Digital innovation utforskas i nya pilotprojekt

Iot På Linné

Foto: Adobe Stock, Linnéuniversitetet

Teknik som möjliggör ökad automatisering och effektivisering av olika processer ska hjälpa små och medelstora företag att utvecklas i Linnéregionen. I ett pilotprojekt, lanserat av Linnéuniversitetets IoT-lab, kommer fyra företag få hjälp att utveckla sina affärsmodeller med Internet of Things.

Linnéuniversitetets IoT-lab ska under kommande sex månader lansera fyra nya pilotprojekt i syfte att hjälpa små och medelstora företag att utforska digital innovation. Företagen som kommer att medverka i projektet är Kallskänken, Ölands Köksmejeri, C3C Engineering AB och Astrid Lindgrens Värld.

I samarbete med IoT-labbet kommer företagen att utforska Internet of Things (IoT), en teknik som ansluter fysiska enheter som tidigare inte varit uppkopplade, vilket i sin tur möjliggör kommunikation både mellan enheter och med nätet. För företagen kommer tekniken att innebära nya möjligheter inom allt ifrån hållbar matlagning, resurseffektiv produktion och förbättrade skyddslösningar till miljövänliga besöksupplevelser.

– Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med dessa företag och dela med oss av vår kunskap och våra resurser inom IoT-området. Vi är övertygade om att IoT-teknik kan hjälpa dem att utvecklas och förändra sina verksamheter på ett positivt sätt, säger Fredrik Ahlgren, universitetslektor i datavetenskap och ansvarig för IoT-labbet på Linnéuniversitetet, i ett pressmeddelande. 

Applicerbart inom många branscher

Linnéuniversitetets IoT-lab hjälper företag att öka sin tillväxt genom innovation, med målsättningen att utveckla ett ekosystem av Internet of Things i Linnéregionen. Tekniken hjälper bland annat företag att bli mer energieffektiva, optimera lagerhantering, övervaka olika processer samt förbättra kundupplevelser och dra ned på matsvinn.

– Idéerna finns faktiskt oftast ute hos företagen redan. Kort sagt kan man säga att IoT är en teknik som har potential inom så gott som alla branscher, vilket gör det till ett spännande och applicerbart teknikområde, säger Fredrik Ahlgren.

9 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Frida JohanssonIoT

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng