GRU hackade OS

Hannaöberg960640.jpg

Under OS i Pyeongchang hackade ryska spioner från GRU flera hundra datorer som användes av sydkoreanska myndigheter. Det hävdar amerikansk underrättelsetjänst.

Den ryska militära underrättelsetjänsten GRU försökte få intrånget att verka som om det genomfördes av Nordkorea genom att använda sig av nordkoreanska IP-adresser. Det uppger den amerikanska underrättelsetjänsten. Sydkoreanska tjänstemän har erkänt att spelen drabbades av en attack under invigningsceremonierna men inte vilka som var skyldiga till den. Resultat av attacken blev störningar på OS-webbplatsen och sändningssystemen som bland annat fick effekten att många inte kunde skriva ut sina biljetter och det var många tomma platser under ceremonin.

Attackerna en hämndaktion

Förutom de hackade datorerna så misstänks GRU också för att ha hackat routrar i Sydkorea och genom dem ha spridit malware under OS första dag.

Analytiker förmodar att attackerna är en hämnd mot att det ryska landslaget förbjöds att delta under de olympiska spelen. Vissa ryska idrottare fick tävla men då under parollen OAR. De tävlande fick dock inte ha den ryska flaggan på sina kläder och den ryska nationalsången spelades aldrig vid medaljutdelningar.

Källa: The Washington Post

27 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson säkerhetFoto Wikipedia

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng