Verisure växlar upp tempot med devops

Verisures Arlo Video Doorbell och it-chef Daniel Nilsson. Foto: Verisure, Fredrik Kron/Voister

Verisure, tidigare Securitas Direct, utvecklar larmsystem från ax till limpa. För att bli mer snabbfotade satsar bolaget helhjärtat på devops-metoden och kan nu släppa ny kod i olika utvecklingsprojekt varje vecka. 

– På Verisure utvecklar vi larmsystem själva, vilket är ganska unikt eftersom det innebär att vi äger hela vertikalen, från hårdvara till sälj, installation och övervakning. Det vi arbetar med just nu är att få utvecklingsteamen att jobba snabbare. När jag kom hit hade vi separata operations- och utvecklingsverksamheter. Nu har det blivit mer fokus på devops så att teamen kan arbeta närmare varandra, för att bli snabbare helt enkelt, säger Daniel Nilsson, it-chef, Verisure.

Hur går det arbetet?

– Till att börja med behövs en arkitektur och en plattform som stödjer det, och där har vi fokuserat på mikrotjänster. Då kan vi skapa mindre paket som ska ha färre beroenden och som därmed gör det lättare för våra team att sjösätta ändringar ut till produktionsmiljöerna. När vi började hade vi publiceringar en gång i månaden, men nu har vi möjlighet att släppa ny kod en gång i veckan.

Går det olika snabbt beroende på vad som utvecklas?

– Ja, det är en väldig skillnad mellan att bygga lösningar för webbshoppen eller i appen, mot att bygga för larmsystem, rökdetektorer och SOS-funktioner. Där måste vi ha mycket mera testning.

Vilka är era största utmaningar framöver?

– Det som vi har pratat mycket om här på Bootcamp, det vill säga rekrytering. Det är väldigt svårt att hitta folk från Linköping och Malmö till Madrid. Nästa del är att bygga de här små teamen som kan arbeta självständigt och bli snabba och komma med nya innovationer till kunderna.

Hur ser ert bolag ut om ett år?

– Vi har kommit längre i vår devopstranformation med samplanering mellan teamen och bättre fokus i leveranserna. Vi har rullat ut nya innovativa funktioner i appen. Och några år framåt kanske vi har ändrat vår arkitektur till att ta bort de stora legacy-systemen eller monoliterna och har ännu mer mikrotjänster, och är därmed ännu snabbare.

10 juni 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonDevopsFoto Fredrik Kron/Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng