Molnflytt gör Sunne säkrare och smartare

Henri Eltonson, Sunne kommun.

I slutet av september flyttade Sunne stora delar av sin data till molnet. För it-chef Henric Eltonson bidrar flytten till säkrare kommunikationsvägar, samtidigt som det blir en bra plattform för utveckling av e-tjänster gentemot kommunmedborgarna.

– Det absolut viktigaste just nu är it-säkerheten i kommunen. Vi tittar ständigt på vad vi har för system och försöker slutföra det vi har påbörjat. Vi testar kontinuerligt av våra system så att allt är så säkert som det kan vara givet de resurser vi har, säger Henric Eltonson, it-chef, Sunne kommun.

Upplever du att säkerhetsfokuset har ökat det senaste året sedan Rysslands attack mot Ukraina?

– Det är klart att fokus blivit extra högt på grund av det, så är det. Och när andra kommuner dessutom drabbas ser vi att det kommer närmare oss även i Värmland. It-säkerheten bör vara i främsta rummet.

Kan ni närliggande kommuner ta hjälp av varandra?

– Absolut. Vi pratar ofta i våra it-chefsnätverk om just it-säkerhet, och delar goda erfarenheter, tankar och idéer.

Ni har också gjort en molnresa där ni gick i mål med stora delar under hösten, eller hur?

– Ja, vi har kört på ett tag och gjorde ett lyft i slutet på september när vi flyttade våra gemensamma dokument och hemkataloger till molnet.

Men lite filer finns kvar i era egna datacenter?

– Ja, så är det. Sådant som vi inte får eller bör ha i molnet.

Är det irriterande att allt inte får vara på samma ställe?

– Nej, jag tycker det är okej. Man ska känna sig trygg och säker med sina, och att det ligger på en plats som är okej. Om den är i molnet eller i källaren, det får var och en avgöra, tycker jag. Bara man känner sig trygg och säker.

Tycker du att du har fått tillräckligt med hjälp och stöd för att avgöra vad som kan vara i molnet och inte?

– Ja, men det tycker jag. Framförallt har jag kommunledningen med mig, där man tycker att det här är en viktig fråga och något vi ska ha fokus på, samtidigt som vi ska digitalisera våra verksamheter för att bli effektiva och för att hänga med.

Blir det lättare nu efter molnflytten?

– Ja, det blir det naturligtvis. Digitaliseringen blir enklare när datan går att nå oavsett var man är, och på ett säkert sätt, med tvåfaktorsautentisering exempelvis. Det skyndar på och hjälper till.

Har ni något konkret på digitaliseringsfronten som ni tittar på?

– Det är ett stort fokus idag på att få till e-tjänster mot våra medborgare, så att det blir enkelt för dem att kunna utföra sina ärenden när de har möjlighet. Det är tydligt uttalat från den politiska sidan i Sunne att det är digitalt först (men inte enbart) som gäller. Vi ska ha e-tjänster som är enkla och nåbara dygnet runt. Vi ska vara som en 24/7-verksamhet, i princip, så att medborgare kan utföra sina ärenden när det passar dem bäst.

– Ett annat stort fokus är interna e-tjänster för våra medarbetare. Vi ska försöka lägga blanketter och papper bakom oss, och istället göra så mycket som möjligt digitalt.

16 oktober 2023Uppdaterad 18 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Fredrik Kron/Voister, Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng