Tiktok senaste bytet för EU:s DSA

Euflagga Och En Telefn Med Tiktok Loggan Som Är Överkryssad; Dsa, Eu, Integritet

Med nya Digital Service Act (DSA) i ryggen inleder EU-kommissionen nu en granskning av Tiktok. Skälet är bland annat att plattformen inte skapar tillräckliga skydd för minderåriga och att designen är beroendeframkallande.

Enligt EU-kommissionens pressmeddelande kan Tiktok ha brutit mot DSA inom områden som rör ”skydd av minderåriga, reklamtransparens, dataåtkomst för forskare samt riskhantering av beroendeframkallande design och skadligt innehåll”. Kommissionen anser att det enligt deras nuvarande utredning finns tillräckligt underlag för att inleda formella granskningar av sociala medie-plattformen.

Kaninhål och minderåriga

Utredningen kommer bland annat att fokusera på förutsägbara negativa effekter som uppstår på grund av plattformens design, vars algoritmer tenderar att skapa så kallade kaninhål, som innebär att användaren ”sugs in” i ett flöde av innehåll utan att hen upplever sig ha kontroll över sitt eget beteende.

En annan viktig punkt rör nivån av integritet, säkerhet och trygghet för minderåriga användare. I detta fall är exempelvis standardintegritetsinställningar och rekommendationssystem under lupp.

I en kommentar till techsajten Techcrunch skriver Tiktok att man trots allt välkomnar utredningen.

– Tiktok har banat väg för funktioner och inställningar för att skydda tonåringar och för att hålla barn under 13 år utanför plattformen. Detta är ett problem som hela branschen brottas med. Vi kommer att fortsätta att arbeta med experter och industrin för att hålla unga människor på Tiktok säkra, och ser fram emot att nu få möjligheten att förklara detta arbete i detalj för kommissionen.

Digital Service Act (DSA) – eller EU:s rättsakt om digitala tjänster – är unionens nya ramverk som framförallt riktar in sig på de stora sociala medie-plattformarna. Regleringarna avkräver mer transparens och bättre metoder för att städa undan olagligt innehåll – något som plattformen X blev varse redan i december förra året.

Höga böter kan vänta

För att omfattas av DSA krävs att man är en Very Large Online Platform (VLOP). Tiktok fick sin VLOP-status i april 2023 efter att bolaget deklarerat närmare 136 miljoner månatliga användare i EU.

Om EU-kommissionen efter sin granskning visar sig ha rätt, och Tiktok sedan inte efterlever de påföljande åtgärdskraven, kan bolaget tvingas betala uppemot 6 procent av sin globala årliga omsättning.

20 februari 2024Uppdaterad 20 februari 2024Reporter Tim LefflerdataskyddFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng