Den digitala arbetsmiljön – it-avdelningens nya ansvar?

Kvinna Sitter Vid Dator Och Skriver Mot Rosa Bakgrund

Nästan hälften av alla svenska chefer anser att it-avdelningen, till skillnad från till exempel HR, ansvarar för den digitala arbetsmiljön. Det visar en ny Sifo-undersökning från teknik- och telekombolaget Globalconnect.

– I takt med den digitala omställningen har arbetsuppgifterna för it-avdelningen ökat lavinartat. När arbetsmiljön blir mer digital tenderar riktlinjer och policys som annars faller på HR istället hamna på it-chefens bord, säger Henrik Hammarström, i ett pressmeddelande.

Rapporten It-chefens omöjliga uppdrag från Globalconnect baseras på intervjuer med 300 it-chefer och 225 chefer inom HR, ekonomi, marknad samd VD:ar inom både privat och offentlig sektor. Sammantaget visar den att ansvaret för att säkerställa en god arbetsmiljö verkar ha blivit mer flytande, och att det ofta hamnar på it-avdelningen.

Glidit från HR till it

45 procent av de tillfrågade anser att det är it-avdelningen som bär huvudansvaret för att skapa en bra digital arbetsmiljö, till skillnad mot enbart 11 procent som tycker att detta ansvar ligger på HR-avdelningens bord.

– Vi möter it-chefer vars arbetssituation förändrats drastiskt i och med pandemin. De vittnar om att ansvaret kring arbetsmiljön glidit från HR till it-avdelningen. Att så många som 45 procent av övriga chefer anser att it har huvudansvaret för den digitala arbetsmiljön, hade vi aldrig kunnat gissa. Det visar betydelsen av att lyfta frågan hela vägen till ledningsgruppen, fortsätter Henrik Hammarström.

Dålig förståelse och brandsläckning

Samtidigt menar nästan 6 av 10 it-chefer att medarbetare inte verkar ha tillräcklig förståelse för vad it-avdelningen egentligen gör, och nästan hälften av dessa it-chefer anser att de får lägga mer tid på att släcka bränder än att utveckla verksamheten.

– Uppenbarligen diskuteras inte den digitala arbetsmiljön tillräckligt i företagens ledningar. Det är förvånande, med tanke på hur strategiskt viktig det är utifrån flera aspekter och riskerna att det bidrar negativt på flera plan, säger Henrik Hammarström.

Källa: Globalconnect

10 november 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng