Kartläggning: Fem regioner står för drygt 60 procent av vårdens AI-initiativ

Lorna Bartram Och Vårdkartan

Lorna Bartram, AI Transformation Strategist – Healthcare på AI Sweden och Vårdkartan.

Av totalt 179 AI-initiativ inom den svenska hälso- och sjukvården ansvarar fem regioner för 62 procent. Majoriteten av initiativen kretsar kring diagnostik, prediktion och administration, men endast 13 procent har implementerats i vårdsystemet. Detta visar AI Swedens kartläggning Vårdkartan. 

9 april 2025Uppdaterad 9 april 2025Reporter Fredrik AdolfssonvårdFoto AI Sweden

Av totalt 179 AI-initiativ inom svensk hälso- och sjukvård har endast 24 stycken implementerats fullt ut. Detta visar kartläggningen Vårdkartan som är framtagen av AI Sweden i samarbete med Högskolan i Halmstad. 

– Takten behöver öka om vi vill ha en välfärd av hög kvalitet som klarar framtida utmaningar. Det finns idag en stor ojämlikhet mellan regionernas AI-arbete som synliggörs tack vare Vårdkartan. Regionerna, vårdgivarna och beslutsfattarna får med den här kartläggningen också ett viktigt beslutsunderlag som kan ligga till grund för tydligare nationella riktlinjer och mer samverkan mellan regionerna för att accelerera tillämpningen av AI inom vården och därigenom förbättra och effektivisera vården, säger Lorna Bartram, AI Transformation Strategist – Healthcare på AI Sweden.

Tolkning av röntgenbilder och maskering av känslig data

Hela 41 procent av alla AI-initiativ sker inom diagnostik och prediktion. Detta kan handla om exempelvis bilddiagnostik för tolkning av röntgen- och MR-bilder. 

30 procent kretsar kring ledning och planering, där målet är att hantera och effektivisera administrativa processer. Detta innefattar bland annat stöd för textbaserade uppgifter som journalskrivning, maskering av känslig data och schemaläggningsstöd. 

Västra Götalandsregionen, Region Halland, Region Skåne, Region Östergötland och Region Stockholm står tillsammans för 62 procent av alla regioners AI-initiativ.

– Framgång inom AI kräver kompetens, data, uthållighet och stöd från central ledning. Det har vi byggt under lång tid i Region Halland. Arbetet har lett till att vi tidigt kunde implementera AI-produkter i verksamheten med start i bilddiagnostiken, men också använda AI i verksamhetsanalys för optimering av patientflöden och annat. I tillägg kan vi bedriva AI-stödd forskning på verklig data, för att lära oss mer om till exempel patientrisker. Kombinationen blir kraftfull, säger Markus Lingman, professor, specialistläkare i kardiologi och ledningsstrateg i Region Halland. 

Nationella insatser för att öka jämlikheten

Enligt Lorna Bartram på AI Sweden riskerar de stora skillnaderna mellan regionerna att påverka jämlikheten inom vården. Nu behövs insatser på nationell nivå för att säkerställa att ingen hamnar på efterkälken. 

– Vårdkartan bidrar med en förståelse för vilka regioner och vårdgivare som redan har kommit långt. Nu behöver vi fortsätta satsa och skapa incitament för att sprida framgångsrika lösningar och arbetssätt till fler. Samverkan och kollektiva investeringar är en nyckel här. Det är också av stor vikt att vården kan få tydliga nationella riktlinjer kring specifika centrala utmaningar kopplat till patientsäkerhet och tillämpning av relevant lagstiftning som idag hindrar innovation och tillämpning, säger Lorna Bartram.

Om Vårdkartan 

Vårdkartan är en kartläggning av AI-initiativ inom hälso- och sjukvården i Sveriges regioner. Datainsamlingen skedde mellan juni till december 2024. Totalt besvarade 17 av Sveriges 21 regioner självrapporteringen, vilket resulterade i en insamling av 179 initiativ. Vårdkartan kommer uppdateras kontinuerligt och ska göra det lättare för aktörer inom hälso- och sjukvården att få insyn i pågående AI-initiativ, och skapa möjligheter för samarbete och erfarenhetsutbyte.

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT