Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Gruvjätten som vill mer

Borraggregat under jord.jpg

LKAB tycker att det måste göras mer för att säkerställa hållbarheten än vad som är fallet idag. Fotograf: Fredric Alm.

Hållbarhet har blivit ordet på allas läppar, men det är inte alla som går från ord till handling. Det menar Roger Hansson, som jobbar med hållbara inköp på LKAB.

– Det märks att hållbarhetsfrågan är på agendan och på många olika sätt, säger Roger Hansson, utvecklingschef för inköp på LKAB.

På LKAB intensifierade man arbetet med hållbarhet i leverantörsledet för några år sedan och från början riktade man blickarna mot andra branscher.

– Vi tittade på framgångsrika exempel hos andra både inom och utanför gruvindustrin om hur man kan ställa krav på sina leverantörer och satte sedan egna processer och arbetssätt.

Roger_Hansson_Orig_2014.jpg

Roger Hansson menar att "vi behöver gå från måste till vill."

Utmaningen ligger i att hitta både risker och möjligheter i leverantörskedjan, menar Roger Hansson. LKAB använder ett riskhanteringsverktyg som omvandlar kravställningar till hanterbara riskmått som sedan vägleder företaget bland annat var de ska sätta in sina insatser. 

– Vi jobbar ju primärt med en leverantörsbas i Europa där det är betydligt mindre direkta hållbarhetsrisker såsom barnarbete och korruption, men vi har leverantörer som i sin tur har leverantörer i andra högriskländer. Därför försöker vi förstå hur våra leverantörer jobbar och var riskerna finns. Det innebär att vi besöker dem på plats och genom det tillsammans utvecklas och bli bättre.

Han poängterar att LKAB inte är någon slags polis utan att det handlar om ett utvecklingssamarbete företagen emellan.

– Vi måste göra mer än vad vi gör idag. En del har dokumentationen på plats, alla policyer, men det händer inte så mycket i praktiken och där måste vi gå från papper till verkstad. Hållbarhet är en lönsamhetsfråga. 

Roger Hansson tror att en lagstiftning kan vara bra som komplement till de stora internationella ramverken, men att förändringsviljan måste komma inifrån.

– Vi behöver gå från ”måste” till ”vill”.

Tillsammans med Boliden, SSAB, Vattenfall, SCA och Billerud Korsnäs är LKAB med i organisationen Basindustrier i Norr, en organisation där man samarbetar kring olika inköpsfrågor. Där har hållbara inköp blivit allt viktigare.

– Vi har samma ambition och det är att göra våra leverantörer till föredömen. I stora stycken använder vi samma leverantörer och på det här sättet kan vi bli mer resurseffektiva. Om någon av oss hittar en bra lösning kan de andra dra nytta av den. Det är viktigt att förstå att hållbarhet inte behöver vara komplicerat, det går att göra saker enkelt och mer lönsamt.

20 juli 2016 Uppdaterad 21 januari 2020 Reporter Miguel Guerrero ledarskap Foto Fredric Alm

Hållbarheten inom leverantörsledet

Voister har tidigare i veckan skrivit om Swedwatchs arbete för en mer hållbar leverantörskedja. Imorgon fortsätter serien med en intervju med Deborah Walters från EICC och på fredag avslutas den med Ateas globala hållbarhetschef Andreas Rydell. 

Rekommenderad läsning

renar i snö.jpg
video

Svensk CO2-fri gruva

27 nov 2019 digit

I ett unikt projekt samarbetar Combitech med flera andra aktörer för att göra LKAB:s gruvbrytning helt koldioxidfri. Utmaningarna är gigantiska och 2024 ska lösningen vara på plats.   

fisk-hållbarhet.jpg

Gartner hyllar Dell

22 maj 2019 ledarskap

Gartner har prisat Dell Technologies för sitt hållbarhetsarbete. En anledning är Nextwave, projektet där man har som mål att skapa världens första försörjningskedja med havsplast.

oljeraffenanderi mot blå himmel en sommarkväll.jpg

Rockström pekar på it-branschen

28 mar 2019 ledarskap

It-branschen har alla förutsättningar att gå i bräschen för en hållbar klimatomställning. Och det behövs. Enligt den senaste klimatforskningen måste vi halvera utsläppen inom tio år, annars kan kan allt vara för sent.

vinranka-960640.jpg

Så blir Systembolaget hållbart

26 mar 2019 ledarskap

Systembolaget har investerat i ett verktyg som ska ge en bättre överblick och transparens i leverantörskedjan. Bolaget arbetar även med att följa upp uppförandekoden 200 gånger om året. Allt sker för en ökad hållbarhet.

lykta-pa-marken-i-gruva.jpg

I gruvan med VR

14 nov 2018 digit

Det är få förunnat att uppleva en av Sveriges viktigaste näringar på plats tusen meter under jord. Men för den som vill röra sig fritt mellan schakt och gångar finns nu ett virtuellt alternativ skapat av forskare vid Luleå tekniska högskola i nära samarbete med LKAB.

patricia florissi.jpg

Skynda snabbt och hållbart

19 okt 2018 ledarskap

Företag och myndigheter måste vara lyhörda inför alla teknologiska nyheter om de inte ska gå under, men  utan att tumma på säkerhet och hållbarhet. Det var ett tydligt budskap under Dell Technologies Forum i Stockholm.

dronare-i-fjallen.jpg

Drönare guld för gruvor

5 okt 2018 digit

En specialutvecklad drönare ska upptäcka sprickor i dagbrott och bidra till att lösa mysteriet med hur malmkroppar bildas. Hugin finansieras av LKAB och Boliden och kan på en halvtimme scanna av och fotografera en ytan motsvarande 75 fotbollsplaner.

malmtag-passerar-abisko-med-lapporten-i-bakgrunden.jpg

App får fart på LKAB

19 sep 2018 digit

Från tunga pärmar till trygga appar. Det är den nya, smartare verkligheten för lokförarna på LKAB, som nu byter ut papper med information om lok och körsträcka till plattor med en egenutvecklad app.

LKAB-gruva-960640.jpg

Appen som optimerar i gruvan

17 apr 2018 digit

BDX Mining ska årligen lasta och lossa 26 miljoner ton i LKAB:s gruva i Kiruna. Sedan början av året har de hjälp av appen BDX Flow.