Arbetsförmedlingen spår: hög efterfrågan på it-jobb

Nördar Vid Ett Tangentbord; Arbetsförmedlingen, Jobb, It

Systemanalytiker, it-arkitekter och systemutvecklare är några yrken som det kommer att vara lätt att få en anställning inom, både i närtid och på sikt. Det tror Arbetsförmedlingen.

Sista ansökningsdag till högskolan är 16 oktober, och Arbetsförmedlingen menar att nu, i takt med att konjunkturen vänder, är ett bra tillfälle att läsa vidare.

– En universitets- och högskoleutbildning är viktig för att vara motståndskraftig när konjunkturen viker som i nuläget. Om man är osäker på vad man ska studera kan det vara bra att välja en bred utbildning. Då går det ofta under utbildningens gång att välja mellan flera inriktningar och man har även på arbetsmarknaden sedan större möjlighet att röra sig mellan yrken, säger John Andersson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Redan idag, och även kommande år, kan inte minst högskolekompetens inom it komma att bli extra eftertraktat. Exempel på yrken inom it är mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och it-arkitekter, och andra ingenjörsyrken. För dessa yrken tror Arbetsförmedlingen på liten konkurrens om jobben år 2026.

Hög konkurrens ser man dock inom bland annat marknadsföring, kommunikation och PR.

10 oktober 2023Uppdaterad 10 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng