SDG-kravet: Så blev Härnösand första svenska kommun på Your Europe

Härnösand är den första kommunen som har anslutit sig till Your Europe – en portal där myndigheter och kommuner ska göra information tillgänglig i enlighet med EU:s förordning om Single Digital Gateway (SDG). Med SDG vill EU skapa en gränsöverskridande digital infrastruktur som underlättar informationsinhämtning från andra länder och som därigenom minskar administration.
– Your Europe är en webbplats där privatpersoner och företag inom EU ska kunna hitta information om sina rättigheter, skyldigheter och om vilka regler som gäller. Eftersom anslutningen är ett krav är det viktigt att alla kommuner och myndigheter jobbar med det aktivt. Min förhoppning är att de flesta är i gång med SDG-förordningen under 2025, säger Karolin Kühn, specialist på SDG-förordningen, Digg.
Digg är Sveriges nationella samordnare för SDG
Myndigheten för digital förvaltning (Digg) har utsetts till nationell samordnare i SDG-frågan för Sverige. Det betyder att Digg för dialogen med EU-kommissionen och samordnar det nationella arbetet med de aktörer som berörs av SDG-förordningen.
De som omfattas av förordningen är myndigheter, kommuner, regioner, men även företag och vissa privata aktörer, förutsatt att de arbetar med tjänster som rör stöd- och hjälpfunktioner i samhället. Kraven i SDG-förordningen gäller redan, men idag är det bara tre kommuner i Sverige som aktivt jobbar med SDG-förordningen.
Söderhamn var först ut med att analysera sin kommunsajt
Söderhamn var den kommun som var först ut med att göra en analys av sin webbplats, vilket är det första steget i processen för att anpassa sin information till SDG. Utifrån kommunens analys tog Digg fram en vägledning som stöd för andra kommuner, vilken Härnösand inte var sen att ta del av.
– Kommuner omfattas i stort sett av samma områden inom SDG-förordningen. Därför valde vi att använda Söderhamn kommuns bedömning och kartläggning för att inte uppfinna hjulet igen. Det underlättade och sparade mycket tid, säger Jan Al Deri, verksamhetsutvecklare it och ansvarig för SDG-förordningen i Härnösands kommun.
Härnösand första kommun att vara ansluten
Härnösand är nu den första svenska kommunen som är ansluten till Your Europe. De har arbetat strategiskt och agilt utifrån dessa nyckelord – nätverk, information, webbanpassning, länkregistret, statistik och mål.
– Det är roligt att Härnösand är den första kommunen på youreurope.eu. Det gör kommunen synlig och nåbar av EU-medborgare och företagare som funderar på att flytta eller besöka Sverige, säger Jan Al Deri.
Som ett första steg inkluderade kommunen SGD-förordningen i verksamhetsplanen för 2025 och kommunikationsavdelningen informerades, eftersom de framför allt arbetar med det praktiska kring det nya innehållet på webbsidorna. Därefter skapades en mall i kommunens så kallade Content Manager System (CMS) och utifrån förarbetet med analysen påbörjades arbetet med att översätta prioriterat innehåll till engelska.
Färdigställer område för område
Härnösand har haft som mål att arbeta med ett innehållsområde i taget, och när det varit på plats så har nästa steg varit att säkerställa kraven på metataggar, logotyp, feedbackformulär och användarstatistik för varje enskild webbsida. De första webbsidorna som anpassades var de som behandlar rättigheter och villkor i samband med flytt till omsorgsboende. Digg vägledde kommunen i det sista steget med att implementera länkarna i det bakomliggande länkregistret på youreurope.eu.
– Nu när vi säkerställt att siten är rätt utformad och uppfyller de tekniska kraven kommer vi att fortsätta anpassa ett område i taget. Näst på tur är att erhålla licenser, godkännande eller tillstånd för att starta och driva ett företag, säger Jan Al Deri.
SDG-förordningen steg för steg
På Diggs webbplats kan kommuner se hur de steg för steg tar sig an SDG-förordningen:
- Analysera och inventera information och förfaranden.
- Meddela resultatet till Digg.
- Anpassa webbsidor med information.
- Registrera kommunens webbplats i länkregistret.
- Anpassa förfaranden.
- Arbeta för att kunna utbyta bevis.
Vill hjälpa andra kommuner
Härnösand kommun har haft stort stöd av att delta i nätverk med andra kommuner, tillsammans med Digg, för att föra diskussioner och ta upp frågeställningar om förordningens olika delar. Nu vill man hjälpa andra kommuner i deras arbete, och har därför utformat en manual med tips för de som jobbar med webben, bland annat kring webbpubliceringsverktyg och statistiklösningar.
En obligatorisk del för att få ansluta till Your Europe är att kunna mäta användarstatistik. Vilket för Härnösands del är integrerat i deras CMS och deras leverantör har också en lösning för att skicka statistiken till EU-kommissionen.
Vilka är de största utmaningarna för kommuner?
– Alla har olika utmaningar men vi hoppas att kommunerna kan ta lärdom av varandras arbete och att det därmed blir enklare framöver, säger Karolin Kühn, Digg.
Vad är ditt tips till andra kommuner, och hur ser ert arbete ut framåt?
– Till andra kommuner vill jag säga: Dela upp arbetet och ta små steg – det gör det lättare att komma i gång. För oss i Härnösand handlar det framåt om att fortsätta anpassa innehåll för att täcka alla områden kommunen omfattas av. Fortsätta medverka i SDG-arbetsgruppen, arbeta med anpassning av förfaranden och till sist arbeta med att kunna utbyta de bevis som krävs, säger Jan Al Deri, Härnösands kommun.
Läs mer om ämnet: