Drönare ska krissäkra glesbygdens livsmedelsleveranser

Västerbotten Skog Foto Från Drönare

Foto: Adobestock.

Kan autonoma drönare lösa glesbygdens behov av hållbara transporter och krissäkra Sveriges livsmedelsproduktion? Region Västerbotten leder nu ett nytt projekt som ska reda ut om detta är möjligt.

I drönarprojektet ska två transporttjänster utvecklas. Den första är en paketleveranstjänst ämnad för privatpersoner och den andra är en premiumtjänst för företag och offentliga aktörer. Autonoma, eldrivna drönare ska utgå från busstationer och flyga ut paket och gods. Leveranserna ska kunna ske på sträckor längre än 100 kilometer, vilket ska göra det möjligt för de allra flesta personerna att använda tjänsterna.

Projektet som leds av bland annat Region Västerbotten har beviljats 3,5 miljoner kronor från Trafikverket. I det första skedet ska tjänsterna utvecklas för Västerbottens inland, och det finns förväntningar på både minskade utsläpp av växthusgaser och billigare transporter.

– Det här transportsystemet blir det första i sitt slag i världen. Projektets ambition är att transporttjänsterna ska kunna lanseras i Västerbotten under början av 2025 och sedan kunna stå som modell för transporter i hela Europas landsbygder, säger Pia Kristiansson på Region Västerbotten.

Viktigt för civila försvaret

Drönartransporterna kan omfatta alltifrån paketleveranser till distribution av läkemedel och annat gods till mer omfattande livsmedelsleveranser.

– Det handlar om krisberedskap och civilförsvar, kort och gott. För att vid en kris kunna hantera utbrott av djursmittor och garantera inhemsk produktion av kött, mjölk, ägg och andra livsmedel är det viktigt med robusta system för snabba transporter även i glesbygden, säger Öjar Melefors, säkerhetsexpert vid Statens veterinärmedicinska anstalt, som också deltar i projektet.

Det finns dock vissa utmaningar som måste lösas för att de autonoma transporterna ska fungera. Enligt Region Västerbotten skulle Transportstyrelsens flygtillståndsgivning behöva digitaliseras som i Danmark där ett flygtillstånd går att få på några sekunder – i Sverige tar ett tillstånd flera veckor. Därutöver har drönartransporter, likt vanliga flyg, problem med isbildning och underkylt regn.

Källa: Region Västerbotten

27 februari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondrönare

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng