AI-modell sållar mejl åt Bolagsverket

Ai Sorterar Mejl Bolagsverket

Foto: Adobe Stock

Bolagsverket har utvecklat en AI-modell som tar hand om inkommande mejl. Modellen sorterar nu 60 procent av det som skickas till den generella inkorgen, vilket skapar tid för annat för myndighetens anställda. 

– Vissa perioder kan man få sitta en hel arbetsdag med inkorgen. Nu kan vi lägga tid på andra viktiga saker, säger Johan Nyman, utvecklingsspecialist och en av personerna som tar hand om inkommande mejl och post på Bolagsverket, i ett pressmeddelande. 

Dagligen kommer cirka 500 mejl till Bolagsverkets generella inkorg. Tidigare har sju medarbetare haft rullande schema på att läsa och vidarebefordra dessa mejl till rätt ställe inom myndigheten. 

Detta fick AI-hubben reda på, vilket är det team inom Bolagsverket som leder myndighetens AI-satsning. Då började man utveckla en AI-modell för att underlätta för de anställda. 

Letar nyckelfraser

AI-modellen fungerar så att den läser innehållet i mejlet, och upptäcker om det innehåller några specifika nyckelfraser eller ord. Om det inte finns någon nyckelfras granskas hela innehållet och AI:n gör en bedömning utifrån hur en medarbetare har gjort tidigare.

AI-hubben har programmerat modellen med vad som är rätt och fel, och den måste vara 95 procent säker på att mejlet skickas till rätt ställe eller person. Därtill har modellen tränat på att läsa av 40 000 mejl, och lärt sig hur den ska göra. I dagsläget sorterar AI-modellen 60 procent av alla mejl som kommer till Bolagsverkets generella inkorg. 

– Det är häftigt att maskiner kan lära sig utifrån exempel. Vi visar upp ett exempel, så här ska du göra, och så här ska du inte göra. Så lär den sig det, säger Hugo Labraaten, utvecklare på Bolagsverket.

5 juni 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng