Årets viktigaste utnämning

MontageDigitledareFärdig.jpg

En präst, ett landstingsråd och en vice president digital business har en sak gemensam. De jobbar alla, på ett utomordentligt sätt, med digitalisering av sin respektive verksamhet och är just därför nominerade till Årets digitaliseringsledare.

Branschen har länge talat om att verksamhet och it-avdelning behöver samarbete för smarta, effektiva lösningar. Digitalisering av verksamheten kräver modiga och framåtlutade chefer. Därför är tidningen Chefs utnämning Årets digitaliseringsledare speciellt viktig. Samtliga nominerade finalister är djärva personer som har lyckats utöver det vanliga.

Michelle Kadir är vice president digital business på Sony Music och jobbar med att förena ny teknik med nya affärsmodeller. Allt sedan studierna på KTH har hon på olika sätt jobbat med att omsätta digitalisering i verksamheten.

– Digitalisering är inte längre ett särbegrepp utan en så viktig del av vår verksamhet att det har blivit genomgående för allt. Det är dags att vi slutar prata om digitalisering som något separat, vi är redan igenom den övergångsfasen, säger Michelle Kadir.

Musikbranschen är en av de branscher som kommit längst i sin digitala transformation. Sjukvården har allt att vinna på att med hjälp av digitala lösningar jobba säkert och effektivt. Några har kommit längre men det finns så mycket kvar att göra.

– Bra teknik kan lösa många av vårdens problem. Hur kommer det sig till exempel att vi upplever en personalbrist inom vården, trots att vi har mer vårdpersonal per capita än vad vi någonsin haft? Det kan till stor del förklaras av omodern 1990-talsteknik som faxar och stationära datorer som stjäl massor av onödig tid från medarbetarna, förklarar Daniel Forslund, innovationslandstingsråd för Liberalerna i Stockholms läns landsting. 

Daniel Forslund har lång erfarenhet av ehälsa och digitalisering inom vården, bland annat från socialdepartementet i regeringskansliet samt på innovationsmyndigheten Vinnova.

– Vården ska finnas på patientens villkor, men har länge varit någon slags undantagszon från smarta digitala lösningar. Så kan det inte vara längre.

Monica Eckerdal är prästen som uppgraderade den 60 år gamla telefontjänsten jourhavande präst till ett virtuellt rum med chatfunktion. Jourhavande präst kan nu vara tillgänglig för betydligt fler och är ett bra exempel på när teknik underlättar och eldsjälar driver utvecklingen.

– Virtuella rum innebär en bättre överblick. Man kan se att nu sitter vi tolv präster utspridda över hela landet, vi blir som ett arbetslag. Förut satt man bara ensam och väntade på samtal från 112. Nu kan man också se hur många som försöker nå oss, den vetskapen hade vi inte förut.

Den 9 mars utses Årets digitaliseringsledare. Utöver de tre nominerade finalisterna händer det mycket annat i Sveriges företag och offentlig verksamhet. Läs och inspireras av de övriga nominerade som har intervjuats av Voister. 

Arbetet att digitalisera Sverige är igång - men vi har fortfarande mycket kvar att göra.

3 mars 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth Noreårets digitledare

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng