fastighetsinskrivningen på Lantmäteriet, är en av de nominerade till Årets digitaliseringsledare för sitt jobb med att systematiskt införa digitaliserade processer i en traditionellt manuell verksamhet.

Daniel Forslund (L) vill reformera Sveriges vård

19 jan 2017 årets digitledare

daniel forslund liberalerna 960 640.jpg daniel forslund liberalerna 960 640.jpg daniel forslund liberalerna 960 640.jpg

Innovationslandstingsrådet i Stockholms läns landsting, Daniel Forslund (L), brinner starkt för it-frågor vilket han har jobbat med sedan 2004, och nu är han en av de tre nominerade finalisterna till att bli årets digitaliseringsledare. 
– Sverige måste förstå att digitalisering inte är en lyxprodukt utan en kärnverksamhet. Vi kommer framöver inte kunna erbjuda en modern välfärd om vi inte satsar på digitalisering. 

Digital präst räddar liv

27 jan 2017 årets digitledare

eckerdal 960640.jpg eckerdal 960640.jpg eckerdal 960640.jpg

Monica Eckerdal digitaliserade Svenska kyrkan på ett sätt som har räddat liv. Som nationell samordnare för jourhavande präst fick hon ut tjänsten på internet och når nu fler användare än någonsin. Monica Eckerdal är nominerad till Årets digitaliseringsledare. 

"Digitalisering är inte längre ett särbegrepp"

24 jan 2017 årets digitledare

Michelle_Kadir_Foto Stefan Källstigen_960x640.jpg Michelle_Kadir_Foto Stefan Källstigen_960x640.jpg Michelle_Kadir_Foto Stefan Källstigen_960x640.jpg

Michelle Kadir, VP digital business på Sony Music, är en av de nominerade finalisterna till Årets digitaliseringsledare.  - All förändring möter motstånd i början, men digitaliseringen är genomgående i allt numera. 

Monica Eckerdal - Årets digitaliseringsledare

10 mar 2017 årets digitledare

monica 960640.jpg monica 960640.jpg monica 960640.jpg

Med hjälp av digitalisering och chattfunktion ökade framkomligheten hos jourhavande präst. Monica Eckerdal är kvinnan bakom effektiviseringen av den livsviktiga verksamheten och får nu utnämningen som Årets digitaliseringsledare.

Väderstads innovationer skördar framgångar i jordbruket

12 jan 2017 årets digitledare

Väderstad_960x640.jpg Väderstad_960x640.jpg Väderstad_960x640.jpg

– Vi har gått från att vara ett företag som sysslar mest med stål och hydraulik till att använda mjuk och hårdvara som ett ovärderligt hjälpmedel och det är där mycket av vår innovation sker, säger Roger Siljeholm, produktchef på Väderstad och en av de nominerade till priset som årets digitaliseringsledare.

Öppet, smart och optimerat - tre nyckelord för Piteå kommun

3 jan 2017 årets digitledare

Ylva_Sundkvist 960640.jpg Ylva_Sundkvist 960640.jpg Ylva_Sundkvist 960640.jpg

Redan efter sex månader på sin nya tjänst som kommunchef för Piteå kommun så nominerades Ylva Sundkvist till det nya priset årets digitaliseringsledare.
 Jag blev otroligt överraskad, det kändes väldigt inspirerande och kul.

"Använd alla kollegor - ingen kan göra allt men alla kan göra mycket"

11 jan 2017 årets digitledare

suzanne jacobsson _960x640-blur.jpg suzanne jacobsson _960x640-blur.jpg suzanne jacobsson _960x640-blur.jpg

Det finns 21 länsstyrelser i Sverige och Suzanne Jacobsson är tillfällig länsöverdirektör och avdelningschef för verksamhetsstöd på den näst största, nämligen Skånes. Nyligen blev hon av sina kollegor nominerad till Årets digitaliseringsledare.
– Digitalisering för mig handlar mer om processöversyn och att jobba teambaserat och mindre om enskilda ledare, säger hon.