Stockholmspolisen börjar drönarbevaka 42 områden

Polisbil Vid Plattan Och Drönare Över Stockholm

Foto: Adobestock, Mostphotos

Polisen i Region Stockholm ska med hjälp av drönare kamerabevaka 42 områden. Bevakningen kommer att ske i både förorter och i centrala Stockholm med syfte att minska brottsligheten och öka tryggheten på ställen där det tidigare har begåtts grova våldsbrott i nätverksmiljö.

Genom att kamerabevaka från luften kommer vi kunna övervaka platser på ett mer dynamiskt sätt utifrån underrättelser och analyser av brottsligheten. Vi kommer dessutom kunna lokalisera och identifiera gärningspersoner som begår brott och även bidra till förundersökningar i syfte att nå ökad lagföring, säger Hanna Paradis, kommenderingschef.

Beslutet innebär att 42 områden vid behov kan kamerabevakas med drönare till och med 31 maj i år. Detta gäller bland annat i förorter som Rinkeby, Tensta och Husby men även i centrala Stockholm i områden som Fridhemsplan, Kungsträdgården och Odenplan.

Polisen har bedömt att “de områden som kan kamerabevakas är sådana platser som är brottsutsatta eller där det av särskild anledning finns risk för angrepp på någon livs, hälsa, trygghet eller egendom.” En bedömning som bland annat gjorts “utifrån de händelser med skjutningar, sprängningar eller andra grova brott som har skett i närtid i de berörda områdena.”

Intresset att bevaka väger tyngre än personliga integriteten

Drönarbevakningen kommer främst att ske på hög höjd för att få en områdesöverblick. Därmed kommer de flesta personer som träffas av bevakningen inte gå att identifiera, vilket enligt polisen avsevärt ska minska intrånget i den personliga integriteten.

Mot bakgrund av detta har Polismyndigheten gjort bedömningen att intresset av att drönarbevaka de aktuella områdena väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli bevakad.

Källa: Polisen

28 februari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondrönare, polisen

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng