Molnet rusar – marknaden värd 600 miljarder dollar 2023

Gartner Analys Om Molnet

Foto: Adobestock

De globala investeringarna i publika molntjänster kommer att växa med över 20 procent 2023, och nå ett värde av nästan 600 miljarder dollar. Siffran för 2022 väntas landa på 490 miljarder dollar.

Nuvarande inflationstryck och makroekonomiska förhållanden har en push-and-pull-effekt på molninvesteringarna. Molnet kommer att fortsätta vara en garant för säkerhet och innovation, och genom dess smidighet stödja tillväxt under osäkra tider. Dock kan ju verksamheter endast spendera vad de har tillgång till, så investeringarna kan minska om de totala it-budgetarna krymper, säger Sid Nag, vice president analyst på Gartner.

Infrastructure-as-a-service (IaaS) förväntas växa mest under det kommande året, närmare bestämt med 29,8 procent, och nå ett värde av 150 miljarder dollar.

IaaS kommer att fortsätta växa när verksamheter accelererar initiativen i att modernisera sin it för att på så sätt minimera risker och optimera kostnader, säger Sid Nag.

Tuffare för PaaS och SaaS

Gartner tror att platform-as-a-service (PaaS) och software-as-a-service (SaaS) kommer att påverkas mest av den ökade inflationen, men båda segmenten kommer likväl att se fortsatt tillväxt. Det största segmentet av alla, SaaS, kommer att växa med 16 procent och nå ett marknadsvärde av 195 miljarder dollar, medan PaaS lär växa med 23 procent och nå ett värde av 136 miljarder dollar.

Sammanlagt förväntas investeringarna i publika molntjänster landa på 591,8 miljarder dollar 2023.

Att flytta verksamheten till molnet minskar också kapitalutgifterna genom att man förlänger utläggen över en prenumerationsperiod. Detta kan vara en viktig fördel i en tillvaro där kapital kan vara avgörande för att upprätthålla verksamheten, säger Sid Nag.

Källa: Gartner

4 november 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit, moln

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng