App försvårar för AI att kopiera konstnärer

Generativ Ai Konst

Nu ska det blir svårare för generativa AI-modeller att kopiera konstnärer. Foto: Adobestock

Gratis-appen Glaze ska försvåra för generativa AI-modeller att använda sig av originalkonst för att skapa liknande konst. Det är forskare vid University of Chicago som tagit fram verktyget.

Appen placerar ett nästan osynligt lager, med ett helt annat motiv, ovanpå originalkonsten. Därigenom kan inte AI-modellerna läsa av konstverken korrekt, och det blir svårt att skapa konst som liknar den specifika konstnärens stil. 

Enligt Ben Zhao, som leder forskningsprojektet, handlar mycket om att förstå hur AI-modellen uppfattar den konstnärliga stilen och därefter förvränga det, utan att det påverkar det visuella i vad vi människor ser.

– Eftersom dessa två världar är så olika kan vi faktiskt åstadkomma både en betydande förvrängning i maskininlärningsperspektivet och en minimal förvrängning i det visuella perspektivet som vi människor har, säger han till Techcrunch

Appen finns ännu bara i en betaversion.

20 mars 2023 Reporter Fredrik Adolfsson digit, AI

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Stäng