Abonnemangstjänst ska förse äldre med mat och gemenskap

Jamila Boccaccio; Äldre Dam Som Äter; Äldrevård, Omsorg, App, Matkasse

Jamila Boccaccio tar emot pris i innovationstävlingen Jagharenidé.nu (t.v.). Foto: Privat, Adobestock

Ensamhet och näringsfattig mat är förödande för åldrande människor. Därför hoppas sjuksköterskan Jamila Boccaccio att hennes koncept, som både förser äldre med trygga smaker och med digitalt umgänge, inom sju år i princip ska kunna ordineras på recept. Hennes idé kommer att börja realiseras under hösten, på Dalarna Science Park. 

– Det behövs mer inspiration i vårdsektorn. Vi ser hur just inspiration är en viktig del i många andra branscher, som it- och finansbranschen, och ett av mina mål är att visa även vårdbranschen att det går att följa sin dröm, säger Jamila Boccaccio, sjuksköterska på Västmanlands sjukhus i Fagersta.

Matkasse för en äldre generation

Jamila Boccaccio har just nu en bemanningsanställning för att på så sätt få mer tid över för sitt senaste projekt och dröm: Abonnemangstjänsten Mat och sällskap för äldre. Den är tänkt att fungera dels som en inspirerande matkasse anpassad för en äldre generation, dels som ett sätt för dessa personer att kunna mötas digitalt via en leasad surfplatta.

För sin idé har Jamila Boccaccio erhållit ett startkapital om 75 000 kronor, via sajten jagharenidé.nu, som drivs i ett samarbete mellan Dalarna Science Park (DSP) och Sparbanksstiftelsen Dalarna.

– Under våren kommer jag bland annat att få hjälp med paketering och marknadsföring, och jag har gjort en plan i form av en Business Model Canvas (BMC). I höst kommer jag att göra mitt insteg på DSP, och ingå i ett nätverk med många aktörer som kan vara behjälpliga i själva företagsresan med att söka kapital med mera.

Gemenskapen runt måltider viktig

Jamila Boccaccio beskriver en barndom där äldre familjemedlemmar alltid betytt otroligt mycket, och har på känn att det har bidragit till hennes nuvarande engagemang.

Med en pappa från Italien har hon fått med sig en kultur som lägger stor vikt vid matlagning och måltider. Och det var det, tillsammans med många vakennätter som småbarnsförälder, som delvis gav henne idéen om att skapa ett mat- och sällskapssammanhang för äldre.

Vi behöver ta oss tiden att lära av äldre, och ta del av deras fantastiska kunskaper och erfarenheter.

– Jag insåg att många av de äldre människor jag har träffat i livet har samma relation som jag har till mat, det vill säga att det är något betydelsefullt och något som man gärna samlas kring, och som får tar tid. Därför började jag spåna runt ett slags måltidsabonnemang med trygga smaker som väcker minnen, säger hon.

Ensamhet och näringsbrist en ond spiral

Hon beskriver hur just bristen på näringsrik mat i kombination med ensamhet dessutom är en av de största faktorerna till att äldre människor far illa och behöver uppsöka vård.

Det kan börja med att en äldre person känner sig ensam, börjar äta mindre och får problem med sömn vilket leder till medicinering, eller, om det vill sig illa, till en fallolycka. Personen får åka ambulans och spendera tid på sjukhus, vilket enligt Jamila Boccaccio i förlängningen kan leda till att personen blir än mer isolerad och ensam när hen väl kommer hem. 

Jamilas Bok Innerligt

Jamila Boccaccios bok "Innerligt", som är baserad på hennes föreläsningar.

– Ensamhet och undernäring går hand i hand och kan många gånger kasta in dig i en ond spiral. Därför vill jag hjälpa dessa människor att kunna förlänga sina år hemma, med mer sällskap. Till måltidskassen får du en digital platta med färdiginstallerade appar som gör att du under måltiden kan checka in vid olika digitala bord med olika teman, som exempelvis politik och diskussion. Det kan också vara ett sätt för andra familjemedlemmar att hålla kontakten med familjens äldre generation på ett nytt sätt.

En vanlig invändning mot projektet är att äldre människor inte skulle vara så digitala. Men där slår Jamila Boccaccio ifrån sig.

– Vi får inte tänka så lågt om någon bara för att man är äldre. Vi vet ju att många i den här generationen redan vänder sig till Facebook. Jag tänker att om man ger dem möjligheten och om det finns en inneboende nyfikenhet, kommer många att testa och lära sig. Det kan till och med bli så att du hittar en ny anledning att stiga upp på morgonen när du kan träffa nya vänner.

Ta vara på den äldre befolkningen

Att alla ska kunna leva och njuta livet ut och ha möjlighet att vara del av ett sammanhang. Det är en del av Jamila Boccaccios drivkraft, som hon beskriver som sin ”inre gnista” och som gör henne ”självförsörjande på energi”.

Jag vill hjälpa dessa människor att förlänga sina år hemma, med mer sällskap.

Det var bland annat denna drivkraft som ledde henne till att börja föreläsa och senare skriva en bok om hur vi bör ta vara på vår äldre befolkning och lära av dem.

– De har levt ett helt liv och har så mycket att lära oss. Vi är bara gröngölingar i sammanhanget. Vi behöver ta oss tiden att ta del av deras fantastiska kunskaper och erfarenheter, säger hon.

Hur ser framtiden ut och vad har du för tidslinje för projektet?

– Framöver ser jag framför mig hur det i appen också går att inkludera lärorika videoklipp och föreläsningar, typ TED Talks, för den som vill lära sig nya saker. Kanske går det också att ta hjälp av AI för att be om uppläsning från tidningar med mera. Min dröm är att detta inom ungefär sju år är det primära valet på marknaden för matdistribution kombinerat med gemenskap för äldre, och att det till och med skulle kunna ordineras som recept inom primärvården.

3 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LeffleromsorgFoto Privat, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng