Så ska AI främja återbruk av byggnader

Byggjobbare Står Med Surfplatta

Foto: Link Arkitektur

I ett nytt forskningsprojekt används AI för att skanna byggnadsdelar. På så sätt ska det bli lättare att identifiera byggnaders återbrukspotential och få en beräkning över vilken koldioxidbesparing som kan genereras. 

– Att nyttja AI för att hitta outnyttjad potential i befintliga byggnader är helt fantastiskt. Det kommer att ge återbruk och transformation ett rejält uppsving. Vi är stolta över att vara en del av detta viktiga steg för en mer hållbar och effektiv byggbransch. Jag ser verkligen fram emot slutresultatet, säger Arno De Ryst, Head of Digital på Link Arkitektur.

I gamla tomma lokaler finns en hög återbrukspotential som i dagsläget inte utnyttjas till fullo. Detta försöker Link Arkitektur råda bot på via ett forskningsprojekt där man tar fram ett nytt verktyg som bland annat innefattar AI.

Tanken är att AI på ett enkelt sätt kan skanna av byggnadsdelar för att identifiera deras återbruksmöjligheter. AI identifierar objekt i byggnader, och genom bildigenkänning definieras dörrar, fönster och så vidare. Via verktyget ska även effektiviteten i återbruksprocessen öka genom att byggbranschen kan få en ökad insikt tidigt i sina projekt. 

Färdigt om ett år

Forskningsprojektet drivs i samarbete med Arkitekthögskolan i Aarhus och stöds av Multiconsult. Projektet ska vara klart om cirka ett år och då ska verktyget kunna användas skarpt. 

Tanken är att verktyget ska kunna användas av kommuner och fastighetsutvecklare i alla typer av byggnader för att få en översikt över återbrukspotentialen och en beräkning av koldioxidbesparingen.

4 mars 2024Uppdaterad 4 mars 2024Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng