Skärmtid: Barn gör som vuxna gör

Föräldrar har svårt att leva som de lär och misslyckas i många fall med att minska sin egen skärmtid. Barnens skärmtid speglar kanske därför inte helt ologiskt föräldrarnas tid framför skärmar i stor utsträckning.. Detta visar Tele2:s rapport Familjens internetbarometer 2025.
– Barn gör som vi gör – inte som vi säger. Vi behöver inte demonisera skärmar, men vi behöver ta ansvar för hur vi själva använder dem. Genom att vara medvetna om vår digitala närvaro och skapa tydliga, åldersanpassade regler kan vi stötta barn i att göra medvetna val online, säger Rosanna Norman, ansvarig för social hållbarhet på Tele2, i ett pressmeddelande.
Tele2 lanserar rapporten Familjens internetbarometer 2025, som bygger på nya undersökningar med över 1 000 barn och deras föräldrar.
Siffrorna visar att nästan två av tre barn till föräldrar med hög skärmtid har minst fyra timmars skärmtid själva, jämfört med en av tio där föräldern har låg skärmtid. 48 procent av föräldrarna har funderat på att minska sin skärmtid och 33 procent säger att de försökt minska sin skärmtid för att påverka barnens vanor. Av de föräldrar som tagit del av Folkhälsomyndighetens riktlinjer säger fyra av fem att de agerat, antingen genom att reflektera över sin egen användning, 48 procent, eller att de har pratat med barnen, 40 procent.
Oro och osäkerhet hos föräldrar
Föräldrarnas oro för barnens digitala liv handlar mer om innehållet än den faktiska tiden. Så många som 65 procent uttrycker denna oro, som finns för mobbning, fake news och skadliga skönhetsideal. Barnens svar tyder på att de har koll på innehållet men behöver stöd i att agera på nätet. Många barn känner inte att vuxna förstår deras digitala vardag; att deras liv online är minst lika viktigt som det fysiska. Och vuxna svarar att de känner sig osäkra i sin föräldraroll online, vilket riskerar att ersätta tillit med kontroll, skriver Tele2 i sitt pressmeddelande.
Viktigare vad man faktiskt gör på nätet
– Vi ställer ofta krav på barn som vuxna själva har svårt att leva upp till – i ett digitalt landskap där ingen riktigt vet vägen. Därför är det viktigare än någonsin att vuxna är nyfikna, lyhörda och modiga i hur vi pratar om livet online. Som förälder behöver man skifta fokus – det handlar mindre om skärmtid och mer om skärmaktivitet. Det är inte minuterna som gör mest skillnad, utan vad barnen faktiskt gör på nätet, avslutar Rosanna Norman.
Några andra slutsatser från rapporten är: Barn vill ha stöd, inte förbud. 20 procent av barnen, särskilt de i åldern 10–13 år, längtar ibland bort från skärmen. Och mer än hälften i samma ålderskategori svarar att de oroar sig för att missa något om de inte är online.
Läs mer om ämnet: