Ny it-distansutbildning ska locka arbetskraft till norra Sverige

Tjej Sitter Framför Tre Skärmar Och Programmerar; It Ubildning, Kompetensutveckling, Af, Norrland

Med en ett år lång it-distansutbildning med tillhörande praktik i Norrbotten eller Västerbotten vill Arbetsförmedlingen tillsammans med Luleå tekniska universitet och kompetensutvecklingsföretaget Lexicon tillgodose de stora kompetensbehoven i norra Sverige. 

– Arbetslösheten i de nordligaste länen är låg samtidigt som arbetsgivare behöver arbetskraft med rätt kompetens. Den här utbildningen är en pusselbit i arbetet med att tillgodose behoven och att få arbetslösa på andra håll i landet att få jobb i norr och vilja flytta dit, säger Marie Lindbäck, nationell samordnare för utbildningen på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Över 330 personer ska redan ha sökt den 30 platser stora programmerarutbildning för fullstackutvecklare. Utbildningen riktar sig i första hand till arbetssökande med it-kompetens som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen.

Fullstackutvecklare

Fullstackutvecklaren är en mjukvaruutvecklare som har en stor bredd av kunskaper och principer inom mjukvaruutveckling. Det kan bland annat handla om att ta fram användargränssnitt, att skapa och använda databasstrukturer, och att förstå och tillgodose kundens behov och önskemål.

Som fullstackutvecklare har du kunskaper och färdigheter som gör det möjligt att designa, planera och skapa användarvänliga webbapplikationer.

Källa: Framtid.se

"Högkvalitativ utbildning"

– Det känns fantastiskt roligt men jag är inte förvånad. Det är en högkvalitativ utbildning som ger högskolepoäng och stora möjligheter till jobb inom it, säger Marie Lindbäck.

Utbildningen är dels en arbetsmarknadsutbildning utformad av Arbetsförmedlingen och Lexicon, dels en så kallad uppdragsutbildning på Luleå tekniska universitet (LTU) som ger 30 högskolepoäng.

I utbildningen ingår det som kallas arbetsplatsförlängt lärande (APL) och dessa sker hos arbetsgivare i Norrbotten och Västerbotten. Dessutom kan de studerande få hjälp av Arbetsförmedlingen att hitta boende under APL-perioden.

27 februari 2024Uppdaterad 27 februari 2024Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng