Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"En väldig utmaning att följa hela kedjan"

Gruvor, hamnar, smältverk och 100-tals fabriker. Det finns mycket att titta på för Andreas Rydell, ny global hållbarhetschef på Atea, som vill få till en helt hållbar leverantörskedja.
– Vi har kommit en bit på vägen men jag skulle uppskatta en tydligare lagstiftning, säger han. 

Text Fredrik Adolfsson 22 juli 2016 ledarskap

21_201512_PMU_DRC_Jeppe_Schilder.jpg

Andreas Rydell besökte för en tid sedan gruvorna i Kongo.

Tidigare under veckan har Voister skrivit om LKAB och Swedwatchs hållbarhetsarbete samt pratat med Deborah Albers från branschorganisationen EICC. Som avslutning av serien har vi intervjuat Andreas Rydell, Ateas globala hållbarhetschef, som menar att hållbarhetstänket i världen, Sverige och mer specifikt inom it-branschen de senaste åren blivit bättre. Fler arbetar systematiskt med frågorna, branschinitiativen ökar och han upplever att kunderna har fått en högre medvetenhet. Mer konkret är det tre punkter där han ser en väsentlig skillnad mot tidigare. 

 Kunder följer upp leverantörer på ett annat sätt än tidigare, företag börjar se på frågan mer seriöst och tar ett större ansvar, och slutligen så börjar även lagstiftningen komma ikapp, säger han.

Han menar att vi kommit en bra bit på väg till en hållbar leverantörskedja men att det fortfarande finns mycket kvar att göra. It-branschen, i likhet med många andra branscher, är global och det innebär stora utmaningar.
  Även om en produkt sätts samman i ett land betyder inte det att all förädling skett just där, eller att råvarorna utvunnits i närheten. Vi måste fortsätta ställa tuffa krav och ha ett systematisk arbete i grunden.

Vart ser man de största utmaningarna?

 Generellt sett ser vi en ökad risk för brott mot mänskliga rättigheter i ett tidigt skede av leverantörskedjan, till exempel när det handlar om mineralbrytning. Senare i ledet kretsar det mer kring arbetsvillkor gällande löner och övertid.

 För en vanlig dator eller smartphone kan det handla om 100-tals fabriker, det är med andra ord en stor utmaning att följa hela kedjan. Och då har vi inte ens nämnt smältverken, gruvorna, mineralhandlarna och transportörerna. Det är många involverade i processen.

Vad är nästa steg för en mer hållbar kedja?

 Det är viktigt att man som kund vågar ställa krav på sin leverantör. Tydliga kundkrav, ett fortsatt systematiskt hållbarhetsarbete av företagen understött av nationell och internationell lagstiftning kommer att bidra till en positiv utveckling.

Theo Jaekel från Swedwatch rekommenderar de frivilliga ramverken som finns och där OECD har en “due diligence guidence” för konfliktmineraler. Andreas Rydell håller med om att de är bra, men eftersom att så många länder är involverade blir det såpass komplext att han inte tror att stater kan överlämna allt ansvar till företagen.

 Det är positivt att lagstiftarna har blicken riktad åt samma håll och vi ser nu en hel del förändringar som bidrar till ett ökat hållbarhetsfokus på sikt. Några exempel är kravet om icke-finansiell redovisning för större bolag, kommande lagen om offentlig upphandling och kring mineralbrytning.

Behövs det ännu mer lagstiftning, och isåfall, vad skulle det kunna vara?

 Theo Jaekel nämnde ju rapporteringskrav vilket jag också skulle uppskatta. Det kan bidra till en ökad transparens och vi skulle lättare kunna se och följa upp eventuella missförhållanden.

Rekommenderad läsning

21_201512_PMU_DRC_Jeppe_Schilder.jpg

Ateas chef för hållbarhet gruvgranskar i Kongo

24 maj 2016 digitalt ledarskap

Mineralerna knackas loss för hand från berget och bärs i säckar till körbara stigar. Trots tuffa arbetsförhållanden såg Andreas Rydell, chef för kvalitet och miljö på Atea, även tecken på framsteg när han besökte gruvor i Kongo.

swedwatch.jpg

"Vi behöver en debatt om lagstiftning"

18 jul 2016 ledarskap

Swedwatch är en ideell organisation som vill minska sociala och miljömässiga missförhållanden kopplade till svenskt näringsliv i utlandet. Där märker man att hållbarhet fortsätter att vara en viktig fråga, om än inte riktigt i den utsträckning man skulle önska.

snip torciano.JPG video

"Stort fokus på hållbarhet i Almedalen"

6 jul 2016 ledarskap

Hållbarhet har fått ett ökat intresse under årets Almedalen-vecka, vilket gläder Samsungs hållbarhetschef i Norden, Annachiara Torciano, och Chiara Selvetti, hållbarhetsanvarig över Ateas leverantörskedjor.
– Intresset är jättestort i år, säger Annachiara Torciano.

Mobilmineraler_960x640.jpg video

"It-branschens mineraler tar snart slut"

14 jul 2017 ledarskap

Tillgången på viktiga mineraler kommer att ta slut, och därför måste it-branschen bli bättre både på att återvinna och återanvända elektronik. Det menar Niklas Weibo,  SIMS recycling solutions, och Joachim Aronsson, affärsutveckling, Atea.

Sallbring 960640.jpg

Nu ska branschen bli hållbar - på riktigt

6 jul 2017 ledarskap

Under årets politikervecka i Almedalen inleds Atea Sustainability Focus. Det nya initiativet går ut på att lyssna på inköpsorganisationer och öka hållbarheten inom alla led inom it-branschen. 
 De gäster vi samlar här under två dagar har mer beslutsmandat och kraft i hållbarhetsfrågor än vad regeringen kan utföra under ett år, säger Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör, Atea. 

RydellAnnukka_960x640.jpg video

"Viktigt att ha ett cirkulärt arbetssätt"

11 jul 2017 ledarskap

9 av 10 mobiltelefoner och datorer slängs istället för att återanvändas eller återvinnas. Annukka Dickens, chef för hållbarhet i leveranskedjan på HP och Andreas Rydell, hållbarhetschef på Atea, diskuterar utmaningarna.

2030-sekretariatet_960x640.jpg

Jobba hemma för fossilfri industri

10 jul 2017 ledarskap

Färre transporter av både människor och gods kan få it-branschen att gå i bräschen för minskade koldioxidutsläpp. Det menar Jakob Lagercrantz, grundare till initiativet 2030-sekretariatet, vars mål är att Sverige ska ha en fossilbränsleoberoende fordonsflotta.

batar-vid-sodermalm.jpg video

Söders digitala höjder

30 okt 2018 ledarskap

Efter en omfattande inventering ser Södermalms stadsdelsförvaltning konturerna av en allt mer digitaliserad verksamhet med lika fokus på medborgare och medarbetare. Nu börjar det strategiska arbetet för att bli en organisation i framkant.

Denis Mukwege  i kongo Foto Torleif Svensson (2).jpg video

Med mobilen fylld av blod

9 jul 2018 ledarskap

Denis Mukwege har i snart 20 år lagat och botat trasiga kvinnor som utsattas för grovt sexuellt våld i Kongo. Enligt chefsläkaren på Panzisjukhuset kommer kvinnor och barn att fortsätta offras i kriget om värdefulla mineraler om inte konsumenter agerar och protesterar. Denis Mukwege inledde ASF under Almedalsveckan.