Italien förbjuder ChatGPT

Italiensk Flagga Och Chatgpt På Telefon Med Rött Kryss Över; Ai, Chatgpt, Förbud, Gdpr

Italiens dataskyddsmyndighet har beordrat att ChatGPT blockeras i landet. Orsaken är att man misstänker att verktyget potentiellt kan bryta mot GDPR.

– OpenAI saknar en rättslig grund för att motivera massinsamlingen och lagringen av personuppgifter som ”tränar” algoritmerna i ChatGPT. Företaget bearbetar också data på ett felaktigt sätt, säger Italiens dataskyddsmyndighet myndigheten i ett uttalande, enligt politiknyhetssajten Politico, och tillägger att OpenAI inte heller verifierar användarnas ålder och därmed utsätter "mindreåriga för helt olämpliga svar i förhållande till deras utvecklingsgrad och självmedvetenhet."

Blockeras omedelbart

Den italienska dataskyddsmyndigheten har meddelat att man omedelbart kommer att blockera och undersöka hur OpenAI, det amerikanska företaget bakom den populära artificiella chattbotten ChatGPT,  behandlar data från italienska användare.

Blocken ska enligt Politico vara tillfällig tills företaget respekterar EU:s dataskyddsförordning, och gör enligt Reuters Italien till det första västerländska landet att vidta åtgärder mot en chatbot som drivs av artificiell intelligens.

Förbudet kommer samtidigt som många techexperter och AI-forskare i förra veckan skrev under ett öppet brev som manade till en sex månader lång utvecklingspaus av liknande AI-program.

Enligt den italienska myndigheten drabbades ChatGPT dessutom under förra veckan av ett dataintrång som exponerade användarnas konversationer och betalningsinformation.

Italiens vice stadsminister kritisk

Matteo Salvini, ledare för regeringskoalitionens League-parti samt transportminister och vice stadsminister, kritiserar dock dataskyddsmyndighetens beslut, och skriver enligt Reuters på Instagram att han anser att beslutet från tillsynsmyndigheten ”är oproportionerligt” och ett ”hyckleri” eftersom ”integritetsproblem i princip berör alla onlinetjänster”.

Han tror också att förbudet kan skada affärsverksamheter och innovation i Italien.

– Varje teknisk revolution medför stora förändringar, risker och möjligheter. Det är rätt att kontrollera och reglera genom ett internationellt samarbete mellan regleringsmyndigheter och lagstiftare, men det kan inte blockeras, skriver han.

OpenAI 20 dagar på sig

OpenAI:s europeiska representant har nu enligt Politico 20 dagar på sig att kommunicera hur företaget planerar att följa EU:s integritetsregler. Annars riskerar man en bötesbeläggning på upp till 4 procent av sin globala omsättning.

Tillsvidare har OpenAI stängt av åtkomsten till ChatGPT i Italien men bolaget är inte överens med den italienska myndighetens slutsatser, och skriver att man ”ser fram emot att arbeta nära den italienska dataskyddsmyndigheten med utbildning om hur systemet är uppbyggt och hur det används”.

– Vi tror att vi följer GDPR och andra integritetslagar", säger talespersonen i ett skriftligt svar till Politico.

Samtidigt twittrar OpenAI:s vd att man lämnar över till den italienska regeringen att avgöra frågan, och tillägger att ”Italien är ett av mina favoritländer och jag ser fram emot att besöka det snart igen.”

3 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng