Kursen rak med 3d-printad kajak

3D Printad Kajak I Vatten

Teamet på Rise. Foto: Göteborgs kanotförening

Tillsammans med Rise har den svenska kajaktillverkaren Melker of Sweden 3d-printat en kajak gjord av återvunnen plast och träfiber i ett helt stycke. Det är den första i sitt slag i världen.

– Mixen är oerhört intressant. En ny slags träfiber från Biofiber Tech gör att vi kan använda biobaserad råvara och uppcykla återvunnen plast som sällan används i produkter med hög kravbild. 3D-printing i ett stycke innebär en snabb, flexibel och kostnadseffektiv tillverkning. Tekniken öppnar för mer designfrihet och en kundanpassad produktion. Vi ser den som en självklar del i en biobaserad och cirkulär tillverkning av vattensportprodukter, säger Pelle Stafshede, CEO Melker of Sweden, i ett pressmeddelande.

Träfiber gjorde den lätt och slittålig

Först testade Melker of Sweden och Rise att skriva ut en kajak av enbart återvunnen plast, men med något bristfälliga resultat. Efter att ha förstärkt med ytbehandlad träfiber blev kajaken både slittålig  och lätt.

– Biokompositer som den här gör att vi i större utsträckning kan använda återvunnen plast inom industrin och öka cirkulariteten i en rad produkter. Båtar är bara ett exempel. På sikt kan vi tillverka möbler och andra stora föremål av material som är mer hållbara än de som används idag, säger Eric Zhang, grundare och vd Biofiber Tech.

Rise förslag: center för 3d-printning

Förhoppningen är att kajakerna ska finnas på marknaden redan om några år till ett betydligt billigare pris än idag.

3D Printad Kajak Under Konstruktion

Kajak under tillverkning. Foto: Rise

För att få fart på fler liknande projekt föreslår Rise en sorts delningsekonomisk lösning, där fler företag investerar i tekniken och etablerar ett center för 3D-printning.  

– Vi behöver dela på kunskap och teknik för att 3D-printing ska slå storskaligt. Tekniken är ny och kunskapen om genomförandet och materialens lämplighet begränsad. Med rätt förutsättningar kan 3D-printing bidra till att Sverige når klimatmålen, klarar omställningen till en mer hållbar produktion och stärker sin globala konkurrenskraft, säger Ting Yang Nilsson, projektledare RISE.

Källa: Bioinnovation

8 juni 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Göteborgs kanotförening, Rise

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng