Då kan du bli o-googlingsbar

Ogooglingsbar; Google Med Ett X Över

Foto: Adobestock

Nu är det möjligt att be Google att ta bort ditt telefonnummer eller hemadress så att de inte syns för någon som googlar ditt namn.

Tidigare har det bara varit möjligt att ta bort länkar med sin kontaktinformation om den publicerats med ett illvilligt uppsåt, så kallad doxxning, eller doxxing på engelska. Även medicinsk data och andra känsliga uppgifter går redan nu att ta bort, och personer under 18 år till exempel möjlighet att be Google ta bort bilder på dem.

Men nu har det tillkommit ytterligare alternativ för den som vill bli o-googlingsbar, som till exempel risken för identitetsstöld.

– Det är viktigt att komma ihåg att, att innehåll försvinner från Google Search, betyder inte att det försvinner från internet. Därför bör du, om du kan och vill, också kontakta sajten där informationen finns, skriver Michelle Chang, Googles global policy lead för sökningar, i en blogpost.

Google bestämmer

Den som vill få bort information om sig själv från sökningar, får kontakta Google och förklara omständigheterna. Därefter är det upp till Google att bedöma om det är lämpligt att ta bort det eller inte, och om det ska tas bort helt och hållet eller bara när ditt namn googlas.

Bolaget tillägger att man värnar om information som kan vara användbar för andra, och om det till exempel handlar om information i nyhetsmedier eller olika offentliga register, kommer detta inte att tas bort.

Källa: BBC

4 maj 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng