Ny studie: Din data delas 376 gånger om dagen på nätet

Personer Går På Stan

Foto: Adobestock

En snitteuropés data delas på internet 376 gånger om dagen, enligt en ny studie. Datan delas i realtid av annonsköpare, och Irish Council for Civil Liberties (ICCL) menar att det är det största dataintrånget som någonsin registrerats. 

En ny studie från ICCL visar att en EU-medborgares data delas i snitt 376 gånger om dagen på nätet. I USA är siffran ännu högre, nämligen 747 gånger om dagen. 

Datan delas i realtid mellan annonsköpare som agerar på uppdrag av företag som vill lägga ut annonser på diverse plattformar. Företagen som själva annonsen gör reklam för, är i sig inte inblandade.

Datan inkluderar information om enheten som laddar in den besökta sajten, var enheten är och annan information såsom tidigare besökta sajter. Personligt identifierande information inkluderas inte, men ICCL menar att volymerna av data ändå är en integritetskränkning.

"Ingen har gett samtycke"

ICCL är för närvarande involverade i rättsliga åtgärder mot den digitala annonsindustrin, och hävdar att ingen person någonsin egentligen gett sitt samtycke till det nuvarande datadelandet.

Varje dag spårar Real Time Bidding-branschen (RTB) vad du tittar på, oavsett hur privat eller känsligt det är. Detta är det största dataintrånget som någonsin registrerats, och det upprepas varje dag, säger Johnny Ryan på ICCL.

Källa: BBC

17 maj 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng