Tufft för Apple i Kina – förlorar en miljard i veckan

Baksida På Iphone, Made In China

Made in China blir snart Made in India? Foto: Adobestock

De kostsamma covid-relaterade protesterna runt Apples produktionsanläggningar i centrala Kina, där bland annat Iphone 14 tillverkas, har fått bolaget att intressera sig än mer för Indien som ny produktionsplats. Samtidigt breder missnöjet mot Pekings sätt att hantera covidrestriktioner i allmänhet ut sig i landet.

– För varje vecka som dessa anläggningar håller stängt beräknas Apple förlora en miljard dollar på förlorad Iphone-försäljning. Redan nu beräknas fem procent av Iphone 14-försäljningen att ha gått förlorat på grund av den här brutala nedstängningen, säger Daniel Ives, managing director på Wedbush Securities, till CNN.

Protesterna i Zhengzhou startade i tisdags i förra veckan efter att delar av arbetsstyrkan lämnat fabrikerna, som ägs av den taiwanesiska tillverkaren Foxconn, på grund av rädsla för spridning av covid. Då utlovades nämligen en bonus till de som stannade kvar och arbetade. En utfästelse som sedan drogs tillbaka.

Senare under veckan bad Foxconn om ursäkt och hävdade att det handlade om ett tekniskt fel som gjorde att utbetalningarna uteblev.

Påverkat 10 procent av den globala produktionen

Ming-Chi Kuo, anlytiker på TF International Securities, skriver på Twitter att nästan 10 procent av den globala Iphone-produktionen har påverkats i kölvattnet av upploppen. Inte så konstigt när det handlar om en arbetsstyrka på 200 000 man som helt eller delvis protesterar mot sin arbetsgivare.

Lägg på detta, att det tidigare under hösten rapporterades om covid-utbrott vid samma anläggning, vilket också påverkade Iphone-produktionen.

– Vi tror att detta kommer leda till att Apple Stores kommer att ha 25-30 procent färre telefoner av den nya modellen, nu Iphone 14 Pro, än tidigare decembermånader, säger Daniel Ives.

Sneglar mer mot Indien

Upploppen har gett ytterligare vatten på Foxconns kvarn om att börja snegla mer och mer mot Indien som den nya huvudmarknaden att tillverka Iphones på. Ett sådant steg mot togs redan i september när Apple meddelade att man börjat producera Iphone 14 i Indien.

Ming-Chi Kuo tror att det långsiktiga målet är att kunna skeppa 40-45% av alla nytillverkade Iphones från Indien, jämfört med dagens knappa 4 procent.

Covid-upplopp

Protesterna i Zhengzhou sammanfaller dessutom nu med vidare protester i Kina mot covid-restriktioner i allmänhet.

Efter att ett tio människor omkommit i en brand i en byggnad i staden Urumqi, delvis, tror många, som en effekt av att blåljus-fordon inte kunnat komma till på grund restriktioner, har protester ägt rum i flera av Kinas stora städer, där man vädrar sitt missnöje med de utdragna och godtyckliga nedstängningarna i landet.

Hur detta kommer att påverka produktionen av teknik i allmänhet återstår att se.

Källa: CNN, The Atlantic, BBC

29 november 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng