Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Gruvjätten som vill mer

Hållbarhet har blivit ordet på allas läppar, men det är inte alla som går från ord till handling. Det menar Roger Hansson, som jobbar med hållbara inköp på LKAB.

Text Miguel Guerrero Foto Fredric Alm 20 juli 2016 ledarskap

Borraggregat under jord.jpg

LKAB tycker att det måste göras mer för att säkerställa hållbarheten än vad som är fallet idag. Fotograf: Fredric Alm.

– Det märks att hållbarhetsfrågan är på agendan och på många olika sätt, säger Roger Hansson, utvecklingschef för inköp på LKAB.

På LKAB intensifierade man arbetet med hållbarhet i leverantörsledet för några år sedan och från början riktade man blickarna mot andra branscher.

– Vi tittade på framgångsrika exempel hos andra både inom och utanför gruvindustrin om hur man kan ställa krav på sina leverantörer och satte sedan egna processer och arbetssätt.

Roger_Hansson_Orig_2014.jpg

Roger Hansson menar att "vi behöver gå från måste till vill."

Utmaningen ligger i att hitta både risker och möjligheter i leverantörskedjan, menar Roger Hansson. LKAB använder ett riskhanteringsverktyg som omvandlar kravställningar till hanterbara riskmått som sedan vägleder företaget bland annat var de ska sätta in sina insatser. 

– Vi jobbar ju primärt med en leverantörsbas i Europa där det är betydligt mindre direkta hållbarhetsrisker såsom barnarbete och korruption, men vi har leverantörer som i sin tur har leverantörer i andra högriskländer. Därför försöker vi förstå hur våra leverantörer jobbar och var riskerna finns. Det innebär att vi besöker dem på plats och genom det tillsammans utvecklas och bli bättre.

Han poängterar att LKAB inte är någon slags polis utan att det handlar om ett utvecklingssamarbete företagen emellan.

– Vi måste göra mer än vad vi gör idag. En del har dokumentationen på plats, alla policyer, men det händer inte så mycket i praktiken och där måste vi gå från papper till verkstad. Hållbarhet är en lönsamhetsfråga. 

Roger Hansson tror att en lagstiftning kan vara bra som komplement till de stora internationella ramverken, men att förändringsviljan måste komma inifrån.

– Vi behöver gå från ”måste” till ”vill”.

Tillsammans med Boliden, SSAB, Vattenfall, SCA och Billerud Korsnäs är LKAB med i organisationen Basindustrier i Norr, en organisation där man samarbetar kring olika inköpsfrågor. Där har hållbara inköp blivit allt viktigare.

– Vi har samma ambition och det är att göra våra leverantörer till föredömen. I stora stycken använder vi samma leverantörer och på det här sättet kan vi bli mer resurseffektiva. Om någon av oss hittar en bra lösning kan de andra dra nytta av den. Det är viktigt att förstå att hållbarhet inte behöver vara komplicerat, det går att göra saker enkelt och mer lönsamt.

Hållbarheten inom leverantörsledet

Voister har tidigare i veckan skrivit om Swedwatchs arbete för en mer hållbar leverantörskedja. Imorgon fortsätter serien med en intervju med Deborah Walters från EICC och på fredag avslutas den med Ateas globala hållbarhetschef Andreas Rydell. 

Rekommenderad läsning

Ateas chef för hållbarhet gruvgranskar i Kongo

24 maj 2016 digitalt ledarskap

21_201512_PMU_DRC_Jeppe_Schilder.jpg 21_201512_PMU_DRC_Jeppe_Schilder.jpg 21_201512_PMU_DRC_Jeppe_Schilder.jpg

Mineralerna knackas loss för hand från berget och bärs i säckar till körbara stigar. Trots tuffa arbetsförhållanden såg Andreas Rydell, chef för kvalitet och miljö på Atea, även tecken på framsteg när han besökte gruvor i Kongo.

"Stort fokus på hållbarhet i Almedalen"

6 jul 2016 ledarskap

snip torciano.JPG snip torciano.JPG snip torciano.JPG video

Hållbarhet har fått ett ökat intresse under årets Almedalen-vecka, vilket gläder Samsungs hållbarhetschef i Norden, Annachiara Torciano, och Chiara Selvetti, hållbarhetsanvarig över Ateas leverantörskedjor.
– Intresset är jättestort i år, säger Annachiara Torciano.

"Vi behöver en debatt om lagstiftning"

18 jul 2016 ledarskap

swedwatch.jpg swedwatch.jpg swedwatch.jpg

Swedwatch är en ideell organisation som vill minska sociala och miljömässiga missförhållanden kopplade till svenskt näringsliv i utlandet. Där märker man att hållbarhet fortsätter att vara en viktig fråga, om än inte riktigt i den utsträckning man skulle önska.

Så förbättrar EICC industrin

21 jul 2016 ledarskap

deborah snip.JPG deborah snip.JPG deborah snip.JPG video

Deborah Albers, vice president sustainability EICC, pratar om varför hållbarhetsarbete inom it-industrin är en lönsam nyckelfaktor för medarbetare, investerare och kunder.

"En väldig utmaning att följa hela kedjan"

22 jul 2016 ledarskap

21_201512_PMU_DRC_Jeppe_Schilder.jpg 21_201512_PMU_DRC_Jeppe_Schilder.jpg 21_201512_PMU_DRC_Jeppe_Schilder.jpg

Gruvor, hamnar, smältverk och 100-tals fabriker. Det finns mycket att titta på för Andreas Rydell, ny global hållbarhetschef på Atea, som vill få till en helt hållbar leverantörskedja.
- Vi har kommit en bit på vägen men jag skulle uppskatta en tydligare lagstiftning, säger han. 

3D-printade trähus ger hållbart byggande

16 aug 2016 ledarskap

AdobeStock 960640 skog.jpg AdobeStock 960640 skog.jpg AdobeStock 960640 skog.jpg

På Sliperiet vid Umeå universitet pågår många forsknings- och innovationsprojekt inom olika områden. Ett projekt är +Project där de bland annat arbetar med att ta fram de bästa cellulosabaserade materialen för 3D-print.

Den föreslagna kemikalieskatten missar målet totalt

25 aug 2016 ledarskap

chemicals.jpg chemicals.jpg chemicals.jpg

Krönikören Hans Wendschlag, europeisk hållbarhetschef på HP, ser helst att Sverige arbetar för ett förbud av farliga kemikalier och inte använder skatteverktyget för att bedriva kemikaliepolitik. Ska man gå skattevägen vill han delta i dialogen, men då måste viljan finnas hos ansvariga politiker, skriver han. 

Stockholms stad satsar på ökad demokrati och ekologi

30 nov 2016 Digitala Strategier

hellenius 2 DS.jpg hellenius 2 DS.jpg hellenius 2 DS.jpg

Ann Hellenius, Stockholms stads CIO, vill göra Stockholm till världens smartaste stad – och det bland annat genom att tänka hållbart inom fyra olika parametrar.
 Den bästa digitaliseringen är den som inte syns utan som i tystnad förenklar våra liv och förbättrar vår livskvalitet.