Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Gruvjätten som vill mer

Hållbarhet har blivit ordet på allas läppar, men det är inte alla som går från ord till handling. Det menar Roger Hansson, som jobbar med hållbara inköp på LKAB.

Text Miguel Guerrero Foto Fredric Alm 20 juli 2016 ledarskap

Borraggregat under jord.jpg

LKAB tycker att det måste göras mer för att säkerställa hållbarheten än vad som är fallet idag. Fotograf: Fredric Alm.

– Det märks att hållbarhetsfrågan är på agendan och på många olika sätt, säger Roger Hansson, utvecklingschef för inköp på LKAB.

På LKAB intensifierade man arbetet med hållbarhet i leverantörsledet för några år sedan och från början riktade man blickarna mot andra branscher.

– Vi tittade på framgångsrika exempel hos andra både inom och utanför gruvindustrin om hur man kan ställa krav på sina leverantörer och satte sedan egna processer och arbetssätt.

Roger_Hansson_Orig_2014.jpg

Roger Hansson menar att "vi behöver gå från måste till vill."

Utmaningen ligger i att hitta både risker och möjligheter i leverantörskedjan, menar Roger Hansson. LKAB använder ett riskhanteringsverktyg som omvandlar kravställningar till hanterbara riskmått som sedan vägleder företaget bland annat var de ska sätta in sina insatser. 

– Vi jobbar ju primärt med en leverantörsbas i Europa där det är betydligt mindre direkta hållbarhetsrisker såsom barnarbete och korruption, men vi har leverantörer som i sin tur har leverantörer i andra högriskländer. Därför försöker vi förstå hur våra leverantörer jobbar och var riskerna finns. Det innebär att vi besöker dem på plats och genom det tillsammans utvecklas och bli bättre.

Han poängterar att LKAB inte är någon slags polis utan att det handlar om ett utvecklingssamarbete företagen emellan.

– Vi måste göra mer än vad vi gör idag. En del har dokumentationen på plats, alla policyer, men det händer inte så mycket i praktiken och där måste vi gå från papper till verkstad. Hållbarhet är en lönsamhetsfråga. 

Roger Hansson tror att en lagstiftning kan vara bra som komplement till de stora internationella ramverken, men att förändringsviljan måste komma inifrån.

– Vi behöver gå från ”måste” till ”vill”.

Tillsammans med Boliden, SSAB, Vattenfall, SCA och Billerud Korsnäs är LKAB med i organisationen Basindustrier i Norr, en organisation där man samarbetar kring olika inköpsfrågor. Där har hållbara inköp blivit allt viktigare.

– Vi har samma ambition och det är att göra våra leverantörer till föredömen. I stora stycken använder vi samma leverantörer och på det här sättet kan vi bli mer resurseffektiva. Om någon av oss hittar en bra lösning kan de andra dra nytta av den. Det är viktigt att förstå att hållbarhet inte behöver vara komplicerat, det går att göra saker enkelt och mer lönsamt.

Hållbarheten inom leverantörsledet

Voister har tidigare i veckan skrivit om Swedwatchs arbete för en mer hållbar leverantörskedja. Imorgon fortsätter serien med en intervju med Deborah Walters från EICC och på fredag avslutas den med Ateas globala hållbarhetschef Andreas Rydell. 

Rekommenderad läsning

snip torciano.JPG video

"Stort fokus på hållbarhet i Almedalen"

6 jul 2016 ledarskap

Hållbarhet har fått ett ökat intresse under årets Almedalen-vecka, vilket gläder Samsungs hållbarhetschef i Norden, Annachiara Torciano, och Chiara Selvetti, hållbarhetsanvarig över Ateas leverantörskedjor.
– Intresset är jättestort i år, säger Annachiara Torciano.

Ikea.jpg

”Innovera eller dö!”

11 jul 2016 ledarskap

Innovation är en grundförutsättning för att dagens företag ska kunna blomstra. Och även om man är ett större företag sitter man inte lugnt i båten, ett exempel är Ikea som måste fortsätta visa innovationskraft för att ligga i framkant. 

VarbergsCIO.JPG

När målet är 2025

10 jun 2016 ledarskap

Hur arbetar man med det operativa när målen är fastställda till 2025? Varberg kommuns CIO Anders Boustedt delar med sig och ger råd.

JörgenLindqvist_960x640.jpg

Flex-it-chefen är framtidens vinnare

10 jun 2016 ledarskap

Vem har kontrollen över it-inköpen: it-avdelningen eller verksamheten? Det är dags att släppa på kontrollen och göra gemensam sak med affärssidan.

BarnochIT_960x640.jpg

Så hjälper barnen oss att bli mer digitala

12 jun 2016 ledarskap

Den yngre generationen ser det digitala som ett normaltillstånd. Så hur ska man hantera dem och deras förväntningar på it-miljön? Entreprenören Micke Gunnarsson pratar om vikten av respekt för deras syn.

asal4.jpg

"Vi är inte fast i 50-talet"

10 jun 2016 ledarskap

Nätverkande och självförtroende var på agendan när IAMCP och nätverket Women in Technology anordnade ett event för it-kvinnor i Microsofts lokaler i Akalla utanför Stockholm.  
– Tro på er själva, förstärk era styrkor, säger Asal Hasselberg, Microsoft.

CatrinDitz_960x640.jpg

Så blir it-avdelningen mer framgångsrik

13 jun 2016 ledarskap

Samla ihop it-organisationen och se till att driften outsourcas. Det var förutsättningarna när Catrin Ditz tillträdde som CIO för Uppsala kommun, men de skulle snart förändras. Så här tacklade hon den nya situationen och lyckades få it-avdelningen och verksamheten att dra åt samma håll. 

Frank2_960x640.jpg

Frank Anderssons nya affärsprojekt

17 jun 2016 ledarskap

Frank Andersson gillar att jobba under press och att skapa affärer. Under Atea Bootcamp talade Frank bland annat om sina nya, egenutvecklade casinospel.