Ekonomisk oro påverkar kompetensförsörjningen i it-branschen

Pussel Och Människor; Rekrytering, Specialistkompetens, It

Trots att rekryteringstakten förväntas öka med 23 procent inom it-branschen inför andra kvartalet i år, motsvarar det en minskning med 16 procentenheter jämfört med samma period i fjol. Det visar Experis Arbetsmarknadsbarometer. Branschen riskerar samtidigt att tappa specialistkompetens på grund av för låga löner enligt en ny undersökning från Sveriges ingenjörer.

– It- och techbranschen är en viktig motor för den svenska arbetsmarknaden, och även om arbetsgivarna nu förväntar sig en något lägre rekryteringstakt än under de senaste åren är detta en relativt stark prognos. Samtidigt är det viktigt att it-företagen vågar satsa, både genom rekrytering och genom intern kompetensutveckling, om man ska kunna konkurrera internationellt även i fortsättningen, säger Helen Remnås, vd för Experis i Sverige, i ett pressmeddelande. 

I Experis Arbetsmarknadsbarometer har 40 000 arbetsgivare i 41 länder tillfrågats och 788 av dem är arbetsgivare i Sverige.

Trots att prognoserna runt rekryteringstakt är lägre än det globala genomsnittet (23 jämfört med 35 procent) är it-branschen alltjämt den sektor som visar starkast rekryteringsvilja, för 16 kvartalet i följd.

– Även om prognosen är svalare för tredje kvartalet i följd vet vi att kompetensbristen inom den svenska it-branschen är stor. Den något mer blygsamma sysselsättningsprognosen beror därför knappast på en ovilja att rekrytera, utan handlar snarare om en osäkerhet kring det ekonomiska läget, säger Helen Remnås.

Risk för specialistbrist

Den ekonomiska osäkerheten får också arbetsgivare inom it och teknik att betala mindre för specialistroller. Något som kan leda till minskad spetskompetens i framtiden. Det visar en ny undersökning från Sveriges ingenjörer.

Denna underskattning av adekvat kompetens riskerar enligt Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer, att få yngre ingenjörer att välja bort ett karriärval som specialist inom ett område.

– Ingenjörer behövs som specialister, annars tappar Sverige spetskompens. Vi kan inte ha världsledande teknikföretag utan världsledande ingenjörskompetens, säger han, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att fyra av fem ingenjörer under 35 år skulle välja en karriärväg som specialist om det lönade sig bättre. Som det ser ut nu har löneskillnaden gentemot chefer nästan dubblerats sedan 2003 (från 13 till 23 procent).

– Arbetsgivare och deras organisationer talar ofta och högljutt om behovet av ingenjörer och hur svårt det är att rekrytera. Företagen behöver se över sin lönesättning och premiera specialisternas kompetens mer. Specialisternas lönenivå måste vara mer likvärdig chefernas, säger Johan Kreicbergs.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Techsverige beräknar att det behövs 100 000 it-specialister fram till 2030. En stor del av efterfrågan kommer från näringslivet, till följd av nya teknikområden inom den gröna och digitala omställningen.

Allt fler vänder sig till bemanningskonsulter

Att behovet av it- och teknikkompetens kvarstår syns bland annat i nya siffror från branschorganisationen Kompetensföretagen, som visar att bemanningskonsulter inom it efterfrågas av allt fler företag, trots den dämpade rekryteringsviljan.

– Bemanningsbranschen förändras och våra tjänster breddas. En allt större del är avancerade tjänster inom teknik, finans och tech. Vi ser att fler och fler företag efterfrågar bemanningskonsulter inom it som en lösning på kompetensbehovet, säger Patrik Eidfel, förbundsdirektör, Kompetensföretagen, som en kommentar till branschorganisationens senaste rapport, i ett pressmeddelande.

11 mars 2025Uppdaterad 13 mars 2025Reporter Sofia Hellströmer, Tim LefflerkompetensFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning