Nyutexaminerade kvinnor får en tusenlapp mindre än sina manliga motsvarigheter

Två Män Och En Kvinna Sitter På Stolar; Lön, Ledarskap, Akademi, Akavia

Lönegapet mellan män och kvinnor återfinns inte bara i olika branscher eller yrkeskategorier utan även bland de som just avslutat en högre utbildning. Nyutexaminerade män får en tusenlapp mer än kvinnor i medianlön, visar ny statistik från Akavia. Undersökningen visar också att de bäst betalda, med högst medianingångslön, är it-akademiker.

 

16 april 2025Uppdaterad 16 april 2025Reporter Tim LefflerjämställdhetFoto Adobe Stock

– Det får inte se ut som det gör, särskilt vid ett första jobb. Här har arbetsgivare ett stort ansvar –ska man anställa nyutexaminerade och märker att löneanspråket för samma tjänst skiljer sig åt mellan könen ska de ge samma löneförslag oavsett kön, givet att övriga kompetenser är lika. För den enskilde gäller det att våga ge ett löneanspråk med prutmån för att landa mer rätt i slutändan. Det finns nämligen en risk att arbetsgivaren utgår från att du kan tänka dig en lägre lön än den du föreslagit, säger Caroline Lindeberg, löneexpert på Akavia, i ett pressmeddelande.

Det är statistisk från 2024 från fack- och professionsförbundet Akavia som visar att nyutexade akademikers ingångslön är 1 000 kronor mer för män än för kvinnor, när man justerar för faktorer såsom ålder, befattning och sektor.

It-akademiker högst ingångslön

I statistiken – som bygger på svar från över 45 000 Akavia-medlemmar – framgår det också att it-akademiker är den grupp med högst medianingångslön (37 000 kr), följt av jurister (34 200) och ekonomer (34 000). Totalt sett är medianingångslönen något högre för kommunal och regional sektor (35 000) än för privat sektor (34 600).

– Lönestatistiken för ingångslöner återspeglar marknadslöneläget för arbetsmarknaden. Trots en svagare arbetsmarknad ser vi att efterfrågan på akademisk kompetens ökar generellt och att våra nyutexaminerade medlemmar kommer i jobb snabbt efter examen. It-akademiker har en allt mer efterfrågad kompetens, och vi kan också se att etablerade professioner som ekonomer och jurister har en fortsatt attraktiv ställning på arbetsmarknaden, säger Mikael Andersson, förhandlingschef på Akavia, i ett pressmeddelande.

Nytt lönetransparensdirektiv

För att ge arbetstagare mer makt i framtidens löneförhandling ska vad som kallas ett lönetransparensdirektiv införlivas i Sverige under 2026. Direktivet kommer att omfatta alla arbetsgivare och kommer bland annat innebära att en potentiell arbetstagare får information om vilket ingångslöneintervall som gäller för en specifik roll. Denna information ska vara tillgänglig för den arbetssökande att förhålla sig till, innan ett eget löneanspråk läggs fram.

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT