EU inleder DSA-utredning av X – Musk slår tillbaka

Eu Utreder X

Foto: Adobe stock, Sciencespo

EU misstänker att sociala medieplattformen X kan ha brutit mot unionens regler. Detta gäller bland annat hanteringen av olagligt innehåll och desinformation. Nu startar EU den första utredningen under de nya teknikreglerna Digital Services Act (DSA).

Den Elon Musk-ägda plattformen X, tidigare Twitter, ska utredas av EU för deras hantering av olagligt innehåll och desinformation. Därtill menar unionen att X inte varit tillräckligt transparenta.

Utredningen handlar bland annat om spridning av hatpropaganda samt potentiellt terroristiskt och våldsamt innehåll på plattformen, kopplat till Hamas attack mot Israel i oktober. X svarade då att man raderat hundratals konton med kopplingar till Hamas.

På just X har nu EU-kommissionären Thierry Breton redogjort för de påstådda överträdelserna, och att man nu inlett en formell utredning mot plattformen. I ett svar till Thierry Breton skriver Elon Musk att “problemen med desinformation är mycket värre på andra plattformar, och att ingen är perfekt.”

Detta är första gången som EU använder den nya lagen om digitala tjänster, DSA, mot någon av de stora sociala mediebolagen. DSA infördes i augusti.

19 december 2023Uppdaterad 20 december 2023Reporter Fredrik AdolfssonEU

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng