Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Årets viktigaste utnämning

MontageDigitledareFärdig.jpg

En präst, ett landstingsråd och en vice president digital business har en sak gemensam. De jobbar alla, på ett utomordentligt sätt, med digitalisering av sin respektive verksamhet och är just därför nominerade till Årets digitaliseringsledare.

Branschen har länge talat om att verksamhet och it-avdelning behöver samarbete för smarta, effektiva lösningar. Digitalisering av verksamheten kräver modiga och framåtlutade chefer. Därför är tidningen Chefs utnämning Årets digitaliseringsledare speciellt viktig. Samtliga nominerade finalister är djärva personer som har lyckats utöver det vanliga.

Michelle Kadir är vice president digital business på Sony Music och jobbar med att förena ny teknik med nya affärsmodeller. Allt sedan studierna på KTH har hon på olika sätt jobbat med att omsätta digitalisering i verksamheten.

– Digitalisering är inte längre ett särbegrepp utan en så viktig del av vår verksamhet att det har blivit genomgående för allt. Det är dags att vi slutar prata om digitalisering som något separat, vi är redan igenom den övergångsfasen, säger Michelle Kadir.

Musikbranschen är en av de branscher som kommit längst i sin digitala transformation. Sjukvården har allt att vinna på att med hjälp av digitala lösningar jobba säkert och effektivt. Några har kommit längre men det finns så mycket kvar att göra.

– Bra teknik kan lösa många av vårdens problem. Hur kommer det sig till exempel att vi upplever en personalbrist inom vården, trots att vi har mer vårdpersonal per capita än vad vi någonsin haft? Det kan till stor del förklaras av omodern 1990-talsteknik som faxar och stationära datorer som stjäl massor av onödig tid från medarbetarna, förklarar Daniel Forslund, innovationslandstingsråd för Liberalerna i Stockholms läns landsting. 

Daniel Forslund har lång erfarenhet av ehälsa och digitalisering inom vården, bland annat från socialdepartementet i regeringskansliet samt på innovationsmyndigheten Vinnova.

– Vården ska finnas på patientens villkor, men har länge varit någon slags undantagszon från smarta digitala lösningar. Så kan det inte vara längre.

Monica Eckerdal är prästen som uppgraderade den 60 år gamla telefontjänsten jourhavande präst till ett virtuellt rum med chatfunktion. Jourhavande präst kan nu vara tillgänglig för betydligt fler och är ett bra exempel på när teknik underlättar och eldsjälar driver utvecklingen.

– Virtuella rum innebär en bättre överblick. Man kan se att nu sitter vi tolv präster utspridda över hela landet, vi blir som ett arbetslag. Förut satt man bara ensam och väntade på samtal från 112. Nu kan man också se hur många som försöker nå oss, den vetskapen hade vi inte förut.

Den 9 mars utses Årets digitaliseringsledare. Utöver de tre nominerade finalisterna händer det mycket annat i Sveriges företag och offentlig verksamhet. Läs och inspireras av de övriga nominerade som har intervjuats av Voister. 

Arbetet att digitalisera Sverige är igång - men vi har fortfarande mycket kvar att göra.

3 mars 2017 Uppdaterad 14 mars 2017 Reporter Elisabeth Nore årets digitledare

Rekommenderad läsning

city-hall-sthlm.jpg

Garanterar digital vård

4 dec 2019 digit

Stockholm är Sveriges första region som inför en Digital vårdgaranti, vilket garanterar att alla dess medborgare även ska kunna söka vård digitalt. 

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg. 

en midsommar stång och en flaggstång med en svensk flagga med bilden tagen från marken.jpg

Sverige i topp

22 maj 2018 digit

En ny rapport visar att Sverige tar fler poäng inom digitalisering och avancerar från tredje till andra plats när EU-kommissionen rankar de främsta länderna.

healthcare-ai-gdpr-960640.jpg

Två av tio förstår GDPR

8 maj 2018 digit

Majoriteten av Sveriges befolkning är positiv till att myndigheter digitaliseras men tveksamma till att AI ska utföra arbetsuppgifter. Det visar en undersökning från Tieto, som även uppger att bara 20 procent av de tillfrågade förstår vad GDPR innebär. 

 

riverflow-foto-adobe.jpg
video
Ett samarbete mellan Adobe och Voister

Dimension gör alla till 3D-experter

28 feb 2018 digit

VR och AR blir allt viktigare inom bland annat mode- och verkstadsindustrin, vilket ställer krav på 3D-redigering. I Adobes senaste tillskott, Dimension, finns alla verktyg för att jobba tredimensionellt. 

flicka håller fram handflattan för att signalera stopp.jpg

Barnens rätt i digitvärlden

16 jan 2018 digit

När Bris introducerade Abused Emojis fick organisationen en stor internationell uppmärksamhet. Nästa steg är att utveckla en smart Brisbot.

människa och robot öga står öga mot öga.jpg

När AI är smartare än människan

2 jan 2018 digit

2045 kan vara året då vi har supermänsklig artificiell intelligens på jorden. Hur förbereder vi oss för den sista uppfinningen och vilken moral ska gälla?

barne3WEBB.png
video

Allt börjar i ledningsgruppen

24 nov 2017 ledarskap

Synlighet och tillgänglighet är viktiga ledaregenskaper i en snabbrörlig och digitaliserad värld. Det menar Hélène Barnekow som driver Telia mot en innovativ struktrur.