Experter tror på fler ryska försök att störa OS i Paris

Bild På Rysk Flagga Och Eiffeltornet Samt Os Flagga

Foto: Adobe stock

Microsoft rapporterade i juni om sina spaningar kring ryska påverkanskampanjer mot olympiska spelen i Paris, där idrottare förbjudits att tävla under rysk flagga till följd av invasionen av Ukraina. Bland annat spreds en fejkad Netflix-dokumentär vid namn ”Olympics have fallen” på nätet. Nu spår säkerhetsexperter fler ryska drag i takt med att OS-invigningen närmar sig.

Sommaren 2023 började pro-Kremlinkonton på Telegram att dela den fejkade Netflix-dokumentären "Olympics have fallen” med liknande grafiskt profil som den amerikanska ursprungsfilmen med namnet "Olympus has fallen”. I den senare spelar Tom Cruise huvudrollen medan fejk-filmen använder en AI-genererad röst för att ge sken av att skådespelaren fördömer den Internationella olympiska kommitténs (IOC) ledarskap. Filmen och dess spridning anses av Microsoft vara bättre genomförda än många andra påverkanskampanjer hittills.

Microsoft Threat Analysis Center (MTAC) skriver vidare i sin rapport att de följer ett nätverk av ryskrelaterade aktörer som bedriver påverkanskampanjer mot Frankrike, Frankrikes president Emmanuel Macron och de stundande olympiska spelen.

Främst handlar det om två aktörer som Microsoft kallar Storm-1679 och Storm-1099, med två huvudsakliga mål; att diskreditera och förödmjuka IOC framför hela världen och att sprida en rädsla för att våldsscener ska utspela sig i Paris under sommarspelen.

Bland annat har Storm-1679 spridit desinformationsvideor som antyder att trovärdiga källor och myndigheter undanhåller information om förväntade våldsattacker och terrordåd under sommar-OS. Informationen har spridits på flera olika europeiska språk, med en upptrappning av franska i takt med att spelen närmar sig.

Samma taktik – nya medel

Det är inte första gången Ryssland försökt underminera spelen via digitala arenor. 2016 hackade ryska aktörer Världens antidopningsbyrå och läckte då medicinsk information om atleter som den amerikanska tennisstjärnan Serena Williams. 2018 genomfördes en cyberattack på interna servrar under vinterspelen i Sydkorea, där Kanada och USA senare pekade ut rysk underrättelsetjänst som skyldig. Denna gång flaggar MTAC att fler digitala angrepp troligtvis är att vänta med generativ AI, bottar och sociala medieplattformar som främsta verktyg.

Adam Marré, CISO på säkerhetsföretaget Arctic Wolf, lyfter i ett pressmeddelande att företag och organisationer som levererar mat eller transporttjänster till de olympiska spelen blir sårbara i det rådande läget. Även publika transportmedel kan komma att bli en måltavla.

– Det är tänkbart med riktade hot mot tunnelbanan eller andra transportmedel. Om man på så vis lyckas orsaka störningar i trafiken vore det en riktig seger, eftersom det skulle påverka spelen på ett väldigt påtagligt sätt, säger Adam Marré.

4 juli 2024Uppdaterad 4 juli 2024Reporter Therese Bengtnersäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng