"Vi behöver en debatt om lagstiftning"

swedwatch.jpg

Varje länk i leverantörskedjan måste ställa krav på nivån under för att lyfta upp frågorna på rätt nivå, menar Théo Jaekel. Foto: Swedwatch.

Swedwatch är en ideell organisation som vill minska sociala och miljömässiga missförhållanden kopplade till svenskt näringsliv i utlandet. Där märker man att hållbarhet fortsätter att vara en viktig fråga, om än inte riktigt i den utsträckning man skulle önska.

– Under den senaste tiden har vi bland annat fått genomslag hos kommunpolitiker som efterfrågar mer information och utbildning kopplat till sociala krav inom offentlig upphandling, och det är roligt. Vad jag dock saknar är en debatt om vilken annan typ av lagstiftning, utöver offentlig upphandling, som krävs då det är uppenbart att enbart frivilliga riktlinjer inte räcker.

– Vissa företag är duktiga och följer dem men många gör det inte. Lagstiftning löser inte alla problem, men vi behöver diskutera vilken typ av lagstiftning som skulle kunna vara effektiv, om det till exempel ska vara rapporteringskrav, skadeståndsansvar eller andra lösningar, säger Théo Jaekel, jurist och researcher på Swedwatch.

Att lagstiftning har en effekt har man sett, till exempel genom amerikanska lagen Dodd-Frank Act som reglerar rapporteringsskyldighet rörande konfliktmineraler.

theo jaekel.jpg

Théo Jaekel, jurist och researcher på Swedwatch.

– Det har skett en utveckling, men till exempel Kongo är ett komplicerat land med utbredd korruption där man bland annat kan köpa spårbarhetstaggar av någon korrupt myndighetsperson. Av 900 gruvor är det 46 som är certifierade så vi har långt kvar.

Förutom lagkrav måste företagen ställa krav på sina leverantörer anser Théo Jaekel. Det handlar om att varje länk i leverantörskedjan måste ställa krav på nivån under för att lyfta upp frågorna på rätt nivå. Där är Sverige, en förhållandevis liten spelare, ändå ett föregångsland.

– Sverige är litet men vi har kommit långt när det gäller hållbarhet och upphandling. Vi har mycket arbete kvar, men vi ser att när något dyker upp som ett krav här brukar det ses som en indikation på kommande trender. Jag tror absolut att många av de stora aktörerna ser våra frågor här som viktiga för dem globalt, säger Théo Jaekel.

Två tips för bättre hållbarhetsarbete:

  1. Använd de ramverk som finns. OECD har en ”due diligence guidance” för konfliktmineraler, som är flexibel och anpassningsbar efter var i leverantörskedjan du befinner dig och vilken typ av företag du är.
  2. Uppfinn inte hjulet igen. Det finns mycket att lära av företag som jobbat länge med hållbarhetsfrågor. It-branschen har till exempel länge gått före lagstiftningen. Lär av dem.

18 juli 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel GuerreroledarskapFoto Swedwatch

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng