Fastighetsbolagens ökade satsningar på smart styrning

Ventilation I Vitt Tak; Smarta Fastigheter, Sverige

Trots att investeringarna har blivit färre, har fastigheter totalt sett blivit mer uppkopplade i Sverige under 2023. Det visar en ny rapport från Schneider Electric.

– Det ökande intresset för att koppla upp fastigheter har drivits på ordentligt av både pandemi och energikris. Nu har dessutom EU enats om att revidera direktivet om byggnaders energiprestanda, vilket innebär ambitiösa krav för både nya och renoverade fastigheter. Eftersom byggnader står för över en tredjedel av växthusgasutsläppen inom EU är detta helt avgörande för att nå målen om klimatneutralitet år 2050. Energieffektiviserande åtgärder, såsom att kunna reglera värme och ventilation efter behov, kommer därmed att bli ännu viktigare framöver, säger Jenny Larsson, vd på Schneider Electric i Sverige, i ett pressmeddelande.

Sedan 2021 är det smart styrning av värme och ventilation som ökat mest i svenska fastigheter – från 36 procent av tillfrågade fastighetsbolag till 68 procent som valt att satsa på tekniken.

Samtidigt visar Schneider Electrics rapport, i vilken 125 svenska fastighetsbolag får svara på frågor om smarta fastigheter, energieffektivisering och digitalisering, att färre fastighetsbolag investerat i uppkopplade lösningar de senaste åren jämfört med 2021, även om alltså den totala mängden ”uppkopplingar” ökat.

"Viktig aspekt för resenärer"

Ett bolag som valt att satsa på smarta byggnader är Swedavia.

– För oss är det väldigt viktigt att vi har ett bra klimat på våra flygplatser och framför allt tycker resenärerna att det är en viktig aspekt. Vi kan tidigare upptäcka om det är på väg att bli varmt eller om luftkvaliteten är dålig, oftast långt innan resenärerna känner det. Med hjälp av historisk trenddata kan vi dessutom förutse vilka tider på året det händer specifika saker och på så vis jobba mer i förebyggande syfte, säger Olof Andersson, ansvarig för anläggningar och system på Swedavia.

25 januari 2024Uppdaterad 25 januari 2024Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng