Slottner: Sverige och EU vill se alternativ till amerikanska molntjänster

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet, Adobe stock
Som en del av den nya digitaliseringsstrategin för Sverige arbetar regeringen på att ta fram en molnpolicy. Än är det inte klart vad den kommer att innehålla i detalj men civil- och digitaliseringsminister Erik Slottner efterfrågar fler svenska och europeiska alternativ när det kommer till molnföretag.
Förra veckan mötte ministern fyra svenska molnföretag för att få en bättre bild av vilka utmaningar som finns för att kunna skala upp svenska molntjänster. Att frågan har blivit allt mer samhällskritisk understryker Erik Slottner till Voister. Han menar samtidigt att de amerikanska företagen idag har en alltför markant andel av marknaden.
– Jag ser positivt på att svenska molnföretag växer. De amerikanska företagen har en stor andel av marknaden, som gör att många idag endast känner till de riktigt stora aktörerna.
Men att amerikanska molntjänster helt skulle fasas ut är inget ministern tror på, om Sverige ska fortsätta vara konkurrenskraftigt.
– Även om det är viktigt att ständigt bygga nya egna förmågor i Sverige och Europa kommer det alltid finnas teknikberoenden till andra länder och teknikföretag. Att inte nyttja moderna digitala tjänster kan också innebära en risk.
Det finns dock en rad frågor som behöver hanteras, för att offentlig sektor ska kunna göra smarta vägval mellan svenska och utländska alternativ.
– Molntjänster och andra moderna digitala tjänster skapar många nya möjligheter men ställer också höga krav på både upphandlingsförmåga och en väl utvecklad hantering av risker och beroenden.
Idag avgör myndigheter själva vilka tjänster de ska köpa in, och har olika behov och lagrar olika mängder skyddade data. Det ska den nya vägledningen ta hänsyn till.
– Vår nya molnpolicy ska stärka användningen inom offentlig förvaltning. Den hanterar frågorna om säkerhet, integritet, funktionalitet och innovation.
Sveriges positiva hållning till fler nationella alternativ stärks på EU-nivå.
– Arbetet bedrivs även parallellt på EU-nivå, där syftet bland annat är att främja tillväxten av europeiska molnleverantörer. Här hanteras frågor såsom datacenter, användningen inom offentlig förvaltning och moln som en del inom offentlig upphandling.
Vilken riktning diskussionerna landar i återstår att se och den svenska molnmarknaden får invänta slutsatserna från underlaget, som presenteras i slutet av detta år eller början på nästa.
Läs mer om ämnet: