Nu ska AI optimera placeringen av leveransboxar

Db Schenker Iboxen

Foto: DB Schenker

Genom att utveckla ett AI-verktyg ska Iboxen, Schenker och Linköpings universitet optimera placeringen av leveransboxar i Sverige. Förhoppningen med projektet är att minska påverkan på miljön och att det ska bli smidigare att hämta paket. 

– Genom att uppmuntra fler att använda leveransboxar i stället för egen bil och genom att optimera logistikkedjan kan projektet ha långtgående positiva effekter för samhället och miljön, säger Johan Edstav, chef för samhällskontakter och hållbarhet på Iboxen.

En inledande förstudie har visat att det är möjligt att med hjälp av AI förbättra placeringen av leveransboxar. Nu går man i en fördjupad förstudie för att förändra hur boxarna positioneras i relation till befintliga ombud och människors rörelsemönster i städer. 

"E-handeln har för dåligt rykte"

Johan Edstav menar att ett utvecklat leveranssystem kan ha positiva effekter både för konsumenter och miljön. 

– E-handeln har ett lite oförtjänt dåligt rykte om att ha stor miljöpåverkan. Och det är för att folk inte ser helheten. Om du sätter dig i en bil och kör till köpcentret för att köpa jackan är det en extra transport, och jackan har även transporterats till butiken. En optimerad e-handel kommer innebära färre transporter, säger han. 

Verktyget kommer både att användas för att placera nya boxar och för omlokalisering av befintliga boxar. 

Projektet som leds av Iboxen, Schenker och Linköpings universitet har fått ekonomiskt stöd av forskningsnätverket Closer. 

29 augusti 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng