Voister förklarar

Vad är IaaS, PaaS och SaaS, och vilka är skillnaderna?

Iaas Paas Saas

SaaS, PaaS och IaaS påminner om olika sätt att äta pizza på, hemlevererad, på restaurang eller hemmagjord utifrån ett pizza-kit.

När vi pratar om molntjänster dyker ofta begreppen SaaS, IaaS och PaaS upp, vilket ibland kan vara en aning förvirrande. Voister förklarar vad begreppen betyder, vilka skillnaderna är och varför det påminner om olika sätt att köpa pizza.

För företag kan molntjänster innebära effektivare arbete när all information kan samlas på ett ställe. Medarbetare kan arbeta mer flexibelt, eftersom molnet gör det lättare att ha tillgång till all data både på kontoret och hemifrån. Molntjänster innebär kortfattat att du hyr dataresurser, och för miljön är det bättre att hyra än att köpa. Molntjänster anpassar sig efter ditt användande och kräver även mindre energiförbrukning än externa serverhallar. Det beror på att densiteten i molnet är högre, fler användare kan använda samma resurser. Men det finns olika sorters molntjänster som IaaS, PaaS och SaaS, och de ska vi förklara nu. 

Vad är IaaS? 

IaaS, det vill säga infrastruktur som tjänst, innebär att du som beställare har ansvar över betydligt fler delar än om du kör PaaS eller SaaS. Här handlar det om infrastrukturen och kan förklaras som ett lager av hårdvara och nätverk. Leverantören står för virtualisering, server, lagring och nätverk medan du som beställare har ansvar över applikationer, körtider, integrationsmjukvaror och data. 

En fördel med IaaS är flexibiliteten då du kan välja vad du vill köra och ha total kontroll över infrastrukturen. IaaS passar verksamheter i alla olika storlekar. Exempel på IaaS-plattformar är Google Compute Engine, Microsoft Azure och Amazon Web Services, men på plattformarna Azure och AWS kan du även konsumera PaaS och SaaS.

Vad är PaaS? 

PaaS, plattform som tjänst, används främst för applikationer. PaaS är oftast byggt ovanpå en IaaS-plattform, här får utvecklare möjligheten att skapa och anpassa applikationer i molnet. PaaS innebär att leverantören även ansvarar för mjukvaran och du som beställare är bara en konsument av plattformen. Leverantören ansvarar även för att tjänsten skalar upp och ned utifrån ditt behov. PaaS passar företag som vill bygga sina egna applikationer utan att de behöver bli alltför involverade i tekniska aspekter av servrar, databaser och nätverk. Exempel på PaaS-lösningar är AKS, Azure Kubernetes Service, AWS Elastic Beanstalk och Google App Engine. 

Vad är SaaS? 

SaaS är mer en helhetsupplevelse. SaaS-plattformar gör mjukvara tillgängligt för användare, oftast mot en månadsbetalning. Du behöver inte installera eller köra applikationer på din dator, utan tjänsterna konsumeras oftast över internet och oberoende av vilken sorts enhet du använder. 

Som kund beställer du i stort sett vad du önskar, betalar för det du behöver och leverantören har hand om resten, vilket kan handla om alltifrån uppdateringar, applikationer, nätverk, lagring och skalbarhet. Här har du mindre kontroll över tjänsterna vilket gör dem mindre skräddarsydda efter dina specifika behov. SaaS kan bland annat passa bra för mindre företag som inte vill fokusera på server, hårdvara och mjukvara. Plattformarna är oftast väl lämpade för samarbeten och är anpassade för både dator och mobilanvändande. Exempel på SaaS-tjänster är Google Apps, Salesforce och Dropbox.

IaaS, PaaS och SaaS som en pizza

Man kan illustrera IaaS, PaaS, SaaS och on-prem med olika sätt vi äter pizza på. SaaS går att likställas med att äta på restaurang där restaurangen ansvarar över allt som pizzadeg, tomatsås, tillbehör och tillagning. Som gäst får du allt serverat, men du kan bara beställa det som finns på menyn.

PaaS är mer som att beställa hem en pizza och få den levererad och därefter kan du välja bestick, tallrikar, hur du vill servera pizzan, var du ska äta den och vilka tillbehör du vill ha. Du får mer frihet men du kan inte bestämma allt, till exempel bestämmer restaurangen hur pizzan ska levereras till dig. 

IaaS är som att göra en egen pizza utifrån det pizza-kit du köpt. Du har stor valfrihet, kombinerar själv ingredienserna och ansvarar för att den tillagas men du kan inte påverka exakt allt, eftersom vissa saker, som exempelvis tomatsås och pizzadeg, kommer från matbutiken.

Vid en egen on prem-miljö är du själv ansvarig för allt. Du gör pizzan från grunden med dina egna råvaror och du behöver ha koll på deg, tomatsås, recept och ingredienser. 

Varje alternativ har sina för- och nackdelar, men oavsett om du letar efter en plattform att bygga applikationer på eller en plattform där du har full kontroll över infrastrukturen, så finns det många alternativ på marknaden. Ett tips är att se över dina behov och sedan välja det som passar dig bäst. 

18 augusti 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonVoister förklararFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng