AI – Liverpools vapen för att minska skadorna

Liverpool Fc Parad

Liverpools segerparad efter Champions League-vinsten 2019. Foto: Wikimedia Commons.

Liverpool FC har den här säsongen börjat använda AI för att upptäcka när spelare behöver vilas för att på så sätt minska skadorna i laget. Skadedagarna i truppen har minskat med 33 procent. 

Liverpools manager Jürgen Klopp har fått annorlunda hjälp med sina laguttagningar under säsongen, nämligen ett AI-system från Silicon Valley-bolaget Zone7. Systemet förutspår skaderisker på spelare och rekommenderar lämpliga åtgärder till ledarstaben.

Numera är det mycket data i omlopp inom fotbollen. Hittar du sätt att extrahera värde från all data kan du få en konkurrensfördel, säger Tal Brown, vd och grundare av Zone7.

AI-verktyget gör mätningar relaterade till biometri, styrka, sömn och stress kombinerat med data från matcher och träning för att kunna varna ifall en spelare ligger i riskzonen för skador.

33 procent färre skadedagar

Jämfört med den relativt skadedrabbade säsongen 2020-2021 har nu Liverpool minskat sina skador med ungefär en tredjedel, trots att man kommer spela det rekordhöga antalet 63 matcher under säsongen. Säsongen 2020-21 hade Liverpools trupp 1 531 skadedagar, den här säsongen ligger siffran på 1 008.

Tekniken har även gett effekt på planen. Liverpool har den här säsongen redan vunnit Carabao Cup och FA-cupen. Laget kan fortfarande vinna en historisk kvadrupel då man är klara för Champions League-final och har chans att vinna Premier League.

Förnyat förtroende för Zone7

För att fortsätta framgångarna på planen och hålla spelarna borta från sjukstugan har Liverpool även skrivit på en tvåårsförlängning med Zone7.

Källa: Daily Mail

19 maj 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng