Nu blir gemensam it-drift verklighet i Hälsingland

Efter många års planerande börjar det äntligen bli verklighet: sex kommuner i Hälsingland ska slå ihop sin it-drift. Vinsten för it blir minskad sårbarhet och för kommunernas verksamheter väntar en ekonomiskt smartare samverkan och stärkt säkerhet. Största lärdomen med projektet för Per Glindås och Christian Heinonen? Vikten av förstudier. 

– It-drift Hälsingland startade nog för ungefär fem år sedan. Då var det it-strateger och chefer som tillsammans såg den här visionen att sex relativt små Hälsingekommuner kunde skapa något större och få ut ett värde i att bli tryggare och säkrare och genom att slå ihop sina resurser, säger Per Glindås, it-chef, Söderhamn Nära.

– Från början tror jag att det fanns en stor tilltro att detta skulle gå att få ihop ganska snabbt, men det har varit en lång resa, som egentligen på allvar börjar nu. Vi har beslut i alla sex kommunfullmäktige och har under vintern genomfört en sorts studieresa och tittat på hur andra har gjort i andra delar av landet, och lärt oss om både svårigheter och möjligheter. Vi är mitt uppe i vår stora förstudie som ska bli klar under året så att vi vet hur vi ska gå vidare. Det är med andra ord ett stort projekt med stora möjligheter, men också stora utmaningar.

– En utmaning handlar om att projektet innebär olika saker beroende på vilken roll du har, säger Christian Heinonen, it-chef, Fiberstaden. Jag tror det är jätteviktigt med att man är ödmjuk inför sina respektive roller.

– Ja, allting måste upp till ytan, säger Per Glindås. Och det har varit ett av problemen under de här senaste fem åren, att man har haft olika uppfattning av vad det här innebär. Detta kommer ju både påverka alla it-organisationer och sammanlagt drygt 15 000 medarbetare i kommunerna.

Om ni hade kunnat göra om den här fem år långa resan, Christian Heinonen, vad hade ni gjort annorlunda, tror du?

– Man kan alltid kommunicera bättre och tydligare. Och sedan har vi en resursbrist egentligen. Det går ju otroligt mycket tid till projekten, samtidigt som vi har annat att göra om dagarna. Det är roligt och det är något vi vill göra, men vi måste säkerställa att även den nuvarande driften hålls igång.

– Utmaningen är att det är vi som måste göra huvuddelarna av projektjobbet, säger Per Glindås. Konsulter och arkitekter kan absolut hjälpa oss med vissa saker, men det är vi som måste driva på parallellt med våra andra arbetsuppgifter, och jag håller med om att det är en jättestor utmaning.

Hur ser den gemensamma it-driften ut om några år för att den långa resan ska ha varit värt det? Vad är bästa möjliga scenariot?

– Att vi får en ny samverkan, säger Christian Heinonen. Våra tekniker lär känna nya kollegor och man är inte ensam om sina specialistområden som man tidigare har varit. Sårbarheten minskar. Vi får nya kollegor och kamrater.

– Ja, ser man på oss som organisation är det en jättestor vinst, säger Per Glindås. Tekniker behöver inte känna sig ensamma. Jag tror säkert det är många idag som till exempel värjer sig för att vara frånvarande från jobbet för man vet att det inte är någon annan som kan de saker man själv kan. 

– Ser vi några år fram tror jag att den stora vinsten blir för kommunens verksamheter. Att vi bygger en gemensam plattform där vi kan börja få verksamheterna att samverka på ett annat sätt. Detta kommer vara nödvändigt både ur en ekonomisk synpunkt och ur en säkerhetssynpunkt.

Om ni vill skicka med en lärdom till någon som vill genomgå liknande stora projekt mellan kommuner, vad är det?

– Förstudie, säger Christian Heinonen.

– Precis, jag tänkte säga att jag har tre saker: förstudie, förstudie och förstudie! Gör risk- och sårbarhetsanalyser, säger Per Glindås. Ta reda på allt ni vet att ni kommer att behöva ta reda på, men ta också reda på sådant som ni inte vet idag att ni måste ta reda på. Djupdyk, och låt det hellre ta tid och gör det bra, än att jäkta iväg. Det är det absolut viktigaste, skulle jag säga.

12 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron/Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng