Postnord testar AI-baserade kameror och glasögon

Postnord Använder AI

Foto: Postnord

Postnord satsar på AI för att effektivisera logistiken, underlätta för medarbetare och öka hållbarheten. En kamerabaserad AI-lösning mäter lastytan i samtliga Postnords fordon, och smarta glasögon skannar streckkoder på paket och informerar hur det ska sorteras.

En av Postnords nyheter är en kamerabaserad AI-lösning som automatiskt mäter hur fullt varje fordon är. Kameran skannar av lastytan för samtliga transportfordon och Postnord kan därigenom få bättre data över hur effektivt fordonen är packade. Detta ska spara arbete för personalen och minska antalet onödiga körningar.

– Det är som Tetris. Genom att snabbt och automatiskt ge våra medarbetare information om hur mycket vi lastar, kan vi minska utrymmesförlusterna och öka effektiviteten i varje transportfordon. Tidigare var registreringen helt manuell, men nu är den automatiserad, vilket innebär att vi kan minska kostnader och klimatavtryck samtidigt som vi underlättar för medarbetare och ledning i terminalerna, säger Mathias Krümmel, vd på Postnord Sverige, via ett pressmeddelande. 

Smarta glasögon frigör händer

Fraktjätten testar även smarta glasögon med inbyggd AI och mikrofon. Glasögonen skannar streckkoder på paket och informerar omedelbart medarbetarna om hur den skannade artikeln ska sorteras. Därigenom ersätter glasögonen traditionella handhållna skannrar, vilket frigör båda händerna och kan göra pakethanteringen mer ergonomisk och effektiv.

– Vi arbetar ständigt med att utveckla vår verksamhet för att underlätta för alla våra medarbetare. Dessutom strävar vi efter att vara en föregångare inom hållbar logistik och ser AI som en viktig del i att nå våra mål. De lösningar vi väljer att införa är noggrant utvalda för att möta de utmaningar som vår bransch står inför, både nu och i framtiden, säger Mathias Krümmel.

24 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssontransport, AI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng